De mest alvorlige form for bristninger efter fødslen er bristninger hvor endetarmsmusklen (med eller uden endetarmsvæggen) er inddraget. Endetarmsmusklen er den ringmuskel, der sidder ved numsen, også kaldet sphincter ani, som gør at man kan knibe sammen og holde på en prut eller på afføring. En skadet endetarmsmuskel kan/vil give problemer med at holde på luft og afføring. Endetarmsvæggen er den slimhinde, der danner den nederste del af tarmen.
Det værste der kan ske i forhold til bristninger efter fødslen er at endetarmsmusklen og endetarmsvæggen er bristet og det IKKE opdages. Det er derfor vigtigt at være fuldstændig sikker på, at endetarmsringmusklen er intakt efter at have født vaginalt.
Jordemoderen finder ud af om endetarmsringmusklen er intakt ved at inspicerer mellemkødet efter fødslen. Jordemoderen vil skulle tørre blod væk med en steril klud for at kunne se hvordan skedeåbningen og mellemkødet ser ud efter fødslen. Ud over det vil jordemoderen mærke med en finger op i numsen for at kunne vurderer om ringmusklen er intakt. Er den ikke det kalder man det en sphincterruptur. Sphincter var det latinske navn for endetarmsringmusklen og ruptur betyder på latin bristning eller sprængning. Sphincterruptur er altså bristning af endetarmsmusklen.
Hvad er en grad 3 bristning?
En grad 3 bristning er en delvis eller hel beskadigelse af endetarmsmusklen. Det kan dreje sig om en skade på den hinde, der omgiver ringmusklen, en overrivning af en del af de muskelfibre der tilsammen danner endetarmsmusklen eller en overrivning af alle muskelfibre i endetarmsmusklen.
Man deler grad 3 bristninger op i a, b eller c. Alt efter hvor stor en del af endetarmsmusklen der er inddraget i bristningen – alt efter skaden omfang:
- Grad 3a – partiel (delvis) spchinterruptur med UNDER 50 procent beskadigelse af musklen.
- Grad 3b – partiel (delvis) spchinterruptur med OVER 50 procent beskadigelse af musklen.
- Grad 3c – Spchinterruptur – hele musklen er beskadiget/revet over.
Over en periode på 8 år (fra 2003-2011) så man hos alle fødende på Århus Universitetshospital Skejby grad 3a bristninger hos 4 % af alle førstegangsfødende og hos 1,4 % af alle flergangsfødende og grad 3b og 3c hos 2 % af alle førstegangsfødende og hos 0,6 % af alle flergangsfødende. Samlet giver det grad 3 bristning hos 5,4 % af alle førstegangsfødende og hos 2,6 procent af alle flergangsfødende.
Hvad er en grad 4 bristning
Ved en grad 4 bristning er endetarmsmusklen revet helt over, det vil sige, at alle muskelfibre er revet over (grad 3c) og at der også er sket en beskadigelse af slimhinden inde i endetarmen, endetarmsvæggen.
Grad 4 bristninger ses hos omkring 0,5% af alle fødsler. Det vil sige, at 250 kvinder ud af de ca. 50.000, der hvert år føder i Danmark, er så uheldige at få en grad 4 bristning under deres fødsel.
På Århus Universitetshospital i Skejby så man over en periode på 8 år (fra 2003-2011) grad 4 bristninger hos 1 % af alle førstegangsfødende og hos 0,3 % af alle flergangsfødende.
Syning af sphinctermusklen efter fødslen
Bristninger med inddragelse af endetarmsmusklen syes i Danmark af en læge – fødselslægen – og chancerne for at hele op og få fuldstændig normal funktion over endetarmen er rigtig gode.
En sphincter bristning kan syes på fødestuen, men det kan også være at lægen vælger at du overflytte til operationsstuen, hvor der kan smertelindres mere effektivt end på fødestuen (fuld narkose eller rygbedøvelse (spinal)) og hvor arbejdsforholdene er bedre. Det vil vurderes i hvert enkelt tilfælde, hvad der er bedst og vil især afhænge af bristningens størrelse. Alle grad 4 bristninger sys stort set på operationsstuen.
En god syning er nødvendigt for at kunne komme til at holde på luft og afføring igen.
Tråden der anvendes er derfor også lidt anderledes (stærkere og lidt langsommere opløselig) end ved andre bristninger, men stadigvæk selvopløselig. Det vil sige, at den med tiden, inden for et par måneder, forsvinder af sig selv.
Det tager noget tid at sy en sphinctermuskel, hvis det skal gøres ordentligt. Lægen vil til sidst mærke op i endetarmen, for at være sikker på at syningen er helt som den skal være.
Heling af en sphincterruptur
I langt de fleste tilfælde vil en syet sphincter hele fint op og ikke give længerevarende gener. Opheling tager omkring 3-4 uger, hvor man også i den tid anbefaler aflastning – se senere. Du skal forvente at der kan gå op til en måned, før du er helt smertefri og har normal følesans forneden igen. Du skal dog kunne holde på afføring efter en uge – og også gerne luft.
De fleste oplever at det svier når de tisser i de første dage efter fødslen, indtil såret har dannet en hinde hen over sig. Det tager nogle dage. Det er også normalt at det kan klø, når såret vokser sammen, det opleves ofte i løbet af de første par uger efter fødslen.
