Genåbningssalg få 20 % rabat med koden "HURRA20" i WEBSHOPPEN =>

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første 100 dage af din babys liv – herefter ikker så hyppigt. Få daglige guldkorn i din indbakke om graviditeten, din babys udvikling i livmoderen og efter det udenfor livmoderen,  bliv klogere på babyudstyr og vejledning til brug mm. Derudover får du en unik adgang til gode rabatter og du løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og barsel. Kort sagt undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Minprostin til igangsættelse af fødslen

Minprostin er en stikpille, der bruges til igangsættelse af fødslen. Den lægges op i skeden for at modne livmoderhalsen. Før i tiden var det den mest hyppige måde at modne livmoderhalsen, men i dag er det Angusta.

Minprostin indeholder prostaglandin, der, når den virker, får livmoderhalsen til at blødgøres og afkortes. Det er sjældent at man går i fødsel af at få lagt Minprostin stikpillerne op. Målet med at oplægge pillerne er at at modne og åbne livmoderhalsen nok til at kunne tage fostervandet.

Minprostin​ kan, modsat Angusta, bruges til at sætte fødslen i gang, hvis du tidligere har fået kejsersnit.

Hvordan foregår igangsættelse med Minprostin?

Igangsættelse med Minprostin er ofte en langsommelig affære, selvom det ikke er det for alle.

Lige så snart der har været kontraktioner og “uro” nok i den nederste del af livmoderen til at livmoderhalsen har åbnet sig så meget, at jordemoderen kan prikke hul på fosterhinderne, vil der ikke blive lagt flere stikpiller op.

Igangsættelse med Minprostin dag 1

Inden Minprostin pillen lægges op, får du kørt en CTG, så man er sikker på at din baby i livmoderen har det godt og kan klare en igangsættelse og den kommende fødsel.

Jordemoderen placerer stikpillen i skeden bagved livmoderhalsen med sine to fingre, som du kan se på fotoet her under. Du kan gå en tur efter stikpillen er lagt op.

igangsættelse med minprostin

For det meste sker der ikke noget af en enkelt stikpille. I nogle få tilfælde begynder der menstruationslignende smerter og sammentrækninger i livmoderen nogle timer efter stikpillen er lagt op.

Er der ikke sket noget efter 4-5 timer efter den første stikpille er lagt op, vil det hele gentages. Du vil få kørt en ny CTG og få lagt en ny stikpille.

Sker der heller ikke noget efter den anden stikpille, vil du blive sendt hjem for så at komme igen næste dag.

Derhjemme mellem dag 1 og dag 2

Den tid du er hjemme, skal du kontakte den afdelingen de er tilknyttet ved begyndende veer, smerter, vandafgang eller blødning.

Igangsættelse med Minprostin dag 2

Næste dag vil der ske det samme, som på dag et.

Sker der stadig ikke noget, vil der ofte som slut på dag 2 ofte blive taget stilling til om man skal fortsætte med minprostin, eller om der skal skiftes til en anden igangsættelsesmetode f.eks. ballonkateter.

Bivirkninger ved Minprostin

Bivirkninger ved Minprostin kan være:

  • Kvalme & opkastning
  • Diarre
  • Kulderystelser & feber
  • Mavesmerter
  • Varmefølelse i skeden

Hos barnet kan der komme påvirkning af hjerterytme, hvorfor der holdes øje med barnet med CTG overvågning.

Desuden er der en lille risiko for overstimulering af livmoderen, når man bruger medicin, i forhold til en spontant startende fødsel.​

Andre artikler om fødsel og kejsersnit