HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

CTG overvågning under fødslen

En af de svære vurderinger, jordemoder og læger foretager, er at tolke på barnets trivsel i maven ud fra en CTG – en kurve af hvordan din babys hjerteslag arter sig. Du vil blive givet den allermest basale viden om CTG kurver – forinden vil det være en fordel at have læst: CTG kurve – få kørt en strimmel.

Kvinde der får kørt en CTG i forbindelse med fødslen

Fosteralderen vil have noget at sige i forhold til CTG´en, her er der taget udgangspunk i en baby til termin.

Hvad er en god basisfrekvens på en CTG?

Basisfrekvensen er antallet af slag pr. minut din babys hjerte slår. Den normale basisfrekvens skal ligge mellem 110 og 150 slag pr. minut for en baby i maven til termin. Hvis en baby er “yngre” vil basisfrekvensen være hurtigere.

Hvis basisfrekvensen er over 150, er den for hurtig, hvilket kan skyldes, at barnet er meget aktivt i livmoderen, men ses også, hvis barnet er stresset.

Hvis basisfrekvensen er under 110, er den for langsom, hvilket kan skyldes, at din baby sover, men kan også være et tegn på, at barnet er presset inde i livmoderen.

Hvad er en god variabilitet på en CTG?

Det er vigtigt, at hjertekurven på CTG’en ikke er for ensformig. Det er normalt, at der er en forskel på mellem 10 og 25 slag pr. minut.

  • Man taler om for høj variabilitet, hvis variabiliteten er over 25.
  • Man taler om nedsat variabilitet, hvis variabiliteten er mellem 5 og 10.
  • Man taler om ekstremt nedsat variabilitet, hvis den er under 5.

Nedsat variabilitet kan skyldes, at din baby sover (også er det okey), men det kan også være et tegn på, at barnet ikke har det godt i livmoderen, og for at udelukke sidstnævnte afventes en normal CTG-kurve med god variabilitet og accelerationer altid. Ekstrem nedsat variabilitet er altid en tilstand, man vil tage handling på.

Hvad er en acceleration på en CTG?

En acceleration er en kortvarig stigning af hjertefrekvensen med mere end 15 slag i mere end 15 sekunder.

Accelerationer er et tegn på, at din baby har det godt. Et sundt hjerte, der har rigeligt med ilt, skal nemlig kunne accelerere – øge sin frekvens -, så der eksempelvis sendes mere ilt ud til kroppens muskler, når barnet bevæger sig inde i livmoderen.

ctg med accelerationer
CTG med accelerationer – stingninger i hjertefrekvensen.

Hvad er en deceleration på en CTG?

En deceleration er et kortvarigt fald i hjertefrekvensen på mere end 15 slag. En deceleration betyder, at barnet i livmoderen i den tid vil have mindre adgang til ilt. Kortvarig fald i hjertefrekvensen er dog ofte ikke noget problem for en baby.

Det er klart, at et fald i hjertefrekvensen over tid – her regner man ofte med 60 sekunder – vækker bekymring, fordi iltforsyningen til barnet i livmoderen begrænses.

En stor del af tolkningen af CTG’en er at vurdere, om der er tale om komplicerede eller ikke komplicerede decelerationer.

ctg decelerationer
CTG med deccelerationer – fald i hjertefrekvensen. Den nederste del af kurven er veerne (toppene).

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!