KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Vandfødsel / føde i vand

En vandfødsel foregår på den måde, at du som fødende kvinde befinder dig i et stort badekar, og føder din baby i vandet. Babyen kommer altså ud af dig, mens størstedelen af din krop er under vand. Man er typisk dækket af vand op til toppen af din mave. Du kan vælge at være helt nøgen i badekarret, eller du kan have en bikini-top eller sports-bh på, hvis du føler dig mere tilpas med det (den skal du have med hjemmefra).
Vandets temperatur skal helst være ml 35-37 C (altså ikke for varmt), for at sikre at barnets hjertelyd ikke bliver for hurtig. En hurtig hjertelyd kan komme, hvis barnet har det varmt, men også hvis barnet er presset inde i livmoderen. Ved at holde badekar temperaturen nede, er man sikker på, at hjertelyden hos barnet ikke stiger på grund af varmen. 

Fordele ved at føde i vand

Der kan være mange fordele ved at føde i vand. Det varme vand giver smertelindring, fordi musklerne  bedre kan slappe af i vepauserne. Resten af kroppen slapper også bedre af i vandet, og man har en større bevægelsesfrihed – samtidig med at den fødende ikke ligger på en måde der mindsker pladsen i bækkenet. Vandfødsler går som regel hurtigere, netop af disse årsager.
Det siges også, at det at fødes ud i vand, er en mere skånsom og tryg måde for en baby at komme til verden på, fordi overgangen er blidere. Det var med dette udgangspunkt, at man i sin tid begyndte at have vandfødsler. En baby kommer jo fra et 37 grader varmt vandigt miljø inde i livmoderen, og når barnet fødes i vand, fødes han/hun ud i nogenlunde samme miljø. Der er også ofte mindre lys til vandfødsler, og lydene er dæmpet, sammenlignet med at blive født på land.
Babyer der bliver født i vand er ofte mere rolige, og græder ikke nødvendigvis lige med det samme. De kan derfor også godt være en anelse blålige i huden det første minuts tid, hvilket er ganske ufarligt og normalt, når man bliver født i vand.

Fødestillinger i vand

Stort set alle slags fødestillinger kan bruges i vand, hvilket er fordelen ved at være i badekar. Man kan ofte bevæge sig mere frit i vandet, hvilket giver en bedre plads i bækkenet. Man undgår i hvert  fald ofte som kvinde at ligge på den samme helt samme måde under hver ve, og måske ved det skaber en svær passage for barnet ned gennem bækkenet. 

Kan alle føde i vand?

Det er ikke alle, der har mulighed for at føde i vand. Det er en forudsætning, at du er sund og rask, at din graviditet har forløbet normalt. Også fødslen skal forløbe normalt og uden komplikationer. Der må eksempelvis ikke være grønt fostervand, hvis du skal føde i vand.
Hvis du ønsker epiduralblokade eller lattergas, kan du ikke føde i vand. Det samme gælder hvis du skal have ve-drop.

Sig at du gerne vil i badekar, når du ringer ind

Alle hospitaler i Danmark tilbyder vandfødsel og badekar som smertelindring, men man er ikke garanteret, at der er et ledigt kar, når man kommer ind på fødegangen. Hvis du tænker at du gerne vil i badekar som smertelindring og/eller gerne vil føde i vand, er det en fordel at sige det, når du kontakter hospitalet eller så snart i kommer ind på fødegangen. Det er nemlig ikke alle fødestuer der har badekar og det er heller ikke alle jordemødre hvis ryg kan holde til vandfødsler. Ved at de på hospitalet kender dit ønske på forhånd, vil de bedre kunne planlægge efter det, så det kan lade sig gøre.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!