HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Tudedagen / fødselsblues / barselsblues

Måske sidder du som spritny mor, med din længe ventede baby i armene og du føler pludselig trang til at give dig til at stortude over… ja, over noget du faktisk ikke rigtig ved hvad er. Måske bliver du ramt af tudedagen / barselsblues.

Det anslåes, at op til 80% af alle nybagte mødre i den vestlige verden oplever en tudedag på omkring 3. dagen efter fødslen. Den dag kaldes derfor for tudedagen eller “barselsblues”.

De tårer, man græder ud i de første dage efter ens babys ankomst til verden, har fået navnet barselstårer.

Nogle mener at tudedagen ikke findes…

Det er omdiskuteret, om tudedagen “overhovedet findes som en tilstand” eller om den skyldes dårlige fødselsoplevelser og dårlig hjælp og vejledning efter fødslen. I mange kulturer kender man nemlig slet ikke til begrebet tudedagen eller barselsblues.

Der er, for os, ingen tvivl om at den omsorg, hjælp og vejledning du får under fødslen og i den første tid efter din babys ankomst har en masse at sige for, hvordan du  har det / eller får det som nybagt mor i de første dage efter fødslen. Men selvom alt har været godt, og du har fået den hjælp du ønskede for dig og din baby, så kan du sagtens have en dag eller flere, hvor du er meget grådlabil end ellers.

Der er nemlig mange store følelser at rumme; både at føde og at blive forælder. Ud over det, så er der også en masse hormoner i spil. Hormoner der gør at du, som nybagt mor, hormonelt befinder dig et sted mellem at være teenager og i overgangsalderen. Så alt i alt er der tryk på – og den afbrudte (eller manglende) søvn gør også en pylret.

Tudedagen er helt normal og ufarlig

Tudedagen er en helt normal og ufarlig reaktion, uanset om du fra naturens side er en kvinde som har let til tårer eller ej.

Der kan det hjælpe at få tudet. Tårerne kan nemlig være med til at forløse alle de tanker og følelser der er på spil efter fødslen og i alt det nye. Det at blive mor vækker ofte de store følelser – både glæde, lykke og taknemmelighed men også bekymring og angst.

Tudeturen eller barselstårer i de første dage, skal “behandles” med omsorg, forståelse og kærlighed fra den nybagte mors partner, familie, venner og sundhedspersonale. Også er vi jo helt vilde med at man undervises i nyfødte og amning, hvordan man gør, så man er sikker på at alt kommer til at forløbe som det skal.

Når tudeturen bliver til tudedage…

For nogle nybagte mødre kan tudedagen godt strække over flere dage, forstået på den måde, at du i de første 2 uger efter fødslen, godt kan føle dig glad og samtidig være mere eller mindre grådlabil.

Humøret og glæden kan svinge meget, og måske bryder ud i gråd fra det ene øjeblik til det andet eller bliver overvældet at små bitte ting (som i graviditeten). Du bør overvejende føle dig glad.

Barselsblues bør ikke strække sig over længere tid end 12-14 dage.

Husk på, at her er store kræfter på spil! Det har du uden tvivl mærket under fødslen, og selvom du synes, at du har forberedt dig godt på moderskabet, amningen og en nyfødt baby, så er det en kæmpe omvæltning at blive mor og far, eller af få et barn mere. Du er stadig ved at finde ud af, hvad det er for et lille menneske der er kommet ud af dig, og hvordan det her lille vidunder egentlig fungerer.

Giv dig selv lov til at være sårbar og respekter den store følelsesmæssige omvæltning det er at have ansvaret for et helt nyt lille menneske. Vær opmærksom på at der IKKE er tale om en efterfødselsreaktion, for en sådan kræver mere end blot en tudetur af og til.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

error: Content is protected !!