fbpx

Mellemkød bristning (grad 1 og grad 2 bristning)

Rigtig mange brister i mellemkødet under fødslen. I danmark brister omkring halvdelen af alle fødende i mellemkødet. Det sker ved at mellemkødet skal udspiles rigtig meget for at barnets hoved, der er omkring 10 cm i diameter, kan passerer.

I dag deler man almindelige bristninger i mellemkødet op i grad 1 og grad 2 bristninger. Fælles for dem er at endetarmsmusklen IKKE er inddraget.

Hvad er en grad 1 bristning

Grad 1 bristning er betegnelsen for en overfladisk bristning, der ikke involvere nogle muskler, men kun hud og slimhinde.

Over en periode på 8 år (fra 2003-2011) så man grad 1 bristninger hos 18 % af alle førstegangsfødende og hos 26 % af alle flergangsfødende.

Grad 1 bristning

Hvad er en grad 2 bristning

Grad 2 betegnelsen for en bristning der involverer musklerne i bækkenbunden omkring skedeåbningenog og på tværs hen over mellemkødet.

Over en periode på 8 år (fra 2003-2011) så man grad 1 bristninger hos 38 % af alle førstegangsfødende og hos 23 % af alle flergangsfødende.

Grad 2 bristning

Sygning af grad 1 bristninger

En grad 1 bristning vil hele hurtigt op uden gener.

Hvis det ikke bløder fra en grad 1 bristning, vil det ofte ikke være nødvendigt at sy den. Er bristningen til den lidt store side, kan den syes evt. bare med en knude eller 2.

Hvis man slet ikke er bristet vil man være øm forneden, hvor huden jo har været overstrækt – og det vil man også være med en grad 1 bristning.

En grad 1 bristning tager ca 1 uge om at ophele.

Sygning af grad 2 bristninger

Bristninger der involvere muskler skal altid syes, hvilket betyder at en grad 2 bristning skal syes. Det er nemlig vigtigt at sy musklerne sammen igen, så den funktion musklerne havde før fødslen bevares. En muskel der er helt eller delvist revet over vil i større eller mindre grad miste sin funktion.

Grad 2 bristninger syes i lokalbedøvelse og tager noget tid for jordemoderen at sy, hvis det skal gøres ordentligt. Du vil sikkeret blive placeret med benen i støtter og jordemoderen vil skulle tørre dig med gaze flere gange for at få gode oversigtsforhold.

Da der kun er tale om mindre muskler i bækkenbunden og pga den øget blodgennemstrømning der er i området efter fødslen, vil de fleste bristninger være helet op en uge efter fødslen og den værste smerte være væk. Jo mere væv og muskler der er involveret og jo mere sygning jo længere en proces.

De fleste vil med en grad 2 bristning opleve noget ømhed og have smerte –  især i de første dage efter fødslen.

En grad 2 bristning vil tage ca. 2 uger at ophele.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Lotte Drechsler, jordemoder
Lotte Drechsler er uddannet jordemoder i 2004 og har arbejdet som jordemoder siden. Lotte har desuden en uddannelse som massageterapeut. Lotte startede på Det Private Barselshotel / Baby Instituttet i november 2015.