KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Efter kejsersnit

Din krop har efter en operation brug for at hele og restituere. Et kejsersnit er ofte en større belastning for kroppen end en vaginal fødsel, uanset om du har fået planlagt kejsersnit eller akut kejsersnit. Men nybagte mødre kommer sig dog relativt hurtigt.

Det er dog normalt at være overvældet af kejsersnitoplevelsen, temmelig øm, træt og brugt. Hvilket ofte kommer i klins med det at blive mor og skulle stå til rådighed for dit barn og lave mælk. Hvis du også har været i fødsel, vil kroppen have endnu mere brug for at komme sig.

For ikke mange år siden lå man i 5-9 dage på barselsafdelingen efter et ukompliceret kejsersnit. Hvor man i dag, de fleste steder i landet, vil blive sendt hjem 1 eller 2 dage efter kejsersnit. Ligesom at antallet af varme hænder er reduceret.

Nybagt mor og nyfødt
Nybagt mor og nyfødt

Fysiske processer efter kejsersnit

Her kan du se de fysiske processer der sker i kroppen efter fødslen;

 • Du vil have kateter i blæren til du selv kan stå på benene og komme på wc.
 • Du vil have smerter i maven efter operationen – nogle mere end andre
 • Din livmoder vil trække sig sammen – lave efterveer, der igen vil trække i såret.
 • De væskeophobninger du har haft i kroppen vil forsvinde – og give hyppig vandladning.
 • Eventuelt hæmorider fra graviditeten vil begynde at aftage.
 • Din mave-tarmfunktion vil være langsommere og mere træg.
 • Du vil have luft i tarmene (fordi de har fået luft på sig under operationen), der kan være svær at komme af med og smertefuld.
 • Du vil have humørsvingninger, vekslende mellem glæde, eufori, overvældelse og træthed.
 • Din mave vil være svarende til 4.-5. graviditetsmåned.
 • Har du været i fuld bedøvelse, kan du være tør og øm i halsen og have kriller hoste i flere dage.

Smerter efter kejsersnit

Lige efter kejsersnittet vil bedøvelsen fra operationen virke, og du vil ikke kunne mærke, at du er blevet opereret i og i øvrigt heller ikke kunne vrikke med fødderne. Når bedøvelsen fra operationen letter, vil du få førligheden over dine ben igen.

De fleste har ondt i operationssåret i dagene efter kejsersnittet og brug for smertestillende medicin. Det er dog meget forskelligt, hvor ondt man har og hvor godt man er smertedækket.

Du vil blive smertedækket efter et skema, og ville kunne få mere, hvis det er nødvendigt. Det er bedre at være jævnt dækket end at vente for længe med at slå smerten ned. Hvis du venter for længe med at tage den smertestillende medicin (måske fordi du vil forsøge at spare på den) vil det ofte ende med, at du vil have en større dosis smertestillende medicin. Den smertestillende medicin vil gøre det lettere for dig at komme ud af sengen og være der for din baby.

Det, at de indre organer har fået luft under operationen, gør, at man kan få nogle kolikagtige luftsmerter, der i værste fald kan vare op til en uge. Som regel har de foretaget sig på 3.-4. dagen. Man kan også få kraftige luftsmerter på grund af opsamlet tarmgas, når fordøjelsen begynder at fungere igen.

Hurtigt på benene igen efter kejsersnit

Det er vigtigt, at du hurtigt kommer i bevægelse efter kejsersnittet. Det er godt for mange ting blandt andet:

 • Det mindsker risikoen for blodpropper.
 • Du vil kunne få fjernet urinkateteret, så snart du selv kan komme omkring – og dermed også på toilettet. Det er vigtigt at få blæren tømt jævnligt det første døgn – uanset om du føler, du skal tisse eller ej.
 • Det er godt for tarmene og for de ophobninger af luft, der kan være i og omkring tarmen.
 • Der er godt for at få gang i maven igen.

Ingen tunge løft efter kejsersnit

De første par døgn må du ikke selv løfte din baby. Du en derfor meget afhængig af hjælp fra personalet og/eller din partner

I de første 6 uger efter kejsersnittet må du ikke løfte mere end, hvad der svarer til din babys vægt af hensyn til risikoen for komplikationer. Det kan kræve mere planlægning og hjælp.

Mere sårbar og sensitiv

Du vil opleve at være mere sårbar og sensitiv. Det skyldes ikke kejsersnittet, men det at du er blevet mor. Daniel Stern skiver på baggrund af samtaler med flere hundrede kvinder således:

Jeg kan ikke forestille mig mange tidspunkter i livet, hvor en kvinde er lige så sårbar og åben for indtryk som i timerne og dagene efter barnets fødsel. Det er, som om hun bliver et vibrerende modtagerfelt, der venter på, at hændelsen viser sig og får tag i hende. Hun befinder sig i en tilstand af konstruktiv skrøbelighed og opfatter enhver nuance i det, der siges og gøres omkring hende og barnet, også de mest tilfældige bemærkninger. Daniel Stern – En mor bliver til side 59.

Kejsersnitsoplevelsen?

For nogle er det lykken af få kejsersnit, for andre et kejsersnitsoplevelsen det lige omvendte. Det kan også være at du selv har ønsket kejsersnit, men bagefter føler dig uforløst eller måske bare synes det var en dårlig oplevelse.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!