KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Mellemkød bristning (grad 1 og grad 2 bristning)

Rigtig mange brister i mellemkødet under fødslen. I Danmark brister omkring halvdelen af alle fødende i mellemkødet. Det sker, fordi at mellemkødet udspiles rigtig meget, når barnets hoved, der er omkring 10 cm i diameter, passerer.

I dag deler man almindelige bristninger i mellemkødet op i grad 1 og grad 2 bristninger. Fælles for dem er at endetarmsmusklen ikke er inddraget.

Hvad er en grad 1 bristning

Grad 1 bristning er betegnelsen for en overfladisk bristning, der ikke involverer nogle muskler, men kun hud og slimhinde.

Over en periode på 8 år (fra 2003-2011) så man grad 1 bristninger hos 18 % af alle førstegangsfødende og hos 26 % af alle flergangsfødende.

 

Grad 1 bristning

Hvad er en grad 2 bristning

Grad 2 er betegnelsen for en bristning der involverer musklerne i bækkenbunden omkring skedeåbningen og og på tværs hen over mellemkødet.

Over en periode på 8 år (fra 2003-2011) så man grad 1 bristninger hos 38 % af alle førstegangsfødende og hos 23 % af alle flergangsfødende.

 

Grad 2 bristning

Syning af grad 1 bristninger

Hvis det ikke bløder fra en grad 1 bristning, vil det ofte ikke være nødvendigt at sy den. Er bristningen til den lidt store side, kan den syes eventuelt. bare med en knude eller 2. En grad 1 bristning vil hele hurtigt op uden gener.

Hvis man slet ikke er bristet vil man være øm forneden, hvor huden jo har været overstrukket – og det vil man også være med en grad 1 bristning. En grad 1 bristning tager ca 1 uge om at ophele.

Syning af grad 2 bristninger

Bristninger der involverer muskler skal altid syes, hvilket betyder at en grad 2 bristning skal syes. Det er nemlig vigtigt at sy musklerne sammen igen, så den funktion musklerne havde før bevares. En muskel, der er helt eller delvist revet over, vil i større eller mindre grad miste sin funktion.

Grad 2 bristninger syes i lokalbedøvelse og tager noget tid for jordemoderen at sy, hvis det skal gøres ordentligt. Du vil sikkert blive placeret med benene i støtter, og jordemoderen vil tørre dig med gaze flere gange for at få gode oversigtsforhold.

Da der kun er tale om mindre muskler i bækkenbunden og på grund af den øgede blodgennemstrømning, der er i området efter fødslen, vil de fleste bristninger være helet op en uge efter fødslen, og den værste smerte være væk. Jo mere væv og muskler der er involveret og jo mere sytråd jo længere en proces.

De fleste vil med en grad 2 bristning opleve noget ømhed og have smerte –  især i de første dage efter fødslen. En grad 2 bristning vil tage ca. 2 uger at ophele.

Uanset hvad, så vil det være rart for dig at bruge en skylleflaske (eller din bruser) med lunkent vand til at skylle dig med forneden, når du har vandladning i de første dage efter fødslen. Det er både med til at holde din bristning ren, og samtidig lindre det og mindsker ubehag og svie fra urinen. Derudover virker det både smertelindrende og mindsker hævelse, hvis du bruger is-bind eller kolde omslag på mellemkødet.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!