Søg
Close this search box.

Efterbyrden fødes / moderkagen fødes

Moderkagen skal også fødes. Den fødes ofte under en halv time efter din babys ankomst til verden. Den skubbes, som din baby, ud af presseveerne – oftest bare af én enkelt ve. De fleste overraskes derfor over, at den kommer så let ud, men nogle gange kan der være problemer med, at moderkagen ikke vil løsne sig. 

Nogle babyer er klar til at komme til brystet for første gang allerede inden moderkagen er født. Og de fleste babyer er klar til den føste amning, inden jordemoderen er færdig med at sy – hvis du skal syes.  

Video – Moderkagen skal også fødes…

Jordemoderen vil tjekke dig forneden

Når moderkagen er ude, vil din jordemoder tjekke, at det ikke bløder for meget, hun vil også tjekke, at din livmoder er hård og sammentrukket. Det gør hun ved at mærke udefra på din mave.

Herefter vil din jordemoder vurdere om du er bristet forneden. Det gør hun ved at se og tørre blodet væk med en lille vattampon. Hvis mellemkødet er gået i stykker eller jordemoderen har lavet et klip i mellemkødet for, at din baby kunne fødes hurtigt nok, vil det skulle syes lige efter moderkagen er født.

Jordemoderen vil tjekke moderkagen

Når moderkagen er født vil den blive tjekket for 4 ting, som i journalen skrives som FOOF, hvilket står for

  1. Fuld moderkage – hele moderkagen er der.
  2. 0 (nul) infarkter – områder, der ikke har fungeret.
  3. 0 (nul) koagler – klumper af “gammelt” blod på moderkagen
  4. Fulde hinder – fosterhinderne er der og de er hele

Din jordemoder vil også se om der er knuder på navlestrengen.

Din jordemoder vil sikkert tilbyde dig at se moderkagen og livets træ, som man kalder den trækrone som moderkagen og blodkarrene danner, med navlestrengen som stammen (se foto). Din jordemoder vil også kunne holde moderkagen, så du kan se den hule din baby har boet i.

Ude i skyllerummet vil moderkagen blive vejet. Den normale vægt for en moderkage er omkring 1/6 del af barnets vægt. En gennemsnitsbaby på 3600 vil altså have en moderkage, der vejer omkring 600 g.

Koagler (klumper af blod) giver et billede på, om der måske har været en mindre løsning af moderkagen under fødslen – ofte i kanten.

Moderkage med indersiden ud, hvor man kan se livetstræ.
Moderkage med indersiden ud, hvor man kan se livetstræ.

Problemer med moderkagens udseende

En tynd moderkage og en moderkage med infarkter (hvide plamager)(ses oftest hos rygere og kvinder med højt blodtryk) kan have været en moderkage på hårdt arbejde og være årsagen til, at ens baby måske ikke har taget helt nok på den sidste tid inde i livmoderen.

Hvis moderkagen har haft svært ved at følge med den sidste del af graviditeten, vil din baby se lang og tynd ud, eventuelt med lidt løs hud, som om der har været mere fylde under huden engang. Personalet bør vurdere om din baby har brug for ekstra mad indtil mælken løber til og der er brystmælk i de mængder som din baby har brug for.

Hvis din baby ikke ser tynd ud eller alene er en perfekt miniature, er en lille moderkage et perfekt match til din baby.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!