Minprostin er en stikpille, der bruges til igangsættelse af fødslen. Den lægges op i skeden for at modne livmoderhalsen. Før i tiden var det den hyppigste måde at modne livmoderhalsen på, men i dag er det Angusta.
Minprostin indeholder prostaglandin, der, når den virker, får livmoderhalsen til at blødgøres og afkortes. Det er sjældent, at man går i fødsel af at få lagt Minprostin stikpiller op. Målet med at oplægge pillerne er at modne og åbne livmoderhalsen nok til at kunne tage fostervandet.
Minprostin kan, modsat Angusta, bruges til at sætte fødslen i gang, hvis du tidligere har fået kejsersnit.
Hvordan foregår igangsættelse med Minprostin?
Igangsættelse med Minprostin er ofte en langsommelig affære, selvom det ikke er det for alle. Der lægges stikpiller op der gentages.
Hvis der har været kontraktioner og “uro” nok i den nederste del af livmoderen til at livmoderhalsen har åbnet sig så meget, at jordemoderen kan prikke hul på fosterhinderne, vil der ikke blive lagt flere piller op. Det videre proces vil være at prikke hul på fosterhinderne.
Igangsættelse med Minprostin dag 1
Inden Minprostin pillen lægges op, får du kørt en CTG, så man er sikker på, at din baby i livmoderen har det godt og kan klare en igangsættelse og den kommende fødsel.
Jordemoderen placerer stikpillen i skeden bag ved livmoderhalsen med sine to fingre, som du kan se på fotoet herunder. Du kan gå en tur efter at stikpillen er lagt op.
For det meste sker der ikke noget af en enkelt stikpille. I nogle få tilfælde begynder der menstruationslignende smerter og sammentrækninger i livmoderen nogle timer efter stikpillen er lagt op.
Er der ikke sket noget efter 4-5 timer efter den første stikpille er lagt op, vil det hele gentages. Du vil få kørt en ny CTG og få lagt en ny stikpille.
Sker der heller ikke noget efter den anden stikpille, vil du blive sendt hjem for så at komme igen næste dag (kan variere i praksis fra fødested til fødested).
Derhjemme mellem dag 1 og dag 2
Den tid du er hjemme, skal du kontakte den afdelingen de er tilknyttet ved begyndende veer, smerter, vandafgang eller blødning.
Igangsættelse med Minprostin dag 2
Næste dag vil der ske det samme, som på dag et.
Sker der stadig ikke noget, vil der ofte som slut på dag 2 ofte blive taget stilling til om man skal fortsætte med minprostin, eller om der skal skiftes til en anden igangsættelsesmetode eksempelvis ballonkateter.
Bivirkninger ved Minprostin
Bivirkninger ved Minprostin kan være:
- Kvalme og opkast
- Diarre
- Kulderystelser og feber
- Mavesmerter
- Varmefølelse i skeden
Hos barnet kan der komme påvirkning af hjerterytmen, hvorfor der holdes øje med barnet med CTG overvågning.
Desuden er der en lille risiko for overstimulering af livmoderen, når man bruger medicin, i forhold til en spontant startende fødsel.