Genåbningssalg få 20 % rabat med koden "HURRA20" i WEBSHOPPEN =>

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første 100 dage af din babys liv – herefter ikker så hyppigt. Få daglige guldkorn i din indbakke om graviditeten, din babys udvikling i livmoderen og efter det udenfor livmoderen,  bliv klogere på babyudstyr og vejledning til brug mm. Derudover får du en unik adgang til gode rabatter og du løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og barsel. Kort sagt undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Hindepunktur

Hindepunktur er når man under fødslen “punkterer hinderne” altså prikker hul på fosterhinderne, så fostervandet løber ud. Hindepunktur er altså noget man gøre, hvis fødslen er gået i gang med veer, og man under fødslen har brug for at tage vandet / at fostervandet lukkes ud.

Hvorfor vil man tage vandet under fødslen?

I de fleste tilfælde vil fostervandet gå af sig selv, når veerne bliver kraftige nok, men nogle gange så sker det ikke og andre gange er der brug for at prikke hul på fosterhinderne.

Der kan være brug for at gøre hindepunktur hvis:

  • Veerne bliver svage eller arbejder ineffektivt (man man er i aktiv fødsel)
  • Hvis man har brug for kraftigere veer
  • Hvis man har planer om at sætte et ve-stimulerende drop.
  • Hvis man har brug for at sikre sig at fostervandet har en fin klar farve (ikke er grønt)
  • Hvis man har brug for at overvåge barnet med CTG med en elektrode på barnets hoved (den mest sikre overvågning af en baby i livmoderen)
  • Man kan også gøre hindepunktur, hvis barnet er lige ved at fødes og fosterhinderne ikke er gået endnu.

Hvad er forskellen på hindepunktur og hindesprægning (HSP)

Hindesprægning er, når der ikke forud er veer, altså når man sætter fødslen i gang ved at “sprænge” hinderne. Ved hindepunktur er kvinden allerede i aktiv fødsel. Det vil sige har veer, der har åbnet det nederste af livmoderen til omkring de 3 cm eller derover.

Det er lægen der bestemmer om der skal gøres hindesprængning (HSP) så fødslen sættes i gang, hvor hindepunktur er noget jordemoderen gør – eller ikke gør – ud fra hvad som sker i fødselsforløbet.

I praksis gøres hindepunktur på samme måde som HSP, men ofte nemmere fordi der er mere åbent op til barnet, end når fødslen ikke er i gang. Der prikkes hul på fosterhinderne med en hæklenåls agtig plastikdims. Nogle gange kan hindepunktur gøres med fingrene, hvis der virkelig er tryk på veerne (selvom jordemoderen har handsker på).

Andre artikler om fødsel og kejsersnit