En vandfødsel foregår på den måde, at du som fødende kvinde befinder dig i et stort badekar, og føder din baby under vandet. Babyen kommer altså ud af dig, imens størstedelen af din krop er under vand. Man er typisk dækket af vand op til toppen af din mave. Stort set alle slags fødestillinger kan bruges i vand.
Du kan vælge at være helt nøgen i badekarret, eller du kan have en bikini-top eller sports-bh på, hvis du føler dig mere tilpas med det (den skal du have med hjemmefra).
Vandets temperatur skal helst være ml 35-37 C varmt, for at sikre at barnets hjertelyd ikke bliver for hurtig. En hurtig hjertelyd kan komme, hvis barnet har det varmt, men også hvis barnet er presset inde i livmoderen. Ved at holde badekar temperaturen nede, så er man sikker på at hjertelyden hos barnet ikke stiger pga. varmen.
Fordele ved at føde i vand
Der kan være mange fordele ved at føde i vand. Det varme vand giver smertelindring, fordi dine muskler bedre kan slappe af i vepauserne. Resten af kroppen slapper også bedre af i vandet, og du har en større bevægelsesfrihed – samtidig med at du ikke ligger på en måde der mindsker pladsen i bækkenet. Vandfødsler går som regel hurtigere, netop af disse årsager.
Det siges også, at det at fødes ud i vand, er en mere skånsom og tryg måde for en baby at komme til verden på, fordi overgangen er blidere. Det var med dette udgangspunkt, at man i sin tid begyndte at lave vandfødsler. Babyen kommer jo fra et 37 grader varmt vandigt miljø inde i livmoderen, og fødes ud i nogenlunde samme miljø. Der er også mindre lys, og lydene er dæmpet under vand, sammenlignet med at blive født på land.
Babyer som bliver født i vand er ofte mere rolige, og græder ikke nødvendigvis lige med det samme. De kan derfor også godt være en anelse blålige i huden det første minuts tid, hvilket er ganske ufarligt og normalt, når man bliver født i vand.
Kan alle føde i vand?
Det er ikke alle der har mulighed for at føde i vand. Det er en forudsætning, at du er sund og rask, at din graviditet har forløbet normalt. Også fødslen skal forløbe normalt og uden nogen komplikationer. Der må fx ikke være grønt fostervand, hvis du skal føde i vand.
Hvis du ønsker epiduralblokade eller lattergas, så kan du ikke føde i vand. Det samme gælder hvis du skal have ve-drop.
Sig at du gerne vil i badekar, når du ringer ind
Alle hospitaler i Danmark tilbyder vandfødsel som en mulighed, men man er ikke garanteret, at der er et ledigt kar, når man kommer ind på fødegangen.
Hvis du tænker at du gerne vil i badekar som smertelindring og/eller gerne vil føde i vand, så er det en fordel at sige det, når du kontakter hospitalet eller så snart i kommer ind på fødegangen. Det er nemlig ikke alle fødestuer der har badekar og det er heller ikke alle jordemødre hvis ryg kan holde til vandfødsler. Ved at de kender dit ønske på forhånd kan det bedre planlægges at lade sig gøre.