Amning → Vidensunivers om at amme; om mælk, bryster, brystvorter og diende babyer

Baby Instituttets vidensunivers om amningVelkommen til en verden af viden og inspiration om amning. Alt, hvad du læser, er skrevet af os jordemødre fra Baby Instituttet.

I menuen kan du danne dig et overblik over hvad vi har skrevet om emnet eller lade dig blive inspireret. Du kan selvfølgelig også søge i søgefeltet. Du vil også på bloggen kunne finde blog-indlæg om amning.

De fleste ønsker at amme deres baby

De fleste gravide har et ønske om at amme deres barn.

Der er ingen tvivl om, at modermælk spiller en stor rolle for barnets sundhed – også videre op i voksenalderen. Og amning forbindes ofte med en hyggestund, med kærlighed og tilknytning.

Mange gravide tænker, at amning er noget, der kommer lidt af sig selv – noget som det nyfødte barn bare gør. Men det er slet ikke vores erfaring…

Amning er et håndværk, der skal læres

Og amning er heldigvis fysiologisk muligt for næsten alle kvinder uanset bryststørrelse og form, brystvorternes udseende og størrelse. Men det er vores erfaring at amning er noget, der skal læres.

Det gør desværre at rigtigt mange nybagte mødre får en brat opvågning, når de har født og tl stor skræk og fortvivlelse oplever, at det med amning slet ikke er så let og ligetil. De opdager også at der ikke er tid til meget vejledning i det offentlige system, hvor mange bliver sendt hjem få timer efter fødslen, og derhjemme på egen hånd at forsøge at etablere en velfungerende amning.

Men hvordan gør man lige det?

Hvordan ved du, at dit barn har en god sutteteknik? Er det i orden, at dit barn vil sutte (eller sove) meget af tiden og hvormeget er for meget? Hvordan undgår du sår på brystvorterne og smertefulde amninger?

Du vil opdage, at det, at de at sikre at dit barn nok at spise, kommer til at fylde rigtigt meget i din nye hverdag. Mange ender endda med at være i en tilstand af konstant bekymring, fordi de har på fornemmelsen, at ikke alt er som det burde være (og ofte har mødrene helt ret i det).

Du kan forberede dig på amningen

Du kan forberede dig rigtigt meget på amningen allerede inden, du føder – ved at søge viden i vores mange artikler om amning. Selvom du først rigtig lære amning, når du sidder med din baby i armene, men her er det til gengæld rigtigt vigtigt at amningen fungere optimalt. Læs artiklerne om amning, og find ud af hvad du skal være opmærksom på i forhold til at få etableret en god mælkeproduktion og for at få din baby til at trives og tage på i vægt. Du kan lære en masse om barnets reflekser ved brystet (søgerefleksen, svøberefleksen, sutterefleksen og synkerefleksen), råmælk, nedløbsrefleksen og meget mere.

Desuden kan du læse hvordan fødslen kan have indflydelse på ammestarten. Det kan eksempelvis have betydning, hvis du får epiduralblokade, kejsersnit – eller bløder meget efter fødslen. Derudover har dit barns fødselsvægt betydning for dit barns kræfter til at sutte godt på brystet. Læs her om baby med stor fødselsvægt og baby med lille fødselsvægt.

En god ammeteknik ved brystet er afgørende

For at kunne hjælpe kvinder med at lægge deres baby til brystet, så bruger vi ESA-metoden, det står for Effektiv Smertefri Amning. ESA-metoden lærer dig hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik. Det er vigtigt at kunne for at forebygge et utal at ammeproblemer herunder smertefulde amninger, at du får sår og revner på brystvorterne eller brystbetændelse.

Du kan lære ESA-metoden her;

God fornøjelse.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.