Søg
Close this search box.

Babyinstituttets Refluksbog

REFLUKS HJÆLP DIN BABY

EN PRAKSISHÅNDBOG, med hjælp til din baby med refluks eller mistanke om refluks

“Refluks – hjælp din baby” er den første danske bog om babyer med refluks – som får eller ikke får medicin. Eller til dig der arbejder med babyer. Bogen er en praksisbog om hvad du kan gøre for dit barn, der her refluks eller du har mistanke om har refluks. Det er på sin plads med en bog som denne, fordi det ser ud til at refluks hos babyer er et stigende problem. 

Du vil i bogen kunne læse om refluks om de forskellig grunde der kan være til refluks  – fra mælke-allergi til stramt tungebånd. Og udmønte sig i smerte og opkast efter hvert måltid eller silent refluks med halsbrand. I bogen er samlet den viden, vi på nuværende tidspunkt har om refluks hos babyer. Samt alle de veje du kan gå for at finde ud af, hvad der kan hjælpe  lige netop din baby. Ligesom at bogen vil give dig en følelsen af ikke at være alene med forældre-cases.

Forfatterne bag bogen er Jordemoder Camilla Kristiansen, der har samlet den viden der er og Babyinstituttet praksis viden om refluks og journalist Maria Lyngsø Hougaard , der har samlet erfaringer fra forældre og andre danske eksperter i berøring med babyer med refluks.

“Refluks – Hjælp din baby” er skrevet på baggrund af alle de babyer med refluks, vi har haft i hænderne gennem årene på Baby Instituttet – og indeholder både praktisk og teoretisk viden. Det hele samlet på en måde, hvor det er overskueligt at gå til den teoretiske viden, og hvor vi, som noget helt unikt, har lagt stor vægt på også at komme omkring alt det, man selv kan gøre for at hjælpe sin baby.”siger jordemoder Camilla Kristiansen, der er forfatter til bogen.

God læselyst

BOGENS INDHOLD

Forord

Intro

TRIN 1 – Refluks hos baby.
Happy Spitter – GØR.
Refluks – GØRS.
Reflukssygdom.
Silent refluks.
Hvornår begynder refluks.
Hvem får refluks. Den traditionelle tilgang til refluks.
En ny tilgang til refluks

TRIN 2 – Har min baby refluks?
Gypler.
Har underlige lyde.
Savler meget.
Græder & er utilfreds.
Har uro & er stiv i kroppen.
Tager (for) meget på / spiser meget.
Tager for lidt på / vil ofte ikke spise.
Vil spise og ikke spise.
Spiser bedst sovende Vil ikke bøvse.
Vil ikke have fast føde.
Får maden galt i halsen & kraftig nedløbsrefleks.
Bliver let overstimuleret.
Vil ikke sove / sover dårligt.
Vil ikke ligge ned.
Strækker hovedet bagover / laver fitsbuen.
Hikker ofte.
Vil ikke sidde i autostol / skråstol mv.
Rødme, knopper & uslet.
Sådan stilles refluks-diagnosen.

TRIN 3 – Hvorfor får en baby refluks?
Mund & tunge. 
Mavemunden.
Mavesækken.
Maveporten.
Tarmen.
Nervesystemet.

TRIN 4 – Hvad kan jeg selv gøre for min baby.
Fundamentet er essentielt.
Forkælelse & dårlige vaner.
Maden.
Bøvser.
Gylp.
Afføring. 
Luft i maven & prutter.
Søvn.
Trøst & smerte.
Vågentid.
Mor & far

TRIN 5 – Medicin & behandlinger.
Klip af tungebåndet (ATT og PTT).
Medicin mod refluks.
Smertestillende medicin.
Afføringsmidler. Akupunktur (baby).
Ergoterapi.
Fysioterapi.
Kiopraktisk behandling.
Kranio Sakral terapi.
Osteopat behandling.

Afrunding.

Til venner og familie.

Journalist Maria Lyngsø Hougaard  & jordemoder Camilla Kristiansen

Mathilde Falch er ambassadør for Refluksbogen

Sangerinde Mathilde Falch har i den grad prøvet på egen krop, hvad det vil sige at have et refluks-barn. Hendes søn Leo har svær refluks. Mathilde har startet sitet refluksfamilie.dk og er bogens ambassadør.

