fbpx

Brunt fedt, født med madpakke

Din baby er fysiologisk indrettet til at kunne vente på, at mælken løber til, ved at have et brunt fedtlag, der primært sidder i underhuden på armene og benene. Underhudsfedtet, eller det brune fedtvæv, kaldes barnets “madpakke”.

Madpakken etableres primært efter 36. graviditetsuge. Man kan sige, at barnet gør sig klar til den fysiske anstrengelse, det er at blive født, og til den første tid kun med råmælk indtil, den rigtige mælk kommer.

Madpakken rækker til en fødsel uden komplikationer og indgreb, hvor din baby kommer op på maven af dig efter fødslen (ikke har brug for starthjælp), og en ukompliceret ammeopstart (din baby ikke græder for meget eller sover for meget eller bliver for gul).

Video; Din nyfødte babys madpakke

En nyfødt baby skal vente på mælken

Når en baby ikke får tilført nok mælk vil han eller hun i første omgang bruge af de meget små sukkerdepoter, der er i musklerne og i leveren.

Herefter går barnet over på fedtforbrænding, hvilket i første omgang betyder, at han eller hun vil bruge af sin madpakke – sit brune underhudsfedt. Din baby spiser af sine reserver – sin madpakke.

Når madpakken ikke er stor nok

Babyer som er født for tidligt og babyer der har manglet “mad” inde i livmoderen i den sidste tid, vil ikke have en særlig stor madpakke med sig – og har måske ikke “råd” til at vente på at mælken løber til.

En hård fødsel, så din baby allerede under fødslen er begyndt at tære på sine brune fedtdepoter eller en hård første tid udenfor livmoderen, kan også give “madpakkeproblemer”. Især problemer med amningen (med lille udbytte for hårdt arbejde) koster dyrt på “madpakkekontoen”.

Overordnet set ved man ikke hvornår madpakken slipper op, og altså heller ikke hvornår ens baby begynder at ”spise” af sine muskler eller mere permanente fedtdepoter – som kan være hjernen. For ikke at komme i den situation, har man fundet frem til at, et vægttab på op til 10 % af fødselsvægten er naturligt og kaldes fysiologisk vægttab.

En baby der har et vægttab på mere end 10 % er i risiko for at spise af sig selv – herunder sin hjerne (kan give permanente skader). Jo større vægttab, jo større risiko.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte

Det har en enorm forebyggende effekt, at amningen fungerer. Mængden af mælk din baby får tilført udefra efter fødslen er selvsagt bestemmende for, hvor stort et behov din baby har for at tære på egne ressourser.

Hvis din baby taber sig og begynder at nærme sig de 10 % vægttab, skal du handle. Du har med stor sandsynlighed brug for, at amningen optimeres.

Vær også opmærksom på at nyfødte ikke altid agerer normalt på sult (behov for mad), og at deres signaler på madmangel og mistrivsel kan være svære at opfange. Du skal også vide at nyfødte over kort tid kan gå fra trivsel til mistrivsel – de er helt nye og alle de fysiologiske processer skal først etablere sig i livet udenfor livmoderen.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vores ammevejledning og ESA-metode – Effektiv, Smertefri Amning –  sikrer dig og din baby en vellykket amning uanset individuelle forhold, såsom dine brystvorters form, din babys fødselsvægt, din fødsel mv.

Ved barselsophold på Det Private Barselshotel og ved babykonsultationer får du den undervisning og vejledning, der sikrer din baby, dig og din partner en god og tryg start på livet. På baggrund af vores erfaring med flere tusinde babyer, holder vi sammen med dig et vågen øje med, at din baby agerer “normalt” i den første kristiske tid, hvor din babys madpakke skal række.

Andre artikler om nyfødte

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.