HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Far og kejsersnit

For fædre kan kejsersnitsoplevelsen være meget forskellig. For nogle er det en dejlig, hyggelig og spændende oplevelse, mens det for andre er en ubehagelig oplevelse eller måske direkte chokerende. De kraftigste reaktioner ses ofte, hvis kejsersnittet er akut.

elektivt sectio
Far, mor og nyfødt ved kejsersnit.

Far på operationsstuen

På operationestuen er alt hvad der er blåt eller grønt sterilt og må ikke røres. Personalet vil hjælpe dig.

Når rygbedøvelsen anlægges er det forskelligt fra hospital til hospital, hvor du som ledsager placeres, men lige så snart bedøvelsen er lagt, vil du få plads ved din partners ansigt. Der vil blive opsat et blå/grønt stykke papir, som du kan “gemme” dig bag, så du er sikker på ikke at se noget. Her vil anæstesisygeplejersken også sidde. Hun vil forklare jer, hvad der sker, og hvad der kommer til at ske. Hvis du gerne vil, kan du måske få lov til at se hen over det blå/grønne klæde, når din baby forløses.

Der er næsten altid en god stemning på operationsstuen, og alle ved, hvad de skal gøre.

Når din baby er forløst, vil han eller hun blive givet til jordemoderen. Det fleste steder tager jordemoderen jeres baby med ud i et andet rum og tjekker, at alt er som det skal være og iklæder jeres baby varme tæpper. De fleste steder har du som far mulighed for at komme med. Du kan også vælge at blive ved din partner, hvis hun har brug for det, eller du tænker, at det er bedst for dig at blive der.

Bagefter vil jeres nyfødte baby komme tilbage på operationsstuen og ligge hos mor – som på billedet – hvor man kan ane fødselslægen bag det blå klæde.

Far ved akut kejsersnit i fuld bedøvelse.

Ved akut kejsersnit i fuld bedøvelse vil du som far måske opleve at blive “efterladt” på fødestuen, mens alle andre løber afsted mod operationsgangen.

Der kan gå helt op til en time, før du som far får svar på, hvordan det er gået, og før du kan se din baby for første gang. Selvom det hele ender godt, oplever de fleste fædre efterfølgende at en sådan oplevelse sætter sig i systemet.

Far efter kejsersnit

Som far efter kejsersnit vil du ofte have mulighed for at få en god, tidlig kontakt med din baby, fordi kejsersnittet gør, at din partner ikke kan løfte jeres baby, ikke kan stå ved puslebordet mv. de første dage efter kejsersnittet. Ofte er det også far, som har fået den første øjenkontakt med barnet, og det skaber en god samhørighed.

Du vil også opleve, at der er mere brug for dig derhjemme til det praktiske, fordi din partner ikke må løfte andet end baby.

Mange fædre oplever efter kejsersnit at komme lidt foran helt fra start. Det kan være rart som far, men kan også være meget frusterende for moderen, da det jo ofte er hende, der lige om lidt skal kunne klare alting omkring barnet, når du er tilbage på arbejdet.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!