fbpx

Efter kejsersnit

Din krop har efter en operation  brug for at hele og restituere. Et kejsersnit er ofte en større belastning for kroppen end en vaginal fødsel, uanset om du har fået planlagt kejsersnit eller akut kejsersnit, men nybagte mødre kommer sig relativt hurtigt.

Det er dog normalt at være overvældet af kejsersnitoplevelsen, temmelig øm, træt og brugt. Hvilket ofte kommer i klins med det at blive mor og skulle stå til rådighed for dit barn og lave mælk. Hvis du også har været i fødsel, vil kroppen have endnu mere brug for at komme sig.

For ikke mange år tilbage lå man i 9 dage på barselsafdelingen efter et ukompliceret kejsersnit. Hvor du I dag, de fleste steder i landet, vil blive sendt hjem 1 eller 2 dage efter indgrebet. Bemandingen på hospitalerne er ikke hvad den har været og de fleste oplever til dels at skulle klare sig selv – også efter kejsersnit.

Nybagt mor og nyfødt

Nybagt mor og nyfødt

Fysiske processer efter kejsersnit

 • Du vil have kateter i blæren til du selv kan stå på benene og komme på wc.
 • Du vil have smerter i maven efter operationen – nogle mere end andre
 • Din livmoder vil trække sig sammen – lave efterveer, der igen vil trække i såret.
 • De væskeophobninger du har haft i kroppen vil forsvinde – og give hyppig vandladning.
 • Evt. hæmorider fra graviditeten vil begynde at aftage.
 • Din mave-tarmfunktion vil være langsommere og mere træg.
 • Du vil have luft i tarmene (fordi de har fået luft på sig under operationen), der kan være svært at komme af med og smertefuld.
 • Du vil have humørsvingninger, vekslende mellem glæde, eufori, overvældelse og træthed.
 • Din mave vil være svarende til 4.-5. graviditetsmåned.
 • Har du været i fuld bedøvelse, kan du være tør og øm i halsen og have kriller hoste i flere dage.

Smerter efter kejsersnit

Lige efter kejsersnittet vil bedøvelsen fra operationen virke, og du vil ikke kunne mærke, at du er blevet skåret i og i øvrigt heller ikke kunne vrikke med fødderne. Når bedøvelsen fra opereationen letter vil du få førligheden over dine ben igen.

De fleste har ondt i operationssåret i dagene efter kejsersnittet og brug for smertestillende medicin. Det er dog meget forskelligt, hvor ondt man har i operationssåret og hvor godt man er smertedækket.

Du vil blive smertedækket efter et skema, og få mere, hvis det er nødvendigt. Det er bedre at være jævnt dækket end at vente for længe, med at slå smerten ned. Hvis du venter for længe med at tage den smertestillende medicin (måske fordi du vil forsøge at spare på den) vil det ofte ende med, at du vil skulle have en større dosis smertestillende medicin end ellers. Den smertestillende medicin vil også gøre det lettere for dig at komme ud af sengen og være der for din baby.

Det, at de indre organer har fået luft under operationen, gør, at man kan få nogle kolikagtige luftsmerter, som i værste fald kan vare op til en uge. Som regel har de fortaget sig på 3.-4. dagen. Man kan også få kraftige luftsmerter på grund af opsamlet tarmgas, når fordøjelsen begynder at fungere igen.

Hurtigt på benene igen efter kejsersnit

Det er vigtigt, at du hurtigt kommer i bevægelse efter kejsersnittet. Det er godt for mange ting blandt andet:

 • Det mindsker risikoen for blodpropper.
 • Du vil kunne få fjernet urinkateteret, så snart du selv kan komme omkring – og dermed også på toilettet. Det er vigtigt at få blæren tømt jævnligt det første døgn – uanset om du føler, du skal tisse eller ej.
 • Det er godt for tarmene og for de ophobninger af luft der kan være i og omkring tarmen.
 • Der er godt for at få gang i maven igen.

Ingen tunge løft efter kejsersnit

De første par døgn må du ikke selv løfte din baby. Du en derfor meget afhængig af hjælp fra personalet eller din partner

I de første 6 uger efter kejsersnittet må du ikke løfte mere end, hvad der svarer til din babys vægt af hensyn til risikon for komplikationer. Det kan kræve nogen planlægning og hjælp.

Mere sårbar og sensitiv

Du vil opleve at være blevet mere sårbar og sensitiv. Det skyldes ikke kejsersnittet, men det at du er blevet mor. Daniel Stern skiver på baggrund af samtaler med flere hundrede kvinder således:

Jeg kan ikke forestille mig mange tidspunkter i livet, hvor en kvinde er lige så sårbar og åben for indtryk som i timerne og dagene efter barnets fødsel. Det er, som om hun bliver et vibrerende modtagerfelt, der venter på, at hændelsen viser sig og får tag i hende. Hun befinder sig i en tilstand af konstruktiv skrøbelighed og opfatter enhver nuance i det der siges og gøres omkring hende og barnet, også de mest tilfældige bemærkninger. Daniel Stern – En mor bliver til side 59.

Kejsersnitsoplevelsen?

For nogle er det lykken af få kejsersnit, for andre et kejsersnitsoplevelsen det lige omvendte. Det kan også være at du selv har ønsket kejsersnit, men bagefter føler dig uforløst eller fortryder eller bare synes det var en dårlig oplevelse.

Hvad Baby Instituttets Barselshotel kan gøre for mig?

Vores barselsophold er en fantastisk overgang mellem hospitalet og hjemmet, således at I bliver klædt på til at skabe den bedste start for jeres nye baby og jer selv som forældre. Med et barselsophold på Baby Instituttets Barselshotel sikrer du dig, at hjemkomsten med din baby bliver lige så god, som I ønsker jer, og I lader andre om mistrivsel og dyrt købte erfaringer.

Hvis I er kommet hjem og det ikke er gået som ønsket eller planlagt, kan vi med vores Ny start ændre det spor og bringe jer derhen, hvor I ønsker at være med jeres barn.

Fordelene ved et ophold hos os er:

 • Du får hjælp 24 timer i døgnet, lige præcis når der er brug for den. Eksempelvis når jeres baby græder, ved amningerne eller hvis der opstår noget akut.
 • Du får den viden, vejledning og støtte du reelt har brug for i den første tid efter fødslen.
 • Du får mulighed for at lære din baby at kende og får redskaber til at starte gode rutiner blandt andet omkring mad og søvn.
 • Du bestemmer selv hvor længe du og din baby vil blive.
 • Vi har en god personalenormering – 1 personale til 3 familier – og stor kontinuitet både i personalet og i den undervisning du modtager, fordi det er vigtigt.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.