Søg
Close this search box.

Blødning under fødslen, hvad er normalt og hvad er meget?

Det er helt normalt at opleve blødning under fødslen – både i den begyndende fødsel og under udvidelsesveerne.  I starten af fødslen er spor af frisk blod normalt. Men især efter barnets ankomst kan der komme en del blod. Det vil sige lige efter fødslen og i forbindelse med at moderkagen fødes. Det er normalt at bløde op til en halv liter i forbindelse med fødslen.

Jordemoderen vil holde øje med, at du ikke bløder unormalt meget under fødslen og gøre en særlig indsats for at mindske blødningen lige efter din babys fødsel.

Det er livstruende at miste for meget blod, og det kan bløde virkelig kraftigt fra livmoderen. Faktisk er blødning i forbindelse med barnefødsler det flest kvinder i u-lande dør , hvor der ikke er råd til medicin og forebyggende tiltag.

Blødning under fødslen inden barnets ankomst

Det er normalt, at det bløder en lille smule under fødslen, fordi den nederste del af livmoderen skal åbne sig fra at være helt lukket til at blive 10 cm. Normal blødning vil være som sidst i menstruationen, blodige spor på bind og toiletpapir. Blodet i den første del af fødslen kommer ofte ud sammen med noget slim fra slimproppen.

Ved kraftigere blødning FØR barnets ankomst vil jordemoderen holde særligt øje med barn under fødslen. Blødningen kan nemlig komme fra moderkagen, og gør den det, må man holde ekstra øje med, at det ikke udgør en risiko for barnet.

Blødning under fødslen lige efter barnets ankomst

Normal blødning kommer fra der hvor moderkagen har siddet oppe i livmoderen, samt fra bristninger, der er opstået i forbindelse med fødslen.

Kraftig blødning EFTER barnets ankomst skyldes;

  • Livmoderen trækker sig ikke ordentligt sammen.
  • Moderkagen løsner sig ikke
  • Noget af moderkagen er ikke kommet med ud.
  • Der er en stor bristning

Blødning efter fødslen? - mor med nyfødt baby lige efter fødslen

Hvem bløder meget i forbindelse med fødslen?

Alle kan risikere at bløde meget ved fødslen – altså lige efter barnets ankomst.

Der er i øget risiko for blødning hvis

Hvad sker der hvis jeg bløder meget under fødslen

Hvis du bløder meget, vil jordemoderen og lægen gøre alt hvad de kan for hurtigt at stoppe blødningen.

I Danmark gives der forebyggende en indsprøjtning i låret med syntocinon for at mindske  mængden af blødning lige efter fødslen så meget som muligt. Indsprøjtningen gives lige efter barnets fødsel og får livmoderen til at trække sig sammen. Når livmoderen trækker sig sammen, bliver de små blodkar, der har forsynet moderkagen klemt sammen, og blødningen mindskes.

  • Hvis moderkagen ikke er kommet ud, og du bløder meget, vil det gælde om at få moderkagen ud så hurtigt som muligt. Jordemoderen vil derfor ofte kalde en fødselslæge og andre hjælpere til. (Læs om når moderkagen sidder fast her: fastsiddende moderkage)

Er moderkagen kommet ud vil jordemoderen:

  • Kalde fødselslægen og flere andre der kan hjælpe til.
  • Tjekke moderkagen og se om den ser hel ud eller om noget af den måske kunne sidde tilbage i livmoderen (er der mistanke om det, skal det fjernes på operationsstuen).
  • Vurdere om blødningen kommer fra en bristning eller oppe fra livmoderen. Er der tale om blødning fra en bristning, skal den hurtig syes.
  • Holde livmoderen i et fast greb udefra.
  • Give medicin, der får livmoderen til at trække sig sammen (stikpiller i endetarmen, indsprøjtning i låret (hvis du ikke har fået det), ve-drop i armen.
  • Tømme blæren for urin, ved mistanke om den ikke er tom.
  • Lægge iv-adgang og give ekstra væske i armen.
  • Holde øje med moderens tilstand (tælle puls og måle blodtryk)

Stopper blødningen ikke, vil man køre til operationsafdelingen, hvor man vil kunne gøre mere i forhold til overvågning af den fødendes tilstand. Her vil far og det nyfødte barn ofte blive tilbage på fødestuen.

På operationsstuen vil man sikre sig, at der ikke sidder en rest af moderkagen tilbage, der er årsag til blødningen (fordi livmoderen ikke kan trække sig sammen). Det gøres nedefra og i bedøvelse.

I meget, meget sjældne tilfælde vil den eneste løsning for at stoppe blødningen af fjerne livmoderen. Dette vil være den allersidste løsning for at stoppe en blødning, der ellers ikke kan stoppes.

Hvad sker der bagefter man har blødt meget

Hvis du har blødt meget – over 1 liter, skal du have genfyldt væskedepoterne. Det er godt at drikke vand og saftevand. Personalet vil holde øje med, at du kan komme op at gå – og ikke bliver svimmel og besvimer. Når du selv kan gå på wc, kan man fjerne urin kateteret, hvis du har fået sådan et.

Der vil blive taget en blodprøve for at se hvordan din jern procent (hæmoglobin) er. Hvis den er for lav, vil du blive tilbudt blod. Ellers vil du få vejledning om, hvordan du via kosten og med jerntilskud kan få blodprocenten til at stige igen.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!