“Jeg er utrolig glad for det kæmpe store stykke arbejde, der er lagt i denne bog. Den sparer kommende forældre i at “lege detektiver” midt i deres reflukshelvede. Min søn Leo har refluks. Det har været det mest krævende og hårde år i mit liv. Jeg har været dybt ulykkelig. Ulykkelig over at stå med min elskede baby i armene ude af stand til at trøste ham. Der går noget i stykker indeni én, når man ikke kan trøste sit barn. Det er umenneskeligt svært ikke at kunne fjerne smerten og effektivt hjælpe sit forsvarsløse og uskyldige, lille barn”.

Det siger familierne fra bogen 1 år efter

Sisse og Jannik med sønnen Linus:

Hvor meget og hvordan fylder refluks i jeres liv i dag? 

Vores søn har ikke refluks længere og er for længst ude af sin Nexium-behandling. Så svaret burde være ingenting:-) Alligevel er refluksen en konstant følgesvend, der dukker op ved mange dagligdagssituationer fx i forhold til mad, hvor jeg (mor) fortsat er meget på vagt overfor bestemte fødevarer. En dag spiste sønnike halvdelen af tomatsovsen til en pizza med en ske, inden den havde ramt dejen, og jeg var så nervøs for at det ville starte noget, men det gjorde det heldigvis ikke. Og juice gør mig utryg. Og vi tør ikke stoppe med hans mælkesyrebakterier. 

Derudover lægger vi lynhurtigt mærke til små ændringer i hans almen tilstand, og han kommer jævnligt til behandling hos fx osteopat. Jeg tror refluksen og stramt tungebånd osv. har gjort, at vi ikke kan acceptere, at han ikke har det så godt, som han kunne have det. Også selvom det kun er os, der kan se, at han har brug for behandling – han får det oftest mærkbart bedre bagefter. 

I lang tid var det svært, når han blev syg og fik feber, for det startede hele alarmberedskabet, og vi følte, at vi blev trukket ned i refluks-bæltet igen. Det er blevet meget bedre også i takt med, at han er blevet større, og nu til dags er feber lig med Paw Patrol fremfor magtesløshed.

Nu er det et år siden, at den første danske bog om refluks kom på gaden, hvori jeres historie er med, hvilken forskel mener I, at bogen har gjort?

Bogen sætter refluks på landkortet og samler informationer om, hvordan man kan navigere i det. Vi havde Google og et hav af hjemmesider af mere eller mindre pålidelig karakter, indtil vi fik den rigtige hjælp. Men nu er der en reel overlevelsesguide lavet af danske jordemødre, så det må give en del mere ro og tryghed i en uoverskuelig situation.

Hvad vil i gerne sige til de forældre, der lige nu kæmper med refluksen?

Hold dit barn. Selv når du ikke aner, hvad du skal gøre, så hold dit barn og bare vær sammen med det – og sig til dig selv, at i det mindste er barnet ikke alene i det. Hvis du er på barsel, så indret din dag 100 % på dit barns præmisser, opgiv at dukke på til hver eneste babysvømningstime, og forbered mødregruppen på, at du nok som regel kommer for sent – det gjorde jeg mindst en time hver gang:-) 

Og nattesøvn og refluks er ikke gode venner, for det er bare svært at samarbejde, når maven driller, så udskyd den store søvnindsats til refluksen er på retræte (for alles skyld). Fokuser på smilene og alle de ting, dit barn også kan. Og det bliver bedre, selvom man overhovedet ikke har fantasi til at forestille sig det! 

Charlotte og Emil med datteren Ava:

Hvor meget og hvordan fylder refluks i jeres liv i dag? 

Refluks fylder ikke noget i vores dagligdag, men den viser sig udelukkende som et mentalt ar, der aktiveres når vores datter siger bestemte lyder, der minder os om tiden med refluks.

Hvilken forskel mener I, at bogen har gjort?

Bogen har skabt et legitimt grundlag for at tale om refluks som en sygdom, der kan behandles. Et sted at søge til i stedet for at fortabe sig i internetfora og googlesøgninger i forsøget på at finde svar.

Hvad vil I gerne sige til de forældre, der lige nu kæmper med refluksen?

