KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Pressefasen / presseperioden

Presseperioden er den del af fødslen fra, hvor din baby “lander på bækkenbunden” og skal presses ud gennem skeden. Resultatet af pressefasen er din babys ankomst til verden.

Presseveerne

Presseveerne gør, at der opstår et spontant kraftigt pres under veerne i retning mod endetarmen. Du vil kunne mærke, at din babys hoved kommer længere og længere ned og din jordemoder og partner vil kunne se mere og mere af hårtoppen.

presseveer - kvinde i pressefase

Når det bredeste af din babys hoved er presset ud, vil resten af hovedet fødes. Din babys hoved baner vej for din babys krop. De fleste føder let kroppen i den næste ve efter hovedet er født.

Ved nogle ganske få fødsler ser man, at skulderen sidder i klemme længere oppe og at barnets krop ikke bare fødses, her vil der blive kaldt en masse mennesker til stuen, da det er vigtigt, at resten af din baby fødes tidsmæssigt kort tid efter at hovedet er blevet født.

Vesmerten under presserveerne

Når presseveerne sætter ind flytter en del af vesmerten i lænden sig til endetarmen og skeden. For de fleste alt vesmerten. Inden hovedet drejer af og tager retning mod skeden skubbes hovedet direkte ned mod endetarmen og føles som om man skal på wc og lave stort.

Når hovedet begynder at komme længere frem, oplever de fleste en kraftig svigende og brændende smerte mellem benene, fordi hovedet begynder at spile huden omkring skeden ud. Det gode ved denne sidste del af fødslen er, at hovedet kommer længere og længere frem, hvilket ofte er meget motiverende og opvejer den “nye” smerte.

De fleste kan af alle veerne bedst lige presseveerne, fordi de kan arbejde aktivt for at afslutte processen – og holde fødselsdag.

Smertelindring i presseperioden

Typer af smertelindring du kan få i pressefasen fødsel (epiduralblokade gives ikke, men virker ofte stadig i pressefasen). Ligesom at den kan virker forstyrrende på presserveerne, der ikke mærkes så godt.

Du kan se en oversigt over smertelindring under fødslen her ⇒

Babys ankomst til verden

Når din baby lige er kommet til verden, vil han eller hun, hvis alt har forløbet normalt med hjertelyden under fødslen, komme direkte op på maven af dig (sin mor). Navlestrengen vil her blive klippet og din baby er nu sin egen.

mor med nyfødt baby efter pressefasen

Jordemoderen vil vurdere din babys apgar-score efter 1 minut, 5 minutter og 10 minutter

Hvis din baby er upåvirket af fødslen vil din baby hurtigt blive klar til den første amning. Nogle kvinder oplever, at kroppen sitrer og ryster efter fødslen og derfor skal bruge lidt tid på at komme sig, inden de kan tage kontakt til deres baby eller overskue at komme til brystet.

Der er også lige efter din babys ankomst til verden af moderkagen skal fødes og jordemoderen skal vurdere om du er bristet forneden om om du skal syes.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!