LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Tvillingegraviditet / gravid med tvillinger / gemelli

Omkring 1,6 % af alle graviditeter er en tvillingegraviditet. Det kan ske helt naturlig, men flere bliver gravide med tvillinger i forbindelse med kunstig befrugtning (IVF eller ICSI) / fertilitetsbehandling.

En tvillingegraviditet kaldes også en flerfolds graviditet, som betyder en graviditet med flere fostre.

Tvillinger fordi der er to æg

Man kan blive gravid med tvillinger, fordi to æg har løsnet sig fra æggestokkene på samme tid og begge æg er blevet befrugtet af hver sin sædcelle, og begge æg har sat sig fast et sted i livmoderen / implantation. Ældre kvinder er i større sandsynlighed / risiko for at løsne mere end et æg, og så vil der også være en arvelig faktor – om man kommer fra en familie med mange tvillinger.

Man kan også blive gravid med tvillinger, hvis man er kunstigt befrugtet ved, at man har fået lagt flere æg op, og to af dem har sat sig fast et sted i livmoderen.

Sker det på en af disse to måder, bliver man gravid med tveæggede tvillinger – og de kan være samme køn eller hver sit køn. Den gruppe udgør omkring 83 % af alle tvillingegraviditeter og er altså mest hyppig.

Tvilling fordi et æg har delt sig

Man kan blive gravid med tvillinger ved, at et æg har løsnet sig fra æggestokken og efter befrugtningen med en sædcelle, har ægget delt sig til to. Således at der nu er to helt ens befrugtede æg. Det vil blive til to personer med samme genetiske kontruktion; køn, øjne, ører, tænder og hår. Fingeraftrykkene vil ikke være helt identiske.

Her drejer det sig om enæggede tvillinger – og man vil altid være af samme køn. Den gruppe udgør 17 % af alle tvillingegraviditeter.

Hvordan opdager man, at man venter tvillinger

Den hyppigste måde at opdage, at man venter tvillinger på, er ved ultralydsscanning. Det vil ofte være ved scanningen i uge 12, hvor man finder to fostre i livmoderen. Nogle vil allerede vide det inden, fordi de måske har betalt sig til en tidlig scanning eller er blevet skannet i forbindelse med fertilitetsbehandlingen.

ultralydsscanning af tvillinger

Før i tiden – før alle blev skannet – opdagede man det ved at kvinden havde flere graviditetsgener end normalt, og ved at livmoderen voksede hurtigere end normalt – fordi to kræver mere plads end en. Helt tidligt vil den gravide være mere og mere voldsomt plaget af kvalme og opkast.

Senere i graviditeten, hvis man stadig ingenting har opdaget, vil det være at den gravide mærker liv over det hele, og at hovedet på barnet (ved den udvendige undersøgelse) virker lille i forhold til livmoderens størrelse og symfyse-fundus målet.

I gamle dage skete det, at en kvinde kom ind for at føde et barn – men kom hjem med to. Her opdagede man først nr to tvilling ved at livmoderen ikke var tom, når den første baby var kommet ud. Det skete ikke særlig tit, men historien er god. Jeg er eksempelvis oplært til, at skulle sikre mig, at der ikke er en baby mere inde i maven, før jeg giver syntocinon indsprøjtningen til mor lige efter barnet ankomst (gives for at mindske blødning).

Tvillinger – og flere graviditetsgener

Når man venter tvillinger, så er kroppen på et større arbejde, end når man venter en, hvor den jo allerede er på et stort arbejde. Tvillingegravide oplever at have;

Ud over det, vil man ofte have endnu hyppigere vandladning, og flere rygsmerter. 

Gravid med tvillinger - stor mave

Typer af tvillingegraviditeter

Tvillinger indeles i typer i forhold til hvor meget de deler fosterhinder og moderkage. Jo mindre man deler – ud over livmoderen selvfølgelig – jo mindre er risikoen for tvillingerne. Og omvendt jo mere man deler, jo større er risikoen for det enkelte barn. Det er derfor der bliver holdt virkelig godt øje med tvillinger under graviditeten, så man er sikker på at både moderens krop kan klare det, men også at børnene har det godt inde i livmoderen. At de vokser som de skal, og er forsynet med et godt flow både i navlestrengen, i kroppen og i hjernen.

Tvillinger

De 3 typer:

  • Di-choriske (ved celledeling helt tidligt, hvor der kun er 8-12 celler) (foto over og tegning A)
  • Mono-choriske & di-amniotiske (celledeling på blastocyststadiet)(tegning B)
  • Mono-choriske & mono-amniotiske (celledeling senere end blastocyststadiet)(tegning C)

Fosterhinderne ser ud som en hinde, men består at to hinder; Chorion hinden, der er den yderste fosterhinde og amnionhinden, der er den inderste fosterhinde.

Omkring 60 % af den enæggede tvillinger er di-choriske. Toæggede tvillinger er altid di-choriske. Omkring 40 % er mono-choriske og kun omkring 3 % er mono-amniotiske.

Tvillinger og risiko for komplikationer hos moderen

Der vil også være risiko for at;

Af hyppige andre komplikationer hos moderen ses:

Risiko og komplikationer hos børnene

Der er flere gener og komplikationer ved at vente tvillinger, som du kan se ovenfor. Men det udgør også en øget risiko for børnene inde i livmoderen, derfor bliver der holdt særlig øje med dig – og dine babyer i livmoderen, hvis du venter tvillinger. Den største risiko er væksthæmning, og at et af børnene går til inde i livmoderen.

Hvor stor risikoen er for børnene i livmoderen er meget afhængig af om det drejer sig om enæggede tvillinger eller to-æggede tvillinger. Det er mest risikofyldt at være enægget tvilling. Her skelner man yderligere om, hvor meget de to børn deler.

Det man frygter mest er at den ene tvilling får for lidt, fordi den anden “tager” det hele eller tager for meget. Det er kaldet transfusionssyndrom (kronisk eller akut), som er at den ene tvilling har en masse adgang til næring via moderkagen og måske også snyltekar over i den anden tvillings moderkage – og den anden tvilling ikke har og kommer i krise.

Hvis tvillingerne deler begge fosterhinder, så er der også en risiko ved, at de får viklet sig sammen og for viklet sig ind i hinandens navlesnore.

Andre artikler

Andre artikler der kunne have din interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!