HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fødselsoplevelsen – vaginal fødsel

Nogle oplever fødslen som en god oplevelse, måske en sejr, men mange oplever desværre fødslen lige omvendt. Fødselsoplevelsen er primært bestemt af, hvordan det var at være i situationen; om du blev venligt mødt, om du følte dig tryg, velinformeret, blev hørt m.m. Den er i langt mindre omfang bestemt af, hvor lang tid fødslen tog og hvilke indgreb, der blev nødvendige undervejs.

Du kan altså godt have haft et helt ukompliceret fødselsforløb, som andre misunder dig, og alligevel have en dårlig fødselsoplevelse eller have haft en kompliceret fødsel, men en rigtig god fødselsoplevelse.

nyfødt baby på maven af mor lige efter fødslen

Hvordan fødselsoplevelsen påvirker dig

Fødselsoplevelsen er noget vi bærer med os resten af livet. En god fødselsoplevelse er en glæde at tage med sig og skaber selvsagt også de allerbedste betingelser for tiden efter fødslen. En god fødselsoplevelse kan;

  • gøre dig stolt og glad.
  • give dig mod på mere sammen med din baby og overskud til at knytte bånd med din baby.
  • give mod på amningen og livet som forælder.

En dårlig fødselsoplevelse kan desværre også sætte sig som en smerte i hjertet og være en tung byrde at bære. En dårlig fødselsoplevelse kan;

  • gøre dig trist og ked af det, hvor du har brug for at føle glæde.
  • skabe et behov for selv at komme sig og slikke sine sår, og give en manglende lyst til alt det nye; at lære din baby at kende, at skulle få amningen til at fungere mv.
  • give manglende tro på dig selv som forælder.
  • påvirke kærligheden og relationen mellem dig og din baby negativt.
  • påvirke amningen negativt.
  • bringe dig i livskrise.
  • udløse en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression.

Du kan også reagere sådan, hvis den første tid med din baby på hospitalet eller derhjemme er svær – uanset hvordan fødselsoplevelsen har været.

Det hjælper at tale om oplevelsen

Hvis fødslen har været svær eller har sat sig som en svær oplevelse, så hjælper det at tale om det. Du har måske en veninde eller en ven, du kan tale med. Det er også muligt at kontakte hospitalet og høre dem, hvad der er af muligheder for at få en efterfødselssamtale. Efterfødselssamtalen vil være med din fødejordemoder, din konsultationsjordemoder eller måske en anden jordemoder, afhængigt af hvordan det enkelte hospital har planlagt det.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!