Søg
Close this search box.

Far & fødsel – fødslen fra faderens ståsted

For faren kan fødsler være meget forskellig og det samme fødselsoplevelsen. For nogle er fødslen en dejlig, hyggelig og spændende oplevelse, og for andre er fødslen en ubehagelig oplevelse eller måske ligefrem chokerende.

Jo bedre du kan forberede dig på fødslen og ved hvad du kan gøre for din partner i situationen, jo større er chancerne for at få en god oplevelse – for både dig og din partner. Tænk på at du sikkert vil være den eneste  “fødselshjælper”, mens I er derhjemme og den eneste person, der vil kunne være der i hele forløbet.

Far på fødestuen

Den kommende far har en stor rolle at spille under fødslen. Du er den vigtigste støtte for din fødende kvinde og er den, der kan hjælpe med massage, rebozo og hjælp til at skifte stilling undervejs i fødslen.

På vores ødselforberedelse; Fødsel i Kontrol er din rolle som fødsels-partner i højsædet.

Du er den der står din partner nærmest og er den eneste der er med gennem hele forløbet. Jordemoderen har selvfølgelig en stor viden om fødsler, men vil ofte være ukendt og blive skiftet ud ved vagtskifte. Derudover vil personalet i stort omfang også skulle passe “gangen” og derfor gå ind og ud af fødestuen.

Det er forskelligt, hvordan man som kommende far oplever det, når ens partner har veer, ligesom der er stor forskel på, hvor ondt veerne gør og hvordan kvinden reagerer på det, der sker i kroppen.

Det er forskningsmæssigt bevist, at man kan føle fysisk smerte, når nogle vi elsker oplever smerte – det skyldes spejlneuroner. Som far vil du sikkert opleve en intens følelse på fødestuen, og du vil føle med din partner, når veerne skyller ind over hende. De fleste fædre har derfor et vågent øje til jordemoderens ansigtsudtryk, for derigennem at vurdere om alt er “normalt”.

Nogle kvinder kan blive utroligt sure under fødslen – nogle kun på deres mand og andre på alle på fødestuen. Her er der som far ikke andet at gøre end at holde ud til barnet er født og vente på, at din partner skifter tilbage og bliver sig selv, når hun får jeres baby på maven.

Det er utroligt sjældent, at en kommende far besvimer under fødslen, selvom mange kommende fædre frygter det. For at være sikker på at det ikke sker, er det vigtigt at huske og spise og drikke noget – især hvis det er et langt forløb.

far beundre sin helt nyfødte baby lige

Far på fødestuen, når tingene ikke forløber efter bogen

Det meste, der sker på fødestuen, sker i et et tempo, hvor jordemoderen vil kunne give information undervejs og du/I vil kunne stille afklarende spørgsmål. Hvis tingene skal gå rigtigt stærkt, eksempelvis hvis hjertelyden på din baby er svært påvirket, spiller du som far på fødestuen pludselig en meget lille rolle. Du vil måske opleve at blive lidt “hægtet af”, da der simpelthen ikke er tid til at tage sig af dig eller give informationer.

Ved indgreb; sugekopforløsning, fastsiddende skulder, eller fastsiddende moderkage eller lignende kan det være ganske ubehageligt at se på og at skulle stå på sidelinjen og ikke rigtigt kunne gøre noget. Selvom det hele ender godt kan det godt være en skræmmende oplevelse som far at have været med til og også påvirke hverdagen derhjemme – både i relationen til din partner og din baby. Det er vigtigt at få talt om det efterfølgende, med din partner, bror, søster, ven eller mor – eller ved en efterfødselssamtale. I værste fald kan fødselsoplevelsen udløse en fødselsdepression hos dig som nybagt far.

Undersøgelser viser at 7 % af alle nybagte fædre får en fødselsdepression, både som reaktion på fødslen med nok mest af at stå derhjemme med ansvaret for et helt nyt menneske.

Far efter fødslen

For mange mænd er det først efter fødslen, det hele rigtigt starter. Det kan derfor være frustrerende, hvis der på hospitalet efter fødslen primært bliver tænkt på mor og barn.

Med tidlig hjemsendelse – før din baby er sikret mad nok til overlevelse og vækst – kommer meget af ansvaret, for at alt kommer til at gå godt med mor og barn, til at hvile på dine skuldre. Man kan sige, at du overtager det ansvar for mor og barn, som fagpersonerne bar i gamle dage, hvor man var indlagt i 5 hele dage eller mere.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!