HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Anæmi / lav blodprocent / blodmangel

Anæmi kaldes også for blodmangel og er, når blodprocenten er for lav. Når man taler om blodprocent, så er det mængden af hæmoglobin (Hgb) også kaldet røde blodlegemer man holder øje med. Hæmoglobin er vigtig for at kunne få ilten fra lungerne og rundt i resten at kroppen.

Hvis man har en for lav mængde hæmoglobin i kroppen, så har man en lav blodprocent. Man vil så have sværere ved at få ilt rundt i kroppen.

Der findes forskellige typer af anæmi. Nogle typer er genetisk betingede, det drejer sig for eksempel om seglcelleanæmi og thallasæmi. Man kan også få anæmi pga mangel på “byggesten” i den kost, man spiser. Det drejer sig om folinsyreanæmi, B12-vitaminanæmi og jernmangelanæmi – hvoraf jernmangeanæmi er den hyppigst forekommende.

anæmi

Hvad er symptomerne på anæmi?

Symptomerne på anæmi er

  • Træthed
  • Svimmelhed
  • Forpustet eller stakåndet
  • Bleghed
  • Sorte rande under øjnene
  • Forhøjet puls.

Anæmi efter fødslen

Det er forskelligt hvor meget blod man mister under fødslen, har du mistet en del kan din blodprocent være blevet så lav, at du har blodmangel. Hvis du har symptomer på anæmi, skal du have taget en blodprøve, som kan påvise dit hæmoglobinniveau i blodet.

  • Er du kvinde og ligger din blodprocent under 7,3 mmol/L, så har du blodmangel / anæmi.

Din læge vil finde ud af hvad du skal gøre for at at få en bedre blodprocent. Hvis du har jernmangelanæmi, er behandlingen at tage et øget jerntilskud. Din læge bør også måle om det du gør for at bedre din blodprocent, rent faktisk øger blodprocenten, så du får flere kræfter til at være der for din baby.

Anæmi allerede i graviditeten

Din læge vil tage din blodprocent som en fast del af de undersøgelser der gøres i graviditeten. Har du allerede været hos lægen, kan du sikkert finde din blodprocent et sted i din journal.

  • Er du gravid, og ligger din blodprocent under 7,0 mmol/L, så har du blodmangel / anæmi.

Når du er gravid vil du kunne reagere mere kraftigt, således at du kan have symptomer på anæmi, selvom dine tal kun er let og moderat påvirket. Symptomerne er ubehagelige og gør ikke graviditeten lettere.

Har du blodmangel vil du have nedsat modstandskraft overfor det fysiologiske blodtab, der sker i forbindelse med fødslen (fordi du ikke rigtig har råd til at miste blod).

Kun ved alvorlig anæmi kan det ske, at moderkagens funktion kan nedsættes, så babyen i livmoderen er i risiko for ikke at vokse nok i livmoderen.

Din læge vil sammen med din læge finde ud af hvad du skal gøre for at at få en bedre blodprocent – og måle om det du gør bedre din blodprocent. Din læge vil sikkert også holde øje med dig efter fødslen, at din blodprocent ikke er faldet yderligere.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!