Amning → Vidensunivers om at amme; om mælk, bryster, brystvorter og diende babyer

Velkommen til en verden af viden og inspiration om amning. Alt, hvad du læser, er skrevet af fagpersoner med stor teoretisk viden og praksisk erfaring.

I menuen kan du danne dig et overblik over hvad vi har skrevet om emnet eller lade dig blive inspireret.

De fleste ønsker at amme deres baby

De fleste gravide har et ønske om at amme deres barn.

Der er ingen tvivl om, at modermælk spiller en stor rolle for barnets sundhed – også videre op i voksenalderen. Og amning forbindes ofte med en hyggestund, med kærlighed og tilknytning.

Mange gravide tænker, at amning er noget, som kommer lidt af sig selv – noget som det nyfødte barn bare har helt styr på. For de fleste er det tanken om fødslen, der fylder mest – og når den først er overstået, så skal resten nok gå.

Amning er et håndværk, der skal læres

Og amning er heldigvis (og naturligvis) fysiologisk set en mulighed for næsten alle kvinder uanset bryststørrelse og -form, brystvorternes udseende og så videre. Men amning er noget, det skal læres. Både for den nybagte mor og for det nyfødte barn.

Desværre får rigtigt mange nybagte mødre en brat opvågning, når de oplever, at det med amning slet ikke er så ligetil, som de troede. Og der er ikke tid til meget vejledning i det offentlige system. Mange bliver sendt hjem få timer efter fødslen og må så på egen hånd forsøge at etablere en velfungerende amning. Men hvordan gør man lige det? Hvordan ved du, at dit barn har en god sutteteknik? Er det i orden, at dit barn vil sutte (eller sove) hele tiden? Hvordan undgår du sår på brystvorterne og smerter?

Du vil formentlig opleve, at det, at dit barn får nok at spise, kommer til at fylde rigtigt meget i din nye hverdag. Du kan endda ende med at være i en tilstand af konstant bekymring, fordi du har på fornemmelsen, at ikke alt er som det burde være.

Du kan forberede dig på amningen

Du kan forberede dig rigtigt meget på amningen allerede inden, du føder – ved at søge viden i vores mange artikler om amning. Det er rigtigt vigtigt at vide, hvad du skal være opmærksom på for at få etableret en god mælkeproduktion og for at få din baby til at trives og tage på i vægt. Du kan lære en masse om barnets reflekser ved brystet (søgerefleksen, svøberefleksen, sutterefleksen og synkerefleksen), råmælk, nedløbsrefleksen og meget mere.

Desuden har fødslens forløb indflydelse på ammestarten. Det kan for eksempel have stor betydning, hvis du får et kejsersnit – eller bløder meget efter fødslen. Derudover har dit barns fødselsvægt betydning (stor fødselsvægt og lille fødselsvægt) for dit barns kræfter til at sutte godt på brystet.

En god ammeteknik ved brystet er afgørende

Det er vigtigt at forebygge, at du får sår og revner på brystvorterne eller brystbetændelse. Det gør du ved at lære dit barn en god ammeteknik, som du også kan læse om her på hjemmesiden.

Du kan også søge viden om, hvad du kan gøre, hvis du er så uheldig, at du allerede har fået problemer.

God fornøjelse

Ditte Bach
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.