Invester tiden og ressourcerne, søg hjælp og bed om hjælp. Der findes pt. ikke en fast kur, så vær proaktiv og eksplorativ, men uden at være forhastet.

 

Dorthe med døtrene Anne og Ingrid

Hvor meget og hvordan fylder refluks i jeres liv i dag? 

Vores ældste datter Anne (født i 2015) havde refluks som spæd pga. mælkeallergi. Da først vi skiftede modermælkserstatning (til Neocate) forsvandt refluksen relativt hurtigt. Siden har hun ikke været plaget af det. Vores yngste datter Ingrid (født i 2017) havde refluks pga stramt tungebånd. Da hun var 4 måneder gammel tog vi til Holland og fik det klippet. Ca. 14 dage efter var refluksen væk, og har været det lige siden. 

Med begge piger oplevede vi, at i det første års tid efter refluksen var væk, kunne de få voldsomme reaktioner, hvis de havde ondt i halsen ifm forkølelse. Ét er syge børns humør, men i dette tilfælde føltes det som om de ændrede komplet personlighed og slet ikke kunne håndtere at de havde ondt i halsen. Det er heldigvis aftaget med tiden, og nu er de begge bare almindelig utilpasse, når de er forkølet. Sammenlignet med andre børn/familier med refluks oplever vi, at vi med begge vores døtre relativt hurtigt fik identificeret den bagvedliggende årsag og behandlet den, således at vi kom refluksen til livs. Ydermere sov de begge roligt (og igennem) om natten, mens det “kun” var lurene i dagtimerne, der på ingen måde fungerede. 

Selvom vi på de to punkter føler os meget nådigt sluppet, har de to omgange med refluks stadig eftervirkninger hos os som forældre – især mig som mor. Det kommer til udtryk, når jeg (eller min mand) skal være alene med dem begge i mere end et par timer, eller når jeg er alene om aftensmad og putning. I de situationer skyller der en stor og irrationel frygt op i mig for, at de bliver kede af det, at jeg ikke kan trøste dem, og at jeg ikke kan få dem puttet/de ikke kan sove. Dybest set følelsen af magtesløshed som under begge barsler, hvor refluksen buldrede løs. Hver gang har jeg derfor en indre dialog, hvor jeg med min fornuft fortæller mig selv, at begge piger er glade, raske og velfungerende og bare er helt almindelig stædige viljestærke personer….ingen af dem vil begynde at skrige, kaste op, vride sig i smerte og ikke kunne sove…..det skal nok gå! Men jeg er uhjælpeligt nervøs, og først når alt virkelig er gået godt, og de begge sover, ånder jeg lettet op og noterer det i min mentale dagbog over alenestunder med mine børn, som er gået godt. 

Hvilken forskel mener du, at bogen har gjort? 

Hvilken forskel bogen har gjort, kan jeg ikke svare på, da den udkom, da vi var ude af refluksen. Efter vores yngste datter blev fri for refluks meldte jeg mig ud af netværk om hhv. refluks og stramt tungebånd. Jeg kunne ikke rumme det længere og havde brug for at skabe en følelse af normalitet i den sidste del af min barsel og i vores hverdag. Så jeg har kun i begrænset omfang fulgt med på området siden da.

Hvad vil du gerne sige til de forældre, der lige nu kæmper med refluksen?

Forsøg så vidt muligt at få barnet passet af og til, så I kan få lidt søvn, et bad, handle alene eller hvad der nu føles godt og tiltrængt. Hold fast i egne fornemmelser og instinkter ift refluksen, og hvad I mener, den måske kan skyldes. Og så bliv ved med at stampe i gulvet, indtil I får den fornødne hjælp. Skift evt. sygesikringsgruppe, så I selv kan opsøge de læger/specialister I ønsker. Dokumenter refluksen med videoklip. 

Hvis kræfterne er til det, så find nogle at tale med det om, for at passe på dig/jer selv. Følelsen af afmagt, træthed, magtesløshed, ensomhed m.m. kan være overvældende og svær at håndtere selv. Samtidig kan det være svært for udeforstående, der ikke kender til refluks, at sætte sig ind i det. Så en dialog med nogle, der kender til refluks (eller bare med ens partner) er rigtig godt.

 

error: Content is protected !!