HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Blodprocent / hvad er min hæmoglobin (Hgb)

Når man taler om blodprocent, så er det faktisk mængden af hæmoglobin (Hgb) også kaldet røde blodlegemer, man tjekker. Hæmoglobin er afgørende for at kunne få ilten fra lungerne og rundt i resten af kroppen. Navnet blodprocent er egentlig misvisende, fordi man ikke længere udregner blodets koncentration af hæmoglobin i procent. I dag måler man hæmoglobinkoncentrationen i blodet i millimol pr liter, altså mmol/L. Altså hvor mange hæmoglobiner, man har i hver L blod, man har i kroppen.

Har man en “normal blodprocent”, betyder det, at man har en (tilpas) mængde hæmoglobin i kroppen. Altså nok hæmoglobin i kroppen ti en god iltning og en god iltning af kroppens væv.

Hvordan finder man blodprocenten

Blodprocenten eller hæmoglobinniveauet måles ved en blodprøve. Det er normalt, i starten af graviditeten, at få taget en blodprøve i armen ved det første lægebesøg. Her tjekker man forskellige ting, blandt andet blodprocenten.
Læge tager blodprøve fra gravid blandt andet for måling af hæmoglobin

Hvad er en normal blodprocent?

Det er forskelligt, hvad en normal blodprocent er, afhængigt af om man er mand eller kvinde – og om man er gravid.

Du kan se området for en normal blodprocent, når du er gravid her:

  • Normalniveau for gravide er 7,0 – 9,1 mmol/L

Er du gravid, og ligger din blodprocent under 7,0 mmol/L, så har du en lav blodprocent. En lav blodprocent kaldes også blodmangel eller anæmi.

Den normale blodprocent, når en kvinde ikke er gravid er:

  • Normalniveau for kvinder er 7,3 – 9,5 mmol/L

Og for mænd er den:

  • Normalniveau for mænd er 8,3 – 10,5 mmol/L

Man kan også have en høj blodprocent, hvis man her en blodsygdom. Det vil være meget sjældent. En høj blodprocent skyldes langt oftere at man har fået og får for lidt væske. Hvis man har drukket alt for lidt – er dehydreret, vil hæmoglobinniveauet være højere, fordi mængden af væske hæmoglobinen flyder rundt i er lille. I så fald er problemet altså ikke for meget blod, men faktisk at der er for lidt væske.

Blodprocenten, hvad der sker med den i graviditeten

Når man er gravid øges den samlede blodmængde i kroppen med 40-50%. Volumen af væske i blodet øges forholdsmæssigt mere end mængden af røde blodlegemer. Det betyder, at blodet fortyndes lidt og at hæmoglobinniveauet vil være lavere (ved en blodprøve), end hvis du ikke er gravid.

Grunden til, at der dannes ekstra blod i kroppen, når man er gravid, er, at der skal transporteres en øget mængde ilt og næringsstoffer rundt i kroppen, når baby inde i livmoderen også skal forsynes.

Desuden opbygges et lager, som gør, at du bedre kan klare et blodtab i forbindelse med fødslen, uden at få blodmangel eller fysisk blive negativt påvirket af det. Et blodtab under fødslen på 500 ml blod kan kroppen sagtens klare.

Da der skal bygges flere røde blodlegemer i graviditeten anbefales det alle gravide at tage et tilskud af jern fra 10. graviditetsuge og frem. Jern er nemlig en vigtig byggesten i dannelsen af de røde blodlegemer.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!