KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Ønskeliste til fødslen

De fleste ville nok svare, at deres ønske til fødslen er en sund og rask baby. Men det er faktisk ikke det, der menes, når du møder dette spørgsmål af din jordemoder eller dine veninder. Som kommende fødende kvinde skal du tage stilling til, hvad der er vigtigt for dig under din fødsel. Det er en rigtig god ide at gøre sig nogle tanker om, hvordan du godt kunne tænke sig, at rammerne omkring din fødsel skal være. Hvad enten det er på hospitalet eller hjemmefødsel.

Jordemoderens tilstedeværelse på fødestuen

Forskellige undersøgelser har vist, at når den fødende kvinde har en jordemoder til stede hos sig under fødslen, øges den fødendes oplevelse af at være tryg. Det giver flere kvinder en overvejende positiv fødselsoplevelse at have en jordemoder hos sig hele tiden. Det har også vist sig, at jordemoderens tilstedeværelse mindsker risikoen for indgreb i fødslen. Indgreb som eksempelvis vestimulerende drop.

I dag er det sjældent, at man kender den jordemoder man føder med. Det betyder, at du ikke kan regne med, at den jordemoder, som er på din fødestue, lige nøjagtigt ved, hvem du er, og hvad som er vigtigt for dig. Derfor kan du heller ikke gå ud fra, at din fødejordemoder ved, hvordan hun bedst hjælper og støtter dig. Når du er i fødsel og er indlagt på fødestuen, vil du have brug for at have al din opmærksomhed rettet mod det store stykke arbejde, din krop er i færd med. Så selvom jordemødre er dygtige til at spore sig ind på den kvinde, de skal hjælpe, er det en stor fordel at kunne aflevere en liste/et stykke papir, hvorpå du har formuleret dine ønsker til fødslen; din ønskeliste til fødslen. Eller ønsker om hvad du i hvert fald ikke har lyst til. Det er en hjælp til jordemoderen, for at kunne hjælpe og guide dig bedst muligt.

ønskeliste til fødslen

Hvad skal en ønskeliste til fødslen indeholde?

Først og fremmest skal du overveje, hvad og hvilke ting der gør dig tryg. Tryghed er en meget central følelse, når du skal føde, fordi det fremmer ve-hormonet oxytocin og de smertelindrende endorfiner. Tryghed giver kroppen ro til at kunne arbejde med veerne.

Du kan selvfølgelig ikke præcist vide, hvordan du vil have det, når du skal føde, hvis du aldrig har prøvet det før. De fleste kvinder har nu en ret god ide om, hvad de tror kan gøre dem trygge. Tænk over hvordan du ellers har reageret, når du på andre tidspunkter i dit liv har befundet dig på ukendt grund og samtidig har været kropsligt og/eller mentalt udfordret. Er det for eksempel vigtigt med et højt eller lavt informationsniveau? Tror du det er rart at blive berørt og holdt om, eller skal jordemoderen og din partner helst lade dig være? Hvilke personer vil du gerne have med til din fødsel?

På din ønskeliste til fødslen hører også information om, hvilken form for smertelindring du ønsker at gøre brug af – eller hvad du ikke ønsker. Du kan også skrive, hvilke personer, du gerne vil have omkring dig (din mand, din veninde, din søster). Vil du gerne høre musik, og hvilken slags, eller ej? For nogle kvinder er det vigtigt at have deres egen hovedpude med, mens det for andre er mere vigtigt med en dæmpet belysning. Hvem der skal klippe navlesnoren, kan også skrives på ønskelisten. Du kan også overveje om du lyst til, at der skal tages billeder undervejs eller ej? Og om der er noget, du ikke vil have taget billeder af.

Er der noget, du er bange for?

Du bør også overveje, om der er noget du er bange eller måske nervøs for ved fødslen, og formulere det så godt du kan. Det er en rigtig god ide, at din føde-jordemoder ved det, da det kan bremse fødslen og/eller trække den unødigt i langdrag. Angst hos den fødende kvinde kan forhindre ve-hormonet oxytocin i at arbejde ordentligt og effektivt.

Når du har skrevet din ønskeseddel, kan det være en god ide at tage den med til din konsultationsjordemoder ved en af de sidste graviditets-undersøgelser, og gennemgå den med hende. Det er selvfølgelig også vigtigt, at din partner (og dine eventuelle  andre fødsels-hjælpere)  kender til dine ønsker, så han/hun/de kan støtte op det og hjælpe med at føre det ud i livet.

Indimellem går ønskerne ikke i opfyldelse

Det er klart, at en fødsel kan være uforudsigelig, og derfor vil det indimellem ikke være muligt at få opfyldt eller imødekommet ens ønsker eller alle ens ønsker til fødslen. Det kan for eksempel være, at partneren gerne vil klippe navlestrengen, men hvis din baby har brug for hurtigt at få “start-hjælp”, vil det være jordemoderen, der klipper den. Eller det kan være, at du ønsker at undgå ve-stimulerende drop – men alligevel får brug for det undervejs. Eller at du måske som udgangspunkt ønsker naturlig smertelindring, men under fødslen skifter mening og alligevel gerne vil have eksempelvis en epidural-blokade.

Ønskelisten er et udgangspunkt for fødslen og den måde, du gerne vil støttes og hjælpes på – men den er ikke en fast opskrift, der ikke kan afviges fra.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!