Ambulant fødsel er når man udskrives direkte fra fødestuen efter fødslen i stedet for at komme på barselsafsnittet eller patienthotellet. Efter fødslen har man brug for at hvile ud, have tid til at lære det lille nye barn at kende (os være sikker på at alt er som det skal være) få mælkeproduktionen og amningen etableret. Altså tid og ro til at man er sikker på at den lille nye baby er kommet godt fra start udenfor livmoderen.
Det er altid rart at komme hjem, når tingene fungerer:
Ambulant fødsel er udskrivningen indenfor 6 timer efter fødslen. Tidlig eller hurtig udskrivelse fra hospitalet er udskrivelse fra barselsafdeling eller barselshotellet inden mælkeproduktionen er etableret og amningen dermed sikret velfungerende.
Før i tiden i Danmark fandtes der ikke ambulante fødsler eller tidlig hjemsendelse. Ambulante fødsler og tidlig hjemsendelse er kommet som en del af de besparelser, der har været på fødsels- og barselsområdet. Det samme gør sit gældende for tidlig hjemsendelse, hvor man kun lige tilbydes tid til “at samle benene” efter fødslen og måske også en nats eller 2 nætter med hvile.
Hvem sendes hjem ambulant eller tidligt fra hospitalet
Generelt er det sådan at alle flergangsfødende sendes hjem ambulant efter fødslen. Førstegangsfødende får lov at ligge – de fleste steder – en enkelt nat eller flere. En tredjedel udskrives indenfor 12 timer efter fødslen, og heraf går langt den største del hjem indenfor 6 timer. [Amning – en håndbog for sundhedspersonale, Sundhedsstyrelsen].
Du udskrives ikke fra hospitalet hvis der har været komplikationer, der kræver fagligt opsyn efter fødslen. I så fald vil man blive indlagt efter fødslen. Det kan være hvis din baby er født for tidligt, har lavt blodsukker eller skal have early feeding. Det kan være hvis din baby er i risiko for GBS, og skal holdes øje med efter fødslen.
Du kan også være på hospitalet længere, hvis du er psykisk sårbar, (moderen) har blødt meget i forbindelse med fødslen (moderen), ikke kan tisse efter fødslen (moderen) eller ved andre komplikationer.
Information til forældre om babys afføring
En af de tiltag, der er gjort, for at sikre en bedre trivsel ved ambulant og tidlig hjemsendelse er at udlevere en folder om barnets afføring, og hvordan den skal skifte farve. Det er vigtigt som et led i at kunne vurdere, om barnet får mælk ved brystet. Der skal også gul afføring til for at undgå problematisk gulsot, da det er den måde barnet transporterer den gule farve ud af kroppen.
- Du kan læse mere om nyfødtes afføring her ⇒
- Du kan læse mere om gulsot her =>
- Du kan læse om fysiologisk gulsot her =>
Information til forældre om amning
Men er ligeledes blevet opmærksom på, at det er vanskeligt for forældrene at rumme de store mængder information, man gerne vil give. Derfor skal sundhedspersonalet bestræbe sig på at give en kortfattet ammevejledning med få, centrale budskaber, der er relevante for den første uge efter fødslen.
Et nyt dansk, randomiseret studie fokuserer på fire hovedbudskaber i den information, der gives:
Inddragelse af disse 4 hovedbudskaber i udskrivningssamtalen gjorde at færre børn blev genindlagt på grund af ernæringsmæssige problemer i den første uge efter fødslen og at flere fuldammede i 6 måneder efter fødslen.
Udover inddragelse af de fire hovedbudskaber skal personalet styrke forældrenes self-efficacy og knytte viden til forældrenes individuelle behov [Amning – en håndbog for sundhedspersonale, Sundhedsstyrelsen, Nilsson et al 2017b].
Hvad kan du få hos os
Se dig omkring i vores vidensunivers, her finder du masser af artikler om nyfødte, amning, falskemadning, søvn m.m
Du kan gøre det let for dig selv og erhverve dig vores to bøger, som vi faktisk slet ikke synes du kan undvære. De er fyldt med “sådan gør du viden”, der netop den viden du har brug for, når du står med din baby i armene og når du skal have amningen til at lykkes.
- Du finder vores Nyfødtbog; Et Nyt Liv – alt om babys 1. måned her =>
- Du finder vores Ammebog; Effektiv, Smertefri Amning her =>
- Du finder vores Flaskebog her =>
Det er også muligt at booke en online konsultation efter fødslen