fbpx

Amning → Vidensunivers om at amme; om mælk, bryster, brystvorter og diende babyer

Baby Instituttets vidensunivers om amningVelkommen til en verden af viden og inspiration om amning. Alt, hvad du læser, er skrevet af os jordemødre fra Baby Instituttet.

I menuen kan du danne dig et overblik over, hvad vi har skrevet om eller lade dig inspirere. Du kan selvfølgelig også søge i søgefeltet.

De fleste ønsker at amme deres baby

De fleste gravide har et ønske om at amme deres barn. Amning forbindes med en hyggestund, med kærlighed og tilknytning. Og der er ingen tvivl om, at modermælk spiller en stor rolle for barnets sundhed – også videre op i voksenalderen.

Selvom de fleste nybagte mødre ønsker at amme deres barn, så viser statistikkerne, at det alligevel kun er de færreste, der ender med at amme så længe som det anbefales af den danske sundhedsstyrelse.

Amning er et håndværk, der skal læres

Amning er (heldigvis) fysiologisk muligt for næsten alle kvinder uanset bryststørrelse og form, brystvorternes udseende og størrelse. Men det er vores erfaring at amning er noget, der skal læres. Og at hvordan man kommer fra start med amningen også udspringer meget af, hvordan graviditeten og fødslen er gået.

Og hvordan gør man lige det der med at få etableret sin amning?

Hvordan ved du, at dit barn har en god sutteteknik? Er det i orden, at ens baby vil sutte (eller sove) meget af tiden og hvor meget er for meget? Hvordan undgår man sår på brystvorterne og smertefulde amninger?

Mange nybagte forældre oplever at blive usikre på om deres barn får nok at spise, hvilket kan komme til at fylde rigtigt i den nye hverdag. En usikkerhed, der for nogle hænger ved også efter at barnet tydeligt er i trivsel.

Du kan forberede dig på amningen

Du kan forberede dig rigtigt meget på amningen allerede inden du føder – ved at søge viden i vores mange artikler om amning. Selvom du først rigtigt lærer at amme, når du sidder med din baby i armene, hvor det til gengæld er rigtigt vigtigt, at amningen fungerer optimalt. Læs artiklerne om amning, og find ud af hvad du skal være opmærksom på inden, eksempelvis i forhold til at få etableret en god mælkeproduktion og for at få din baby til at trives og tage på i vægt. Du kan lære en masse om barnets reflekser ved brystet (søgerefleksensutterefleksen og synkerefleksen), råmælk, nedløbsrefleksen og meget mere).

Desuden kan du læse, hvordan fødslen kan have indflydelse på ammestarten. Det kan eksempelvis have betydning, hvis du får epiduralblokade, kejsersnit – eller bløder meget efter fødslen. Derudover har dit barns fødselsvægt betydning for dit barns kræfter til at sutte godt ved brystet. Læs her om baby med stor fødselsvægt og baby med lille fødselsvægt.

En god ammeteknik ved brystet er afgørende

For at kunne hjælpe kvinder med at lægge deres baby korrekt til brystet, bruger vi ESA-metoden. ESA står for Effektiv, Smertefri Amning og lærer dig, hvordan du lægger din baby til brystet med en god teknik. Det er vigtigt at kunne for at forebygge ammeproblemer herunder smertefulde amninger, at du får sår og revner på brystvorterne eller brystbetændelse. Ligesom teknikken er vigtig for at brystet tømmes effektivt – og ikke mindst, at der lander nok mælk i barnets mave under amningen, hvilket jo er meningen med det hele. En dejlig mæt og tilpas baby!

Du kan kan lære ESA-metoden her;

God fornøjelse.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.