KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Spinal hovedpine, hovedpine efter fødsel eller kejsersnit?

Spinalhovedpine er en slem hovedpine, der kan komme efter en epiduralbedøvelse eller efter en spinalbedøvelse. Hvis du har hovedpine efter fødslen og ikke har fået bedøvelse i ryggen, drejer det sig altså ikke om spinalhovedpine. I så fald se afsnittet – andre årsager til hovedpine efter fødslen eller kejsersnit (nederst på siden).

Spinal hovedpine kaldes også post-spinal hovedpine. Post betyder på lægelatin “efter”, altså hovedpine efter spinalbedøvelse (kan også være efter epiduralbedøvelse).

Symptomer på spinal-hovedpine

Symptomerne på spinal hovedpine er:

  • Hovedpine – ofte migrænelignende, dump eller pulserende.
  • Kvalme og eventuelt også opkast.
  • lyd- og lysfølsomhed.
  • nakkestivhed og rygsmerter.

Det kan sagtens være en spinal hovedpine du har, selvom du udelukkende er plaget af hovedpine – og altså ikke har nogle af de andre symptomer.

spinal hovedpine efter fødsel/kejsersnit

Det mest normale er, at hovedpinen opstår indenfor 2-3 døgn efter at bedøvelsen blev anlagt.

Hovedpinen vil ofte være stillingsafhængig, således at der vil være fuldstændig eller delvis lindring i liggende stilling. I stående og siddende stillig vil hovedpinen komme tilbage eller blive væsentlig værre – indenfor 15 minutter efter man har rejst sig. Omvendt vil hovedpinen aftage indenfor omkring 15 min, efter man igen har lagt sig.

Hvorfor får man spinal hovedpine?

Når man anlægger en spinal bedøvelse i ryggen laver man hul i det hulrum i ryggen, hvor spinalvæsken findes. Tykkelsen på nålen – størrelsen på hullet vil have noget at sige. Man vil for at mindske risikoen for efterfølgende spinalhovedpine, derfor ofte vælge så tynd en nål som muligt. Ved hel tynde kanyler er hyppigheden for spinalhovedpine under 0,5 %.

Hvis hullet ikke lukker til (af sig selv) kan der efterfølgende opstå en udsivning af spinalvæsken. Det medfører, at der vil komme til at mangle væske i rygradens hulrum, hvor trykket derfor ændres. Den manglende væske vil på grund af trykfaldet i spinalrummet mærkes tydeligst i stående og siddende stilling. Der er ikke væske nok i spinalrummet, der løber hele vejen op gennem ryggen til hovedet.

Tilstanden antages at skyldes træk på smerteførende tråde i hjernen, der kommer af enten det nedsatte tryk eller den nedsatte mængde væske i hulrummet.

Hvorfor får man spinal hovedpine efter en epidural

Epidural bedøvelsen ligger ikke i spinalrummet men i epiduralrummet, der ligger tættere på huden. Eftersom de to lag kun er adskilt af få millimeter, kan der ved en fejl under anlæggelsen af epiduralblokaden blive lavet hul helt ind i spinal-rummet. Hvilket er årsagen til, at man også kan få spinal hovedpine efter en epiduralblokade.

Den nål der bruges ved anlæggelse af epiduralblokade er relativt tyk, eftersom den bruges til at føre selve epidural-kateteret ind i epiduralrummet, hvori bedøvelsen skal løbe. Omvendt betyder det, at en punktering af spinalrummet under anlæggelse af epidural give stor risko for spinal hovedpine – op til 80 %.

Hvornår går hovedpinen væk?

Hos lidt mere end halvdelen med spinalhovedpine vil hovedpinen forsvinde af sig selv igen indenfor 4 dage efter fødslen. Hos 72 % vil symptomerne gå væk at sig selv indenfor en uge og hos 85 % efter 6 uger.

15 % kan har altså mere langvarige symptomer.

Behandlingen af spinal hovedpine – afventende behandling

Den første form for behandling vil være at se, at se om tiden ikke løser problemstillingen. Mens “man venter”, kan man tage almindelig smertestillende og primært opholde sig i sengen i en liggende stilling. Ses der bedring, afventes der yderligere.

Ses der ikke bedring indenfor 1-2 døgn, eller er hovedpinen så slem, at man ikke kan tage ordentligt vare på sin nyfødte baby, bør blood patch overvejes

Behandling af spinal hovedpine – aktiv behandling

Den aktive behandling af spinal hovedpine er blood patch, som du kan læse om ved at følge linket.

Andre årsager til hovedpine efter fødsel eller kejsersnit

Hovedpine er hyppigt forekommende efter fødslen. De hyppigste årsager til at have hovedpine efter en fødsel eller kejsersnit er mangel på søvn og væskemangel. Der kan også ses migræne hos kvinder, der normal er plaget af det.

Hovedpine kan også komme fra blodtab under fødslen, lav blodprocent.

En anden årsag til hovedpine kan være svangerskabsforgiftning, der eventuelt først debuterer efter fødslen.

Har du andre symptomer end hovedpine eksempelvis influenza-lignende symptomer, føleforstyrrelser eller nakkestivhed skal du altid henvende dig til din læge eller hospitalet.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!