KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Slimprop – bliv klogere på slimproppen

Slimproppen sidder inde i livmoderhalsen, hvor den fungerer som en “prop” og som et vagtværn. Dens funktion er at lukke livmoderen fysisk, så bakterier og lignende ikke kan “kravle” op i livmoderen til fosteret. Undersøgelser har vist, at slimproppen også har bakteriebekæmpende egenskaber. Den fungerer altså både som en lukkemekanisme og som aktiv bekæmpelse af mulige trusler i området.

Når man er gravid, bliver slimhinden inde i livmoderhalsen tykkere. Samtidig dannes der også mere sekret fra livmoderhalsen i forhold til, når man ikke er gravid. Derfor oplever mange gravide, at de får en øget mængde udflåd. Den øgede sekretion danner også slimproppen, der består af tykt og sejt slim.

Slimprop

Hvordan ser slimproppen ud?

Slimproppen har ofte en tyk og sej konsistens. Men det varierer selvfølgelig. Den kan være en decideret klump (prop), som er mere fast og hård i konsistensen, men der kan også være mere slimet og “lang”, som noget man kan blive ved med at tørre væk – og alt derimellem.

Slimproppen er ofte iblandet lidt frisk eller størknet blod, når den kommer ud op til fødslen eller under fødslen. Det gør, at den kan have en brunlig eller rødlig farve. Men den kan også være gullig/grønlig eller mere klar i farven. Ofte kommer der tegnblødning sammen med slimproppen, og det kan derfor godt virke mere som om, det er en form for slimet blødning mere end en separat slimprop.

Hvornår går slimproppen?

Det er meget forskelligt, hvornår slimproppen går.

Hvornår slimproppen går afhænger af, hvornår livmoderhalsen afkortes og begynder at udvide sig. For nogle kvinder sker det i slutningen af graviditeten, og for andre sker det først, når veerne går i gang.

Når livmoderhalsen (hvor slimproppen sidder) er i bevægelse, bliver kortere eller åbner sig, kan slimproppen begynde at løsne sig og komme ud af skeden. Det kan ske som et “plop”, hvor det hele bare kommer ud på en gang. Men slimproppen kan også gå over flere dage, hvor der kommer lidt ad gangen.

Slimproppen er gået, hvornår føder jeg?

Det at slimproppen går KAN være et tegn på, at fødslen snart går igang. Men er det dog ikke nødvendigvis. Afgang af slimproppen er altså ikke i sig selv et tegn på fødsel, men det viser dog, at der er en vis aktivitet i livmoderhalsen. Aktivitet i livmoderhalsen er helt normalt i de sidste uger og dage af graviditeten.

Det er ikke farligt for hverken dig eller din baby, hvis slimproppen går. Der dannes nemlig hele tiden nyt sekret. Og ofte går det sidste af slimproppen først i forbindelse med fødslen, når livmodermunden for alvor begynder at udvide sig.

Udover slimproppen, er din baby også beskyttet mod bakterier af fosterhinderne. Fosterhinderne er den primære beskyttelse mod infektion, og de brydes først, når vandet går – hvilket (stort set) altid vil medføre en snarlig fødsel.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!