fbpx

Efterbyrden fødes / moderkagen fødes

Moderkagen skal også fødes. Den fødes ofte under en halv time efter din babys ankomst til verden. Den skubbes, som din baby, ud af presseveerne – oftest bare en enkelt ve.

De fleste overraskes derfor over, at den kommer så let ud, men nogle gange kan der være problemer med, at moderkagen ikke vil løsne sig. 

Nogle babyer er klar til at komme til brystet for første gang allerede inden moderkagen er født. Og de fleste babyer er klar til den føste amning inden jordemoderen er blevet færdig med at sy – hvis du skal syes.  

Video – Moderkagen skal også fødes…

Jordemoderen vil tjekke dig forneden

Når moderkagen er ude vil din jordemoder tjekke, at det ikke bløder for meget, hun vil også tjekke, at din livmoder er hård og sammentrukken. Det gør hun ved at mærke udefra på din mave.

Herefter vil din jordemoder vurdere om du er bristet forneden. Det gør hun ved at se og tøre blodet væk med en lille vattampon. Hvis mellemkødet er gået i stykker eller jordemoderen har lavet et klip i mellemkødet for, at din baby kunne fødes hurtigt nok, vil det skulle syes lige efter moderkagen er født.

Jordemoderen vil tjekke moderkagen

Når moderkagen er født vil den blive tjekket for 4 ting, som i journalen skrives som FOOF, hvilket står for

  1. Fuld moderkage – hele moderkagen er der.
  2. 0 (nul) infakter – områder, der ikke har fungeret.
  3. 0 (nul) koagler – klumper af “gammelt” blod på moderkagen
  4. Fulde hinder – fosterhinderrne er der og de er hele

Din jordemoder vil også se om der er knuder på navlestrengen.

Din jordemoder vil sikkert tilbyde dig at se moderkagen og livets træ, som man kalder den trækrone som moderkagen og blodkarrene danner, med navlestrengen som stammen (se foto). Din jordemoder vil også kunne holde moderkagen, så du kan se den hule din baby har boet i.

Ude i skyllerummet vil moderkagen blive vejet. Den normale vægt for en moderkage er omkring 1/6 del af barnets vægt. En gennemsnitsbaby på 3600 vil altså have en moderkage der vejer omkring 600 g.

Koagler giver et billede på om der måske har været en mindre løsning af moderkagen under fødslen – ofte i kanten.

Moderkage med indersiden ud, hvor man kan se livetstræ.

Moderkage med indersiden ud, hvor man kan se livetstræ.

Problemer med moderkagens udseende

En tynd moderkage og en moderkage med infakter (ses oftest hos rygere og kvinder med højt blodttryk) kan have været en moderkage på hårdt arbejde og være årsagen til, at din baby måske ikke har taget helt nok på den sidste tid inde i livmoderen.

Hvis moderkagen har haft svært ved at følge med den sidste del af graviditeten vil din baby se lang og tynd ud evt. med lidt løs hud, som om der har været mere fylde under huden engang. Personalet bør vurdere om din baby har brug for ekstra mad indtil mælken løber til og der er brystmælk i de mængder som din baby har brug for.

Hvis din baby ikke ser tynd ud eller alene er en perfekt miniature, så er en lille moderkage et perfekt match til din baby.

De fleste nybagte mødre og nyfødte har brug for kompetent hjælp til en vellykket ammeetablering.

Hvad vi kan gøre for dig

Det Private Barselshotel er et privat alternativ for dig, der gerne vil have den omsorg, ro og kompetente faglige hjælp efter fødslen. Du kan læse om vores barselsophold og babykonsultationener ved at følge linkene.

På Det Private Barselshotel er vi også eksperter i at etablere en velfungerende amning og vejleder og underviser i amning. Vores ammevejledning benyttes både af kvinder der lige har født for første, anden eller tredje gang.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.