HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Epidural som smertelindring under fødslen

Epiduralblokade er lokalbedøvelse, der gives gennem fødselsforløbet gennem en tynd slange i ryggen. Epiduralblokade kan bruges fra man er i aktiv fødsel.

Epiduralen virker ca. 15-20 minutter efter den er lagt.

Hvor mange får epidural under fødslen

Omkring 20 % af fødende kvinder får epiduralblokade under fødslen.

Hvilken effekt har epidural under fødslen

Epiduralblokade er den mest effektive form for smertelindring, der kan gives under fødslen. Lokalbedøvelsen, der løber ind gennem slangen i ryggen bedøver nerverne, så veerne mærkes svagt eller slet ikke.

En epidural virker bedst på de smerter, der kommer fra når livmoderen åbner sig i udvidelsesfaden og kun i mindre grad i pressefasen på de smerter, der kommer fra tryk på endetarmen og udspiling af bækkenbunden og skeden.

Det ses, at epiduralblokaden kun virker i den ene side, på den måde vil smerten stadig kunne mærkes i den ene side og ikke i den anden. Det kan også ske, at epiduralblokaden ikke virker. I begge tilfælde må man overveje at lægge den om, alt efter hvor i fødslen du er.

Hvordan gives epidural under fødslen

Alle kvinder der føder på hospitalet kan få en epiduralblokade under fødslen.

Hvis du ønkser en epiduralblokade tilkalder din jordemoder den narkoselæge, der skal lægge lokalbedøvelsen. Narkoselægen kommer så hurtigt som det er muligt, normal indenfor 1/2 til 1 time, men nogle oplever at skulle vente virkelig længe.

Inden narkoselægen kommer og lægger epiduralblokaden skal du have målt blodtryk og have lagt et venflon og drop i hånden. Det er også en god idé at tisse inden epiduralblokaden lægges.

Det tager ca. 20 minutter for narkoselægen at lægge epiduralblokaden.

Du kan enten sidde op eller ligge ned med krum ryg, når narkoselægen skal anlægge bedøvelsen. De fleste narkoselæger kan bedst lide, at du sidder op.

Du vil blive vasket på ryggen med sprit.

Narkoselægen vil lokalbedøve det område på ryggen, hvor katateret skal ind.

Når lokalbedøvelsen virker vil narkoselægen føre det milimeter tynde plastikkateter ind i ryggen mellem ryghvivlerne med en nål. Det er vigtigt, at du sidder helt stille uanset, hvordan det mærkes og uanset om der kommer en ve. Derefter fjerner lægen nålen, så kun det tynde plastikkateter er tilbage. Plastikslangen bruges til at give lokalbedøvelse til de nerver omkring livmoderen. Det foregår automasitk ved hjælp af en lille pumpe der kobles til det tynde plastikkateter.

Lokalbedøvelsen der gives i slangen består af en blanding af et lokalbedøvende middel og et morfinlignende stof. De to slags medicin forstærker hinandens virkning.

Narkoselægen forlader stuen, når epiduralblokaden virker.

For at sikre, at dit barn har det godt, kontrollerer jordemoderen din babys hjerteslag med et CTG apparat, når du har epiduralblokade.

Hvordan mærkes det at få en epiduralblokade

Det drop i hånden du skal have lagt inden epiduralblokaden mærkes som, når du får taget en blodprøve.

De fleste synes, at den del af epiduralanlæggelsen, hvor de får lokalbedøvelsen lagt i ryggen, gør mest ondt. Når selve epiduralkateteret bliver lagt, bør det ikke gøre ondt, men det kan føles ubehagelig.

Bivirkning – en epidural kan få blodtrykket til at falde

Medicinen der gives ved en epiduralblokade kan gøre, at blodtrykket falder. Hvis blodtryksfaldet er for kraftigt, vil du få medicin i droppet, da et stort blodtryksfald vil påvirke din baby i livmoderen.

Bivirkning – en epidural kan give problemer med at lade vandet

Epiduralen kan gøre det svært at mærke om din blære er fuld – med risiko for at den overfyldes og bliver slap. Jordemoderen vil hjælpe dig med at huske at lade vandet hver 3. time. Hvis du ikke selv kan lade vandet pga. bedøvelsen, vil jordemoderen skulle tømme din blære med et kateter hver 3 time.

Nogle oplever problemer med at lade vandet efter fødslen og hos nogle enkelte går der længe inden det bliver normalt. De skal derhjemme katerisere dem selv ved vandladning.

Bivirkning – en epiduralblokade kan give hudkløe

Det morfinlignende stof, der gives sammen med lokalbedøvelsen kan hos nogle give kløe. Hudkløen forsvinder, når den medicin du har fået under fødslen er ude af kroppen

Bivirkning – en epiduralblokade kan give feber

En epiduralblokade kan give feber. Typisk kommer temperaturforhøjelsen ca 2-5 timer efter epiduralblokaden er blevet lagt. Risikoen for feber er ca. 1 ud af 4. Feberen kan medvirke til, at din babys hjertelyd påvirkes og det bliver svært at tolke CTGen.

Ved høj temperaturstigning skal du have antibiotika under fødslen gennem droppet i hånden og din baby skal efterfølgende observeres for infektion på barselsafdelingen.

Bivirkning – en epiduralblokade kan forlænge fødslen

Kvinder der har epiduralblokade under fødslen kan være længere tid om at åbne sig, så fødslen bliver væsentlig længere. Især kan det være svært for barnet at komme fra den helt åbne livmoder og ned på bækkenbunden, hvorfra din baby skal presses ud.

Det kan ligeledes være svært at presse barnet ud fordi epiduralblokaden kan påvirke veerne så de svækkes og også gøre det svært, pga. smertedækningen, at mærke hvordan kroppen kan presse effektivt.

Bivirkning – en epiduralblokade kan give hovedpine

En epiduralblokade kan give hovedpine i løbet af de første dage efter fødslen, kaldet spinalhovedpine. Den kommer af, at narkoselægen har stukket forkert ved anlæggelsen. Hovedpine kommer, når man rejser sig op og forsvinder når man lægger sig ned. Hovedpine ses hos 1-2 %, der har fået en epiduralblokade under fødslen.

Hvad vi kan gøre for dig

Vores Fødselsforberedelse; Fødsel i kontrol er for dig der sammen med din partner gerne vil være så godt som muligt klædt på til fødslen. Desuden er du med vores vejrtrækningsteknik sikret en optimal iltning til din baby under veerne, god kontrol over din krop og god smertelindring.

Efter fødslen kan du og din baby komme trygt og sikkert fra start med barselsophold på Baby Instituttets Barselshotel, hvor der er tid til at dig og din baby. Her giver vi hands on ammehjælp 24 timer i døgnet, og I bliver klædt på til at kunne skabe de bedste betingelser for jeres baby, når I kommer hjem.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!