HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Lavement – fødsel (klyx)

Lavement/klyx i forbindelse med fødslen sørger for, at du kommer af med den afføring, der står i den nederste del af tarmen inden din baby fødes og passerer den vej forbi. Skeden og endetarmen er selvfølgelig adskilt, men når barnets hoved spiler det hele ud forneden, på sin sidste vej til verden,  vil den afføring, der står i den nederste del af tarmen, også blive presset ud. Formålet med lavement/klyx er, at det ikke sker, fordi der ikke står noget.

Mange kvinder tømmer sig helt naturligt, når veerne kommer. Bevægelserne i livmoderen “smitter” lidt af på tarmene, der også bliver aktive og vil gøre, at de fleste skal på wc – og sikkert også flere gange. Det ses også, at kvinder under fødslen kaster op – så tømmer man sig både i den ene og den anden ende. Har du allerede tynd mave og/eller haft flere spontane store afføringer, vil lavement være helt unødvendigt.

Er der brug for lavement – klyx?

Lavement er ikke noget, du skal have, men noget jordemoderen kan foreslå eller du selv kan ønske.

Mange kvinder i dag synes at det er en ubehagelig tanke, at der er i forbindelse med fødslen, lige inden barnets ankomst, skulle komme en stor eller lille afføring, og ønsker derfor lavement.

lavement
Man kan her se tarmens placering bagtil, her er tarmen helt tom.

Det kan også være ved den indvendige undersøgelse, at jordemoderen kan mærke, at der står en masse hård afføring i den nederste del af tarmen. Det at få tømt tarmen kan være med til at stimulere veerne, og du vil derfor sikkert blive tilbudt et lavement, hvis du bliver undersøgt i forbindelse med igangsættelse eller begyndende fødsel.

Hvordan foregår lavement og hvordan mærkes det?

  • Lavement foregår ved at den, der skal have lavementet ligger på siden.
  • Jordemoderen har smurt lidt creme på spidsen af flasken, der forsigtigt føres op i endetarmen, på samme måde som hvis du får taget din temperatur i enden.
  • Herefter tømmes lavementet for væske – jo mere væske der tømmes ud i tarmen, jo bedre tømning kan man forvente.
  • Efter væsken er tømt ud i tarmen, fjernes lavementet helt (plastikdelen) og du skal nu ligge og vente på at det virker. Nogle har rigtig nemt ved at holde på lavementet og vente, hvor andre synes det er svært. Det afhænger også ofte af, om der er veer (og hvor kraftige de er).
  • Efter 2-5 min hopper du ud på wc´et, og så tømmer tarmen sig “af sig selv” for den afføring der står nederst i tarmen og for den væske der er sprøjtet ind (lavementet).
  • Det plejer ikke være nødvendig at gentage det.

Der vil herefter gå tilstrækkelig tid før der igen kommer afføring ned i den nederste del af tarmen, så du kan nå at føde i god ro og orden inden.

Lavement hvornår – og hvornår er det for sent at få?

Lavement hører den begyndende fødsel til, du skal i hvert fald kunne ligge på siden og ligge der længe nok til at lavementet virker – og kunne overskue at sidde på wc´et nogle veer.

Hvis du kommer ind og er langt i fødsel er lavement ikke nogen god ting. Det tager nemlig både tid og du kan risikere at sidde ude på wc´et og ikke rigtig synes, at du kan komme derfra, fordi det nu er barnet der presser på og vil ud. Det er bedst at få lavement så tidligt i den aktive fødsel som muligt.

Lavement – når det ikke går (helt) som planlagt

Tarmen hører til i en levende krop – og derfor går tingene ikke altid helt som planlagt. Man ser nogle gange, når der er givet lavement, at tarmen alligevel ikke var helt tømt eller at der kommer noget mere tyndt flydende afføringssubstans i forbindelse med fødslen. Sker det, skal du vide, at det har jordemoderen prøvet 1000 gange før – og at det regner hun ikke for noget. Det bliver bare fjernet med en klud, og så er det væk. Når man først er kommet dertil, så ved jordemoderen, at barnet kommer lige om lidt.

Klyx – hvis du selv vil købe et lavement / klyx

Den klyx du kan købe på apoteket indeholder 120 ml rektalvæske (væske til numsen) og hedder Klyx. Den kan købes i håndkøb – det vil sige sig, at du bare kan gå ned på apoteket og købe det, uden at skulle tale med din læge først. Klyx virker som ovenfor beskrevet – ved at udløse en afføringsrefleks og ved at blødgøre afføringen.

Klyx kontra Microlax

Forskellen på det klyx, og det lavement din jordemoder giver dig på hospitalet, er størrelsen. Microlax er et mini-lavement, hvilket vil sige, at mængden af væske, der sprøjtes ind i tarmen er væsentlig mindre.

I forbindelse med fødslen vil man gerne have tømt hele det stykke endetarm, som barnet passerer forbi og derfor bruges der mest normalt lavement med omkring 125-250 ml væske.

Er du selv på udkig efter et lavement til fødslen, skal du altså gå efter den størrelse og ikke et mini-lavement.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!