HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fastsiddende moderkage / placenta accreta

Fastsiddende moderkage er, når moderkagen ikke bare fødes af sig selv efter fødslen. Fastsiddende moderkage kan forekomme uden nogen særlig grund. Det er mest problematisk, når det skyldes at moderkagen, i stedet for at have sat sig fast i livmoder-slimhinden, har vokset sig ind i selve livmoderen. Fastsiddende moderkage skaber blødning efter barnets fødsel. Blødningen kan være meget kraftig, og derfor være livstruende for moderen.

Moderkagen skal også fødes

Moderkagen bliver som regel født inden for en halv time efter barnets fødsel. Den kommer for det meste stort set af sig selv, eller ved at jordemoderen trækker i navlesnoren, mens kvinden presser.

Når moderkagen er ude kan livmoderen trække sig endnu mere sammen. Det gør at de blodkar, der forsyner moderkagen med blod afklemmes, så meget, at den blødning, der kommer i dagene efter fødslen er uden problemer for den kvinde, der lige har født.

Men nogle gange sker det, at moderkagen ikke kommer “hoppende” efter barnet. Den sidder fast.

Moderkagen kommer ikke ud…

Kommer moderkagen ikke ud, kan man yderlige afvente. Her vil man forsøge med tiltag for at få moderkagen til at løsne sig inde i livmoderen og komme ud af sig selv.

 • Man kan lægge barnet til brystet, da det stimulerer efterveerne.
 • Kan barnet ikke lægges til brystet, kan man i stedet selv forsøge at stimulere brystvorten.
 • Jordemoderen kan massere/nuldre livmoderen udefra, for at få den til at lave en kraftig ve.
 • Jordemoderen kan tømme blæren på den fødende med et tyndt plastik katheter, da en fyldt blære kan spærre for moderkagen på vej ud af skeden.
 • Jordemoderen kan holde stramt i navlesnoren – ikke hive hårdt, bare stramt – for at få moderkagen til stille og roligt at løsne sig.
 • Der kan sprøjtes ve-stimmulerende medicin ind i den ende at navlesnoren, der hænger ud af skeden, i håb om, at det når op i livmoderen, der trækkes sammen og får moderkagen til at løsnes.
 • Det kan sættes ve-stimullerende drop op (eller øges for det vestimulerende drop, hvis man allerede har det)
 • Akupunktur kan også forsøges.

Bløder det kraftigt fra livmoderen – og sidder moderkagen fast, så skal den ud i en fart for at begrænse blødningen. Her vil man ikke forsøge sig med ovenstående tiltag – eller i hvert fald kun kort. I værste fald kan man nemlig ret hurtig bløde så meget, at det er livstruende.

Når moderkagen har vokset sig fast

Når moderkagen sætter sig fast i starten af graviditeten, så sætter den sig faktisk ikke fast i selve livmoderen, men i livmoderslimhinden. Livmoderslimhinden sidder på indersiden af livmoderen og vokser sig tyk ved hver ægløsning.

For nogle kvinder vokser moderkagen ind i selve livmoderen (ind i myometriet). Moderkagen vil fungere fuldstændig upåklageligt i hele graviditeten, men sidde fast, når det er meningen at den skal komme ud. I fagsprog hedder det placenta accreta.

Moderkage inde i livmoderen efter barnets ankomst

Moderkagen kan være vokset mindre, eller helt ind i livmoderen. Det vil sige, at bare et lille område kan sidde fast eller hele moderkagen kan sidde fast i selve livmoderen.

Hvor mange har fastsiddende moderkage?

Tal viser at omkring 1 ud af 100 (1-1,5 %)  af alle kvinder oplever at moderkagen ikke løsner sig af sig selv efter barnets ankomst. Hvor det kun hos 1 ud af 500 gravide skyldes at moderkagen er vokset ind i selve livmoderen.

Hvordan kommer moderkagen så ud?

Har man født vaginalt og sidder moderkagen fast, så vil man lægge moderen i fuld bedøvelse og fjerne moderkagen nedefra (gennem skeden). Ved kejsersnit fjerner man moderkagen fra den åbning der allerede er lavet til barnet.

Det vil først være her, at man med sikkerhed finder ud af om moderkagen er vokset ind i selve livmoderen. For først når moderkagen fjernes fra livmoderen på operationsstuen vil lægen finde ud af, om den kommer let af, eller om den sidder fast. Om den kan løsnes med hånden eller om lægen må skrabe moderkagen af livmodervæggen med instrumenter.

Man vil ikke efterfølgende have mere eller mindre ondt i livmoderen, om det ene eller det andet har været tilfældet.

Det er dog altid noget af en omgang med en fastsiddende moderkage, der skal fjernes på operationsstuen, hvis man har født naturligt. Især fordi mange kvinder vil have blødt flere liter inden moderkagen er helt ude, og livmoderen kan trække sig helt sammen. Mange kvinder beskriver det som en meget ubehagelig oplevelse og er både mentalt og fysisk påvirket i et stykke tid efter.

Det kan ske at moderen i forbindelse med den fastsiddende moderkage kan bløde så ukontrollabelt, at man ikke kan se anden udvej end at fjerne livmoderen, for at styre og stoppe blødningen. Det er dog meget, meget sjældent nødvendigt i Danmark.

Hvem er i risiko for at moderkagen sidder fast

Man ved ikke på forhånd, hvem der har fastsiddende moderkage. Men har man fået kejsersnit før, er der øget risiko for at moderkagen vokser ind i selve livmoderen ved en ny graviditet.

Der ses ligeledes en øget risiko;

 • ved graviditeter af kunstig befrugtning.
 • hvis moderen er ryger.
 • ved tvillingegraviditet
 • ved kvinder der har født mange børn
 • Ved kvinder med en høj graviditets alder.
 • (og jo ved tidligere kejsersnit)

Hyppigheden er dog stadig så lille, at sandsynligheden for, at din moderkage sidder fast stadig er meget lille.

Tidligere fastsiddende moderkage og gravid igen

Har ens moderkage siddet fast, har det ikke nogen betydning for den næste graviditet (hvis man stadig har sin livmoder).

Der vil dog i forhold til om den næste moderkage også sidder fast, så den er vokset ind i livmoderen, være en væsentlig øget risiko for gentagelse. Men den kan lige så godt ikke være det. Det samme gælder, hvis du har nået at bløde meget efter fødslen.

Har du før haft fastsiddende moderkage, vil jordemoderen være ekstra meget på stikkerne, når din baby er født og til moderkagen er kommet ud. Man vil også langt hurtigere tage handling og køre på operationsstuen, hvis moderkagen ikke kommer hurtigt ud.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!