HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Ambulant fødsel / hurtigt hjem efter fødslen

Ambulant fødsel er når man udskrives direkte fra fødestuen efter fødslen i stedet for at komme på barselsafsnittet eller patienthotellet og hvile ud efter fødslen, have tid til at lære det lille nye barn at kende (os være sikker på at alt er som det skal være) få mælkeproduktionen og amningen etableret. Altså tid og ro til at man selv (og fagpersonale) er sikker på at den lille nye baby er kommet godt fra start udenfor livmoderen, inden dagligdagen derhjemme starter. Tidlig eller hurtig udkrivelse fra hospitalet er udskrivelse fra barselsafdeling eller barselshotellet inden mælkeproduktionen er etableret og amningen dermed sikret velfungerende.

Før i tiden i Danmark fandtes der ikke ambulante fødsler eller tidlig hjemsendelse. Ambulante fødsler og tidlig hjemsendelse er kommet som en del af de besparelse, der har været på fødsels og barselsområder og er altså ikke et udpring af hvad der er den bedste start for mor, far og baby. Det samme gør sit gældende for tidlig hjemsendelse, hvor man kun lige har tid til “at samle benene” efter fødslen og måske også en nats hvile.

Jeg er ikke fortaler for ambulante fødsler og tidlige hjemsendelser, selvom jeg kender flere både, sundhedspersonaler og foreninger, der synes om det. Det kan være svært at dele deres begejstring eller accept, når man, som vi ved hvilke problemer nybagte forældre risikere at sidde med eller sidder med derhjemme. Det er ofte problemer med amningen (at babyer ikke får nok mad) gulsot (der i værste fald kan forårsage hjerneskade), babyer med lavt blodsukker eller der mangler væske (der begge i værste fald også kan give hjerneskade). For ikke at tale om den manglende anerkendelse overfor den kvinde, der lige har født.

Omvendt, så går det jo nogenlunde for langt de fleste. Med de mange nedskæringer i personale normeringerne og travlhed på hospitalerne, er der heller ikke den tid der burde være til den enkelte på hospitalet også kan det selvfølgelig synes mere attraktivt (og måske også være det) at komme hjem. Det er selvfølgelig altid en god ting at komme hjem, når tingene fungerer.

Det er altid rart at komme hjem, når tingene fungerer:

Komme hjem med nyfødt baby

Hvem sendes hjem ambulant eller tidligt fra hospitalet

Generelt er det sådan at alle flergangsfødende sendes hjem ambulant efter fødslen. Førstegangsfødende får lov at ligge – de fleste steder – en enkelt nat eller flere.

  • En tredjedel udskrives indenfor 12 timer efter fødslen, og heraf går langt den største del hjem indenfor 6 timer. [Amning – en håndbog for sundhedspersonale, Sundhedsstyrelsen]

Du udskrives ikke fra hospitalet hvis der har været komplikationer, der kræver fagligt opsyn efter fødslen af mor eller barn. Her vil I blive indlagt efter fødslen. Det kan være hvis din baby er født for tidligt, har lavt blodsukker eller skal have early feeding. Det kan være hvis din baby baby er i risiko for GBS, og skal holdes øje med efter fødslen.

Du kan også være på hospitalet længere hvis du er psykisk sårbar, (moderen) har blødt meget i forbindelse med fødslen (moderen), ikke kan tisse efter fødslen (moderen) eller ved andre komplikationer.

Information til forældre ved tidlig udskrivelse

Da man ved at mange mødre sidder derhjemme og har det svært med amningen, og dermed også ofte svært ved at få deres baby i trivsel – og at det babyer der genindlægges primært genindlægges fordi amningen ikke fungere; med mistrivsel og gulsot.

En af de tiltag der er gjort er at der udleveres en folder til alle om barnet afføring, den skal skifte farve. Det er vigtigt som et led i, som forældre, at kunne vurdere at om barnet får mad (mad nok til overhovedet at kunne have afføring). Der skal afføring til for at udgå problematisk gulsot, da det er måden, for barnet, at transportere den gule farve ud af kroppen. Det sker med afføringen.

Men er ligeledes blevet opmærksom på at det er vanskeligt for forældre, der udskrives tidligt efter føds­len, at rumme de store mængder information, man gerne ville give, hvorved sundhedspersoner alene bør bestræbe sig på at give en kortfattet ammevejledning med få, centrale budskaber, der er relevante for den første uge efter fødslen.

Et nyt dansk, randomiseret studie fokuserer på fire hovedbudskaber i den information, der gives:

  1. Hud mod hud-kontakt.
  2. Hyppig amning.
  3. Tilbagelænet amning / Laid back.
  4. Fars aktive deltagelse.

Inddragelse af disse 4 hovedbudskaber i udskrivningssamtalen gjorde at færre børn blev genindlagt på grund af ernærings­mæssige problemer i den første uge efter fødslen og at flere fuldammede i 6 måneder efter fødslen. Udover inddragelse af de fire hovedbudskaber arbejdede personalet med at styrke forældrenes self-efficacy og knytte viden til forældrenes individuelle behov [Amning – en håndbog for sundhedspersonale, Sundhedsstyrelsen, Nilsson et al 2017b].

God forberedelse på amningen og den første tid er vigtigt

Med tidlig hjemsendelse og amning som erstatning for de kontinuerlige fødeforsyninger din baby har haft i livmoderen, er det en rigtig god (og gavnlig) ting at forberede sig godt på amningen og det at komme hjem og have ansvaret for et helt nyt menneske.

De kan gøre det let for dig selv og erhverve dig vores to bøger om emnet, som vi faktisk slet ikke synes du kan undvære. De er fyldt med “sådan gør du viden”, der netop den viden du har brug for, for at få amningen til at lykkes og med en nyfødt baby i hjemmet.

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!