KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Efterveer / veer efter fødslen

Efterveer er veer, der trækker livmoderen sammen efter fødslen, så det ikke bløder for meget fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen har siddet.

Efterveerne gør også, at livmoderen trækker sig sammen, og som dagene går, bliver den samme størrelse som før graviditeten. Livmoderen går til navlen lige efter fødslen og skal tilbage til sin normale størrelse under kønsbenet. Som tommelfingerregel siger man, at livmoderen “falder” 1 cm i døgnet.

Efterveer

Hvordan mærkes efterveer

Som tommelfingerregel siger man også, at jo flere børn man har født, jo mere mærker man til efterveerne. Hvis du er førstegangsfødende og har født meget hurtigt, kan du dog også være plaget af efterveer.

  • Nogle mærker slet ikke til efterveerne
  • Nogle mærker efterveerne i forbindelse med amningen
  • Enkelte er voldsomt plaget af efterveer og efterveerne bliver blot endnu værre i forbindelse med amningen

Smerten er som kraftig menstruationssmerte eller som jag i underlivet. Enkelte har dog så smertefulde efterveer i de første dage efter fødslen, minder mere om småveer.

Når livmoderen har trukket sig mere sammen, vil efterveerne aftage væsentligt og smerten forsvinde.

Hvilken smertestillende medicin kan jeg tage mod efterveer?

Du kan tage panodil mod efterveer.

Hvis du har meget kraftige efterveer vil panodil ikke kunne hjælpe dig, i så fald bør du kontakte personalet på hospitalet og høre hvad de har af tabletter. Smertelindrende medicin, der kan hjælpe dig gennem de første dages efterveer.

Hvad jeg selv kan gøre ved efterveer

Hvile og søvn virker smertelindrende. Hav nogle omkring dig, der kan komme og lege eller gå tur med større søskende.

En varmepude kan gøre store underværker mod efterveer.

Det mindsker også efterveerne at tømme blæren hyppigt – altså tisse ofte, da en fyldt blære vil irritere livmoderen og gøre at den trækker sig endnu mere kraftfuldt sammen.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!