KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Oxytocin, et lykke- og kærlighedshormon

Oxytocin kaldes også for lykke- og kærlighedshormonet, fordi det er det hormon, der er i spil, når vi er lykkelige og forelskede. Det er det hormon, der er involveret i kærligheden mellem mennesker; mellem to voksne og mellem forældre og barn (og børn imellem selvfølgelig også). Det dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap.

Det siges, at hormonet findes i større mængde hos kvinder end hos mænd. Det gælder i hvert fald hos kvinder, der lige har født, da oxytocin-niveauet i kroppen peaker i presseperioden.

Hvorfor oxytocin er vigtig for dig lige nu

Hormonet har flere virkninger i forhold til graviditeten og fødslen:

  • Hormonet oxytocin er det, der laver veer, og er altså afgørende for, at man kan føde. Med presseveerne peaker oxytocin niveauet, Således bliver moderen også samtidig hormonelt boostet til at modtage barnet.
  • Oxytocin er essentielt for tilknytningen og kærligheden til den lille ny.
  • Desuden er oxytocin essentielt for amningen, idet det også laver “veer” på mælkekirtlerne og dermed presser brystmælken ud mod barnet. Det er oxytocin, der er ansvarlig for nedløbsrefleksen.
  • Hormonet hjælper dig til at knytte bånd til din baby. Både kærlighed ved første blik og den langsomt voksende kærlighed.

Kærlighed mellem mor og baby.

Oxytocin, når du er stresset…

Oxytocin “forsvinder” som dug for solen, når der udskilles stresshormoner i kroppen. Når stressen sætter ind, forsvinder oxytocinet – og dermed følelsen af lykke, forelskelse, gavmildhed og kærlighed. Og nedløbet mangler, så mælken holder op med at løbe (af sig selv).

Undersøgelser har også vist, at kvinder der har fået epiduralblokade under fødslen har et væsentligt lavere oxytocinniveau efter fødslen sammenholdt med kvinder, der har født uden. Jo mere medicin, de havde fået, jo lavere var deres oxytocinniveau. Hos kvinder, der både havde fået epiduralblokade og vestimulerende drop, så man på anden dagen efter fødslen havde et oxytocinniveau svarende til før, de blev gravide.

Det er triste tal, da en lav koncentration af oxytocin vil give de kvinder dårligere betingelser for både amningen, og for at føle lykke og glæde ved at være blevet mor.

Hvordan du får mere oxytocin

Har du ikke født endnu, vil det bedste være, om du kunne undgå ve-drop og epiduralblokade. To ting, man ikke altid selv helt er herre over.

Har du allerede født, er den allerbedste måde at øge mængden af oxytocin i kroppen på, at reducere alle forhold, der gør dig stresset. Stress er oxytocinens værste fjende. Herunder er det godt at få sovet eller hvilet nok i løbet af dagen, da det er kroppens naturlige måde at komme af med stresshormoner på.

  • Undersøgelser har også vist at oxytocin udskilles når du griner – også når der ikke er noget at grine af
  • Undersøgelser har vist, at oxytocin udskilles, når du får et kram, der varer over 30 sekunder eller har fysisk kontakt med andre mennesker.

Oxytocin kan også fås kunstigt fremstillet som næsespray. Det skal ordineres af en læge og bruges ved problemer med af få mælken til at løbe. Det kan også bruges til at få mere sexlyst og bedre orgasmer (men måske det ikke er lige nu, det er relevant?)

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Sov du lille...

error: Content is protected !!