HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Pudendusblokade som smertelindring under fødslen

Pudendusblokade er en lokalbedøvende indsprøjtning der lægges oppe i skeden i begge sider. Den bedøver nerverne i skeden og virker smertelindrende i den sidste del af fødslen, når barnet skal presses ud.

Der går ca. 5 minutter fra lokalbedøvelsen, er sprøjtet ind, til den virker.

Hvor mange får pudendusblokade under fødslen

Pudendusblokade gives hos ca. 10 % af alle fødsler.

Hvilken effekt har pudendusblokade under fødslen

Hvis pudendusblokaden er lagt korrekt er effekten oftest rigtig god. Ca. 70-90 % af de fødende, der har fået pudendusblokade har god gavn af den.

Pudendusblokaden får den udspillende fornemmelse i mellemkødet og skeden til at forsvinde og gør det mindre smertefuldt at presse barnets hoved ud.

En pudendusblokade tager smerteren i ca. 1 time og kan også bruges til at sy i, hvis du er bristet i mellemkødet under fødslen.

Hvordan gives pudendusblokaden under fødslen

Pudendusblokaden gives af jordemoderen. Jordemoderen vil i mellem to veer mærke efter det punkt i skeden, hvor bedøvelsen skal sprøjtes ind også sprøjte lokalbedøvelsen ind, når det er fundet. Først i den ene side og herefter i den anden side. Bedøvelsen skal gives i begge sider for at virke optimalt.

Pudendusblokaden gives først, når barnets hoved er så langt fremme, at der begynder at kunne ses en udspillende effekt.

Anlæggelse af pudendusblokade.
Anlæggelse af pudendusblokade.

Hvordan mærkes det at få pudendusblokade

De fleste mærker ikke særligt til selve stikket. Det kan dog være ubehageligt at skulle ligge på ryggen og at jordemoderen skal mærke op i skeden mellem veerne sidst i fødslen.

Hvilke bivirkninger er det ved pudendusblokade

En pudendusblokade kan have så stor effekt, at pressetrangen mindskes til helt at forsvinde. Blokaden kan i så fald gøre det sværere at presse barnet ud og det kan måske være nødvendigt med et ve-stimulerende drop.

Nogle kvinder får efterfølgende føleforstyrrelser, typisk i det ene ben, i op til et døgn efter fødslen. Det skyldes, at bedøvelsen er gået i benet.

Hvad vi kan gøre for dig

Vores Fødselsforberedelse; Fødsel i kontrol er for dig der sammen med din partner gerne vil være så godt som muligt klædt på til fødslen. Desuden er du med vores vejrtrækningsteknik sikret en optimal iltning til din baby under veerne, god kontrol over din krop og god smertelindring.

Efter fødslen kan du og din baby komme trygt og sikkert fra start med barselsophold på Baby Instituttets Barselshotel, hvor der er tid til dig og din baby. Her giver vi hands on ammehjælp 24 timer i døgnet, og I bliver klædt på til at kunne skabe de bedste betingelser for jeres baby, når I kommer hjem.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!