HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Oxytocin, et lykke- og kærlighedshormon

Oxytocin kaldes også lykke- og kærlighedshormonet, fordi det er det hormon, der er i spil, når vi er lykkelige og forelskede. Det er det hormon, der er involveret i kærligheden mellem mennesker; mellem to voksne og mellem forælder og barn (og børn imellem selvfølgelig også). Det dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap.

Det siges at hormonet findes i større mængde hos kvinder end hos mænd. Det gælder i hvert fald hos kvinder der lige har født, da oxytocin-niveauet i kroppen peaker i presseperioden.

Hvorfor oxytocin er vigtig for dig lige nu

Hormonet har flere virkninger i forhold til graviditeten og fødslen:

  • Hormonet oxytocin er det, der laver veer, og altså afgørende for, at du kan føde. Med presseveerne peaker oxytocinniveauet, og således bliver moderen også hormonelt boostet til at modtage barnet.
  • Oxytocin er essentiet for tilknytningen og kærligheden til den lille ny.
  • Desuden er oxytocin essentielt for amningen, idet det også laver “veer” på mælkekirtlerne og dermed presser brystmælken ud mod barnet. Det er oxytocin, der er ansvarlig for nedløbsrefleksen.
  • Hormonet hjælper dig til at knytte bånd til din baby. Både kærlighed ved første blik og den langsomt voksende kærlighed.

Kærlighed mellem mor og baby.

Oxytocin, når du er stresset…

Oxytocin “forsvinder” som dug for solen, når der udskilles stresshormoner i kroppen. Når stressen sætter ind forsvinder oxytocinet – og dermed følelsen af lykke, forelskelse, gavmildhed og kærlighed. Og mælken holder op med at løbe (af sig selv).

Undersøgelser har også vist, at kvinder der har fået epiduralblokade under fødslen har et væsentligt lavere oxytocinniveau efter fødslen sammeholdt med kvinder, der har født uden. Jo mere medicin, de havde fået, jo lavere var deres oxytocinniveau. Hos kvinder der både havde fået epiduralblokade og vestimulerende drop, så man at de på anden dagen efter fødslen havde et oxytocinniveau svarende til før, de blev gravide.

Det er triste tal, da en lav koncentration af oxytocin vil give de kvinder dårligere betingelser for både amningen, og for at føle lykke og glæde ved at være blevet mor.

Hvordan du får mere oxytocin

Har du ikke født endnu vil det bedste være, om du kunne undgå ve-drop og epiduralblokade. To ting, som man ikke altid selv helt er herre over.

Har du allerede født, er den allerbedste måde at øge mængden af oxytocin i kroppen på, ved at reducere alle forhold der gør dig stresset. Da stress er oxytocinens værste fjende. Herunder er det godt at få sovet eller hvilet nok i løbet af dagen, da det er kroppens naturlige måde at komme af med stresshormoner på.

  • Undersøgelser har også vist at oxytocin udskilles når du griner – også når der ikke er noget at grine af
  • Undersøgelser har vist at oxytocin udskilles, når du får et kram der varer over 30 sekunder eller har fysisk kontakt med andre mennesker.

Oxytocin kan også fåes kunstigt fremstillet som næsespay. Det skal ordineres af en læge og kan bruges ved problemer med af få mælken til at løbe, men det virker ikke på mælkeproduktionen. Det kan også bruges til at få mere sexlyst og bedre orgasmer (men måske det ikke er lige nu, de er relevant?)

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

error: Content is protected !!