HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Syes efter fødslen?

Lige født, er der en bristning at sy?

Umiddelbart efter din baby og moderkagen er født, vil jordemoderen undersøge dig for eventuelle bristninger.

Det gøres ved at skille skamlæberne fra hinanden med fingrene og se om alt er intakt eller om der er noget der skal syes. Jordemoderen har et tørt stykke gaze, som hun tørrer blodet væk med og dermed forbedre sit udsyn.

Det er muligt, at du får benene op i et gynækologisk leje, så du bedre kan slappe af. Imens kan du sagtens have dit barn hos dig.

Undersøgelsen hjælper jordemoderen til at danne sig et overblik over eventuelle bristninger og dermed også hvilken måde der efterfølgende skal syes på.

Jordemoderen bør altid mærke efter om din endetarmsmuskel er intakt.

Er det slemt at blive syet efter fødslen?

Nogle kvinder er meget sensitive forneden lige efter fødslen og for dem er det meget ømt og ubehageligt at blive undersøgt for eventuelle bristninger. Andre kvinder føler sig nærmest bedøvet i området lige efter fødslen og mærker ikke det store til undersøgelsen.

Uanset hvilken gruppe du tilhører, bør jordemoderen være yderst forsigtig og forklare dig, hvad hun laver.

Du vil få bedøvelse i området der skal syes, hvis du skal syes. Du vil med bedøvelsen stadig kunne mærke at jordemoderen rører ved dig og tørre dig forneden.

Smertelindring ved syning af bristninger

Hvis bristningen skal syes burde du får tilbudt smertestillende enten som

  • lokalbedøvende gel eller lokalbedøvende spray
  • lokalbedøvende stik (som ved tandlægen hvor man sprøjter lokalbedøvelse ind i området, med en tynd spøjte)
  •  pudendusblokade.
  • Det er også muligt at få lattergas mens du bliver syet.

Ved store bristninger kan der gives en kraftigere bedøvelse. Man kan også vælge at sy komplicerede bristninger på en operationsstue i stedet for at sy bristningen på fødestuen, hvor sygning efter fødslen normalt foregår (mens man har sin baby på maven)

Sygningen efter fødslen, hvornår forsvinder stingene?

Sygningen foregår med en så tynd nål som muligt i forhold til den bristning du har fået.

Tråden er selvopløselig. Det vil sige at den opløser sig af sig selv og forsvinder langsomt. Efter 7 – 14 dage holder tråden ikke på noget mere, men det kan tage helt op til 1-2 måneder før alt tråd er opløst og forsvundet. Knuder vil være de sidste til at forsvinde.

Hvor lang til tager heling af bristning efter fødslen.

Det normale er at det tager 14 dage for en bristning at hele op igen efter fødslen. Ved klip i mellemkødet og bristninger hvor endetarmsringmusklen er inddraget kan man forvente at helingstiden er den dobbelte. Huden lukker i løbet af de første par dage – så det ikke længere svier når du tisser.

Du kan med fordel bruge en skylleflaske med lunkent vand til at skylle dig forneden med, mens du har vandladning. På den måde holder du din bristning ren men du mindsker også ubehag og svie fra urinen. Et koldt bind virker smertelindrende og mindsker hævelse og er derfor også en god ting at have parat.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!