LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Syntocinon ved fødslen

Syntocinon er kunstigt fremstillet oxytocin. Oxytocin har mange funktioner, men i forbindelse med fødslen er den primære funktion at lave veer. Det er oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen under fødslen, og sammentrækningerne gør, at barnet “skubbes” ud af livmoderen.

Indsprøjtning med syntocinon efter fødslen – blødningsforebyggelse

I Danmark tilbydes alle kvinder syntocinon lige efter fødslen, altså lige efter, din baby er kommet til verden. Formålet er at få livmoderen til at trække sig hurtigt sammen og på den måde forebygge blødning efter fødslen.

Hvis du føder vaginalt, vil syntocinon gives som en indsprøjtning i lårmusklen, og hvis du forløses ved kejersnit vil syntocinonen gives i I.V adgangen.

Når livmoderen trækker sig samme “skrælles” moderkagen, der sidder i livmoderens slimhinde af, og blodkarrene der går fra livmoderen til moderkagen afklemmes, så det ikke kan bløde fra dem, eller mere korrekt, så det næsten ikke kan bløde fra dem. Det er normalt miste 500 ml blod i forbindelse med fødslen.

Det at bløde for meget efter fødslen er en af de største trusler for fødende kvinder. Derfor er noget at den støtte, der eksempelvis sendes til Afrika, syntocinon, hvor indsprøjtninger efter fødslen kan redde liv. Et stort blodtab kan påvirke amningen og kræfterne til at tage sig af barnet og hele op efter fødslen. Derfor er der meget at hente ved at holde blødningen efter fødslen “normal”.

Syntocinon – ve-stimulerende drop

Syntocinon kan gives som igangsættelse af fødslen. Her gives syntocinon som ve-stimulerende infusion for at få livmoderen i gang med at lave veer.

S drop ved fødslen

Syntocionon-drop kan også gives under fødslen, hvis veerne ikke er effektive nok til at drive barnet ud af livmoderen. Her vil syntocinon-droppet støtte de veer der allerede er, ved at gøre dem stærkere (mere effektive) og nogle gange også hyppigere.

Læs mere om ve-drop.

Syntocionon – blødningsstoppende drop

Hvis man har blødt meget efter fødslen, vil man ofte få opsat et syntocinon-drop. Den form for drop er en meget stærkere blanding, end hvad der gives af syntocinon, mens barnet stadig er inde i livmoderen. Hvis man har blødt, vil man nemlig gerne have at livmoderen laver en “ve-storm”, hvilket er lige netop er det, man vil undgå under fødslen.

Fordelen ved at give drop er, at der hele tiden gives livmodersammentrækkende syntocinon, så man er mere sikker på, at livmoderen ikke pludselig tager sig en pause (slapper af), så blodet kan flyde frit fra blodkarrene, der for kort tid siden har forsynet barnet via moderkagen.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

error: Content is protected !!