KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Pudendusblokade som smertelindring under fødslen

Pudendusblokade er en lokalbedøvende indsprøjtning, der lægges oppe i skeden i begge sider. Den bedøver nerverne i skeden og virker smertelindrende i den sidste del af fødslen, når barnet skal presses ud.

Der går ca. 5 minutter fra lokalbedøvelsen, er sprøjtet ind, til den virker.

Hvor mange får pudendusblokade under fødslen

Pudendusblokade gives hos ca. 10 % af alle fødsler.

Hvilken effekt har pudendusblokade under fødslen

Pudendusblokaden får den udspillende fornemmelse i mellemkødet og skeden til at forsvinde og gør det mindre smertefuldt at presse barnets hoved ud. Hvis pudendusblokaden er lagt korrekt er effekten oftest rigtig god. Ca. 70-90 % af de fødende, der har fået pudendusblokade, har god gavn af den.

En pudendusblokade tager smerten i cirka 1 time og kan også bruges til at sy i, hvis du er bristet i mellemkødet under fødslen.

Hvordan gives pudendusblokaden under fødslen

Pudendusblokaden gives af jordemoderen. Jordemoderen vil i mellem to veer mærke efter det punkt i skeden, hvor bedøvelsen skal sprøjtes ind, og sprøjte lokalbedøvelsen ind, når det er fundet. Først i den ene side og herefter i den anden side. Bedøvelsen skal gives i begge sider for at virke optimal.

Pudendusblokaden gives først, når barnets hoved er så langt fremme, at der begynder at kunne ses en udspillende effekt.

Anlæggelse af pudendusblokade.
Anlæggelse af pudendusblokade.

Hvordan mærkes det at få pudendusblokade

De fleste mærker ikke særligt til selve stikket. Det kan dog være ubehageligt at skulle ligge på ryggen og at jordemoderen skal mærke op i skeden mellem veerne sidst i fødslen.

Hvilke bivirkninger er det ved pudendusblokade

En pudendusblokade kan have så stor effekt, at pressetrangen mindskes til at den helt forsvinder. Blokaden kan i så fald gøre det sværere at presse barnet ud og det kan måske være nødvendigt med et ve-stimulerende drop.

Nogle kvinder får efterfølgende føleforstyrrelser, typisk i det ene ben, i op til et døgn efter fødslen. Det skyldes, at bedøvelsen er gået i benet.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!