HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Venflon / perifært venekateter (PVK) / I.V adgang

En I.V adgang er en adgang ind i en vene – via et plastikrør / kateter. Et venflon er altså et lille plastik kateter, der ligger inde i en af de venøse blodkar. Altså inde i en vene, som er et blodkar, der løber tilbage til hjertet.

I.V står for intravenøs – altså inde i venen. Når man taler om I.V adgang, skelner men mellem perifær vene kateter (PVK) og centralt vene kateter (CVK).

Et perifært venekateter (PVK) bliver også kaldt venflon. Det anlægges i hånd eller arm (kan også være fod eller ben). Et centralt vene kateter (CVK) er en adgang direkte ind i venen ved hjertet eller i højre hjertekammer.

Centralt venekateter bruges ikke ved fødsler, men man kan godt få lagt en venflon, et perifær vene kateter (PVK). De fleste venflons i forbindelse med fødsler og kejsersnit anlægges i hånden, da det giver den største mobilitet.

Løber der væske ind i venflonet, kaldes det et drop. Væsken kan være medicin opblandet i væske, saltvand, sukkervand, væske med blodplader eller blod (sidste to gives kun ved store blødninger).

Hvad bruges en venflon til?

Et venflon eller en i.v adgang bruges i forbindelse med fødslen og kejsersnit til at give væske eller medicin direkte ind i blodet. Fordelen ved væske og medicin direkte i blodbanen er, at det har en hurtig virkning – hvilket også er årsagen til, at det at kunne lægge en I.V adgang ofte kan redde liv.

Ved fødsler anlægges venflon anlægges ved:

  • ve-drop,
  • epiduralblokade (hvor der løber vand ind og ved blodtryksfald kan gives medicin i venflonet),
  • hvis der skal gives antibiotika under fødslen,
  • hvis du har sukkersyge (hvor der løber sukkervand ind) eller bløder meget efter fødslen (eller er i risiko for det).

Du vil altid få venflon lagt i forbindelse med kejsersnit, både ved planlagt kejsersnit og akut kejsersnit. Her vil løbe væske ind og gives medicin i.

Hvad er et venflon?

Et venflon er det lille plastikkateter, der lægges ind i venen. Et kateter er et lille hult plastikrør.

venflon / iv-adgang

Plastikkateteret føres ind med en nål, men så snart det ligger korrekt i venen, tages nålen ud igen, således at der kun er plastikkateteret tilbage.

Der findes forskellige størrelser venflon, med forskellige nåletykkelser. De er vist ved at have forskellige farver.

De fleste der bliver brugt på fødegangen og operationsstuen er grønne – eller lyserøde (de mindste).

Hvordan føles det at få anlagt en i.v adgang – venflon

Du vil blive prikket ind i huden, der ikke er bedøvet, for at få en I.V adgang. Nålen vil være tyk som en stoppenål, idet den ligger inde i det hule plastikrør, og prikket kan derfor sagtens mærkes – ligesom en blodprøve i armen. Men er også overstået relativt hurtigt.

Nogle oplever også, at det bagefter svier omkring det sted, hvor plastikkateteret er stukket ind. For det meste aftager svien relativt hurtig, når hånden har vænnet sig til venflonet.

Se anlæggelse af venflon/ I.V adgang i praksis:

Video med visning af anlæggelse af et venflon i praksis – men skør underlægningsmusik. Hvordan man spritter af og plastrer til, kan variere i praksis fra person til person og fra hospital til hospital.

Når venflonet ikke ligger korrekt

Et venflon der ikke ligger korrekt vil, hvis der løber kontinuerlig væske ind, lede væsken ud i vævet omkring venen – istedet for ind i venen. Når væsken løber korrekt – i venen, vil det der kommer ind gennem venflonet blive pumpet rundt og fordelt i hele kroppen af det pumpende hjerte.

Hvis venflonet ikke ligger korrekt, vil væsken enten løbe ved siden af – evt på gulvet eller løbe ind under huden i stedet for. Eksempelvis i hånden, hvis I.V adgangen er lagt der. Hånden vil blive mere eller mindre hævet af væsken afhængig af, hvor hurtigt fejlen opdages. Det er ikke farligt og vil langsomt aftage.

Det mest problematiske vil ofte være, at man tror man har en velfungerende I.V adgang – men faktisk ikke har det, fordi den ikke virker, eller at den væske eller medicin (evt med vestimulering i) slet ikke er givet eller nu ligger under huden hvor den langsomt vil blive frigivet fra.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!