Aflastning af sphinctermusklen efter fødslen?
Bristning af denne størrelse giver en del smerter de første dage efter fødslen og du opfordres til ikke at sidde for meget og i stedet amme liggende.
På nogle hospitaler har de et “sphincter regi” som er nogle retningslinjer for hvad de anbefaler i forhold til at yde maksimal aflastning efter en sphincterruptur. Her anbefaler man SLET ikke sidde (andet end på bilturen hjem og på wc´et) i hele den første uge efter fødslen. Du vil, hvis du ønsker at amme, have brug for at kunne amme liggende. Du vil også blive undervist i hvordan du kan komme ind og ud af sengen på en måde, der ikke lægger pres på endetarmsmusklen og syningen. Formålet er at gøre alt hvad man kan for at sikre så god en opheling som muligt, da ophelingen er afgørende for at få fuld funktion over endetarmsmusklen tilbage.
Hvis du har fået en sphincterruptur bør du også inden du forlader hospitalet have mulighed for at tale med en fysioterapeut, der kan fortælle dig om, hvordan du forholder dig til bristningen i den første tid hjemme
Efter den første uge betyder aflastning at:
- Aflaste ved at ligge meget ned
- Sidde på en blød pude
- Undgå at sidde, stå og gå i længere tid ad gangen. Og lægge dig ned igen hvis du oplever tyngdefornemmelse eller smerter
- Undgå tungere løft og tungere husligt arbejde
- Hver dag at lave bækkenbundsøvelser og øvelser der sikre et godt blodomløb i bækkenbunden.
- Undgå at få hård mave.
Efter den første måned kan du gradvis begynde at belaste dig selv mere – mærk efter tyngdefornemmelse og smerte.
Løfte igen efter en sphincterruptur?
Anbefalingen er, at du ikke løfter mere end hvad der svarer til din babys vægt i den første uge efter fødslen.
Herefter lyder anbefalingen, at du maks løfter 10 kg ad gangen de første 4-6 uger efter fødslen.
Efter de 4-6 uger kan du begynde at øge belastningen og se hvordan det går. Du skal opleve fravær af tyngdefornemmelse og smerte.
Afføring efter en sphincterruptur
Det kan være noget af en overvindelse at skulle af med den første afføring efter en fødsel, og hvis man er blevet syet i endetarmen vil frygten ofte være værre. Heldigvis er det ofte mere ubehageligt at tænke på, end hvad virkeligheden bringer.
På de fleste hospitaler udleveres medicin (magnesium), der trækker væske ind i tarmen, så du undgår at afføringen efter fødslen er for hård. Ved bristning af endetarmsmusklen gives det fast de første 3 døgn efter fødslen og derefter ved behov.
Det er vigtigt at undgå hård mave i hele ophelingsforløbet (den første måned). Det gør du ved at drikke rigeligt i perioden efter fødslen og ved at spise fødevare med mange fibre – grønsager, grovbrød m.m. Samt undgå fødevare, der har en tendens til at give hård mave, såsom hvidt brød.
Prutter efter sphincterruptur
Det er normalt ikke at kunne holde på prutter de første uger efter fødslen – også uden en sphincterruptur Musklerne og nerverne skal bruge tid til at komme til at fungere normalt igen.
Har du fortsat svært ved at holde på prutter efter de første uger, kan genoptræning af musklerne i bækkenbunden hjælpe.
Sex efter en sphincterruptur
Ved grad 3 og grad 4 bristninger anbefales det, at vente en måned efter fødslen med at genoptage sexlivet, da vævet skal have ro til at vokse sammen.
Hvad skal du reagere på?
Det er normalt at kunne holde på afføringen efter en sphincterruptur. Kan du ikke det efter en uge, bør du kontakte lægen eller hospitalet.
Jo hurtigere efter den første uge du henvender dig, jo bedre er chancerne for at kunne gøre noget hurtigt. Det er eksempelvis muligt inden for de første 17 dage efter fødslen at gøre syningen om, hvis du ikke kan holde på afføring.
Du skal altid henvende sig til lægen eller på sygehuset hvis du får stærke smerter i underlivet eller feber.
Hvad er risikoen for sphincterruptur ved næste fødsel
Risikoen for fornyet sphincterruptur ved næste vaginale fødsel er 4-7 %, hvilket svarer til at du er førstegangsfødende. Andre flergangsfødende uden tidligere store bristninger har en risiko på 2 % for at få en sphincterruptur Gentagelse af en sphincterruptur giver en øget risiko for ikke at ophele optimalt.
Hvis der i efterførløbet efter den sidste sphincterruptur har været problemer med at holde på luft og afføring, kan anbefalingerne være ikke at føde vaginalt. Det kan være hvis du har haft en problematisk opheling med vedvarende analinkonsinens (ikke kunne holde på afføring), luftinkonsinens (ikke kunne holde på prutter), urgency (ikke kunne holde på afføring når det haster), soiling (haft uheld) og smerter).
Hvis du tidligere har haft en sphincterruptur vil du i forbindelse med den efterfølgende graviditet blive indkaldt til en samtale med en fødselslæge, så i sammen kan finde ud af hvad der er den bedste måde for dig at føde på.
Du kan føde vaginalt igen, hvis du ikke har haft problemer med at holde på luft og afføring.