fbpx

Fødselsoplevelsen

Nogle oplever fødslen som en god oplevelse, måske en sejr, men mange oplever desværre fødslen lige omvendt.

Fødselsoplevelsen er primært bestemt af, hvordan det var at være i situationen; om du blev venligt mødt, om du følte dig tryg, velinformeret, blev hørt mv. Den er i langt mindre omfang bestemt af, hvor lang tid fødslen tog og hvilke indgreb, der blev nødvendige.

Du kan altså godt have haft et helt ukompliceret fødselsforløb, som andre misunder dig, og alligevel have en dårlig fødselsoplevelse eller have haft en kombliceret fødsel, men en rigtig god fødselsoplevelse.

nyfødt baby på maven af mor lige efter fødslen

Hvordan fødselsoplevelsen påvirker dig

Fødselsoplevelsen er noget vi bærer med os resten af livet.

En god fødselsoplevelse er en glæde at tage med sig og skaber selvsagt også de allerbedste betingelser for tiden efter fødslen. En god fødselsoplevelse kan;

  • gøre dig stolt og glad.
  • give dig mod på mere sammen med din baby og overskud til at knytte bånd med din baby.
  • give mod på amningen og livet som forælder.

En dårlig fødselsoplevelse kan sætte sig som en smerte i hjertet og være en tung byrde at skulle bære. En dårlig fødselsoplevelse kan;

  • gøre dig i trist og ked af det, hvor du har brug for at føle glæde.
  • skabe et behov for selv at komme sig og slikke sin sår, og give en manglende lyst til alt det nye; at lære din baby at kende, at skulle få amningen til at fungere mv.
  • give manglende tro på dig selv som forælder.
  • påvirke kærligheden og relationen mellem dig og din baby negativt.
  • påvirke amningen negativt.
  • bringe dig i livskrise.
  • udløse en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression.

Du kan også reagere sådan, hvis den første tid med din baby på hospitalet eller derhjemme har været svær – uanset hvordan fødselsoplevelsen har været.

Hvad vi kan gøre for dig

Vi tilbyder Fødsel i Kontrol; et fødselsforberedelseskursus, der klæder dig og din partner på til fødslen, så du på forhånd er så godt forberedt som muligt.

Hvis du allerede har en dårlig fødselsoplevelse i bagagen, tilbyder vi efterfødselssamtaler eller en second opinion på din fødsel evt. i forhold til din kommende fødsel.

Hvis du lige nu sidder og føler dig trist eller utilstrækkelig som mor eller far, så er en Ny start en for dig og din baby. I får lagt fortiden bag jer og få den start og den hverdag derhjemme i er blevet snydt for.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.