Søg
Close this search box.

Venflon / perifert venekateter (PVK) / I.V adgang

En I.V adgang er en adgang ind i en vene – via et plastikrør/kateter. Et venflon er altså et lille plastikkateter, der ligger inde i en af de venøse blodkar. En vene er et blodkar, der løber tilbage til hjertet.

I.V står for intravenøs – altså inde i venen. Når man taler om I.V adgang, skelner men mellem perifer vene kateter (PVK) og centralt venekateter (CVK).

Et perifert venekateter (PVK) bliver også kaldt venflon. Det anlægges i hånd eller arm (kan også være fod eller ben). Et centralt venekateter (CVK) er en adgang direkte ind i venen ved hjertet eller i højre hjertekammer.

Centralt venekateter bruges ikke ved fødsler, men man kan godt få lagt en venflon, et perifær venekateter (PVK). De fleste venflon i forbindelse med fødsler og kejsersnit anlægges i hånden, da det giver den største mobilitet.

Løber der væske ind i venflon, kaldes det et drop. Væsken kan være medicin opblandet i væske, saltvand, sukkervand, væske med blodplader eller blod (sidste to gives kun ved store blødninger).

Hvad bruges en venflon til?

Et venflon eller en i.v adgang bruges i forbindelse med fødslen og kejsersnit til at give væske eller medicin direkte ind i blodet. Fordelen ved væske og medicin direkte i blodbanen er, at det har en hurtig virkning – hvilket også er årsagen til, at anlægge en I.V adgang, der kan redde liv.

Ved fødsler anlægges venflon anlægges ved:

Du vil altid få venflon lagt i forbindelse med kejsersnit, både ved planlagt kejsersnit og akut kejsersnit. Her vil der løbe væske ind og kunne gives medicin i.

Hvad er et venflon?

Et venflon er det lille plastikkateter (lille hult plastikrør), der lægges ind i venen.

venflon / iv-adgang

Plastikkateteret føres ind med en nål, der så snart det ligger korrekt i venen, tages ud igen, således at der kun er plastikkateteret tilbage.

Der findes venflon i forskellige tykkelser. De er vist ved at have forskellige farver.

De fleste der bliver brugt på fødegangen og operationsstuen er grønne – eller lyserøde (de mindste).

Hvordan føles det at få anlagt en i.v adgang – venflon

Du vil blive prikket ind i huden, der ikke er bedøvet, for at få en I.V adgang. Nålen vil være som en stoppenål, idet den ligger inde i det hule plastikrør, og prikket kan derfor sagtens mærkes – ligesom en blodprøve i armen. Men det er også relativt hurtigt overstået

Nogle oplever, at det bagefter svier omkring det sted, hvor plastikkateteret er stukket ind. For det meste aftager svien relativt hurtig, når hånden har vænnet sig til venflon.

Se anlæggelse af venflon/ I.V adgang i praksis:

Video med visning af anlæggelse af et venflon i praksis – men skør underlægningsmusik. Hvordan man spritter af og plastrer til, varierer i praksis fra person til person og fra hospital til hospital.

Når venflonet ikke ligger korrekt

Et venflon, der ikke ligger korrekt, vil, hvis der løber kontinuerlig væske ind, lede væsken ud i vævet omkring venen – is tedet for ind i venen. Når væsken løber korrekt – i venen, vil det der kommer ind gennem venflonet blive pumpet rundt og fordelt i hele kroppen af det pumpende hjerte.

Hvis venflonet ikke ligger korrekt, vil væsken enten løbe ved siden af – eventuelt på gulvet eller løbe ind under huden i stedet for. Eksempelvis i hånden, hvis I.V adgangen er lagt der. Hånden vil blive mere eller mindre hævet af væsken afhængig af, hvor hurtigt fejlen opdages. Det er ikke farligt og vil langsomt aftage.

Det mest problematiske vil ofte være, at man tror man har en velfungerende I.V adgang – men faktisk ikke har det, fordi den ikke virker, eller at den væske eller medicin (evt med vestimulering i) slet ikke er givet eller nu ligger under huden hvor den kun meget langsomt vil blive frigivet.

Andre artikler om fødslen

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!