LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Ønskeliste til fødslen

De fleste ville nok svare, at deres ønskeliste til fødslen er en sund og rask baby. Men det er faktisk ikke det som menes, når du måske møder dette spørgsmål af din jordemoder eller dine veninder. Som kommende fødende kvinde skal du tage stilling til, hvad der er vigtigt for dig under din fødsel. Det er en rigtig god ide at gøre sig nogle tanker om, hvordan man egentlig godt kunne tænke sig, at rammerne omkring ens fødsel skal være. Hvad enten det er på hospitalet eller ved en hjemmefødsel.

Jordemoderens tilstedeværelse på fødestuen

Forskellige undersøgelser har vist, at når den fødende kvinde har en jordemoder tilstede hos sig under hele fødslen, øges den fødendes oplevelse af at være tryg. Det giver flere kvinder en overvejende positiv fødselsoplevelse at have en jordemoder hos sig hele tiden. Det har også vist sig, at jordemoderens tilstedeværelse mindsker risikoen for indgreb i fødslen. Indgreb som fx vestimulerende drop.

I dag er det sjældent, at man kender den jordemoder man føder med. Det betyder, at du ikke kan regne med at den jordemoder, som er på din fødestue lige nøjagtigt ved, hvem du er, og hvad som er vigtigt for dig. Derfor kan du heller ikke gå ud fra, at din fødejordemoder godt ved, hvordan hun bedst hjælper og støtter dig. Når du er i fødsel og er indlagt på fødestuen, vil du have brug for at have alt din opmærksomhed rettet mod det store stykke arbejde din krop er i færd med. Så selvom jordemødre er dygtige til at spore sig ind på den kvinde, de skal hjælpe, er det en stor fordel at kunne aflevere en liste / et stykke papir, hvorpå du har formuleret dine ønsker til fødslen; din ønskeliste til fødslen. Eller ønsker om hvad du i hvert fald ikke har lyst til. Det er en stor hjælp til jordemoderen, med at kunne hjælpe og guide dig bedst muligt.

ønskeliste til fødslen

Hvad skal en ønskeliste til fødslen indeholde?

Først og fremmest skal du overveje, hvad og hvilke ting der gør dig tryg. Tryghed er en meget central følelse, når du skal føde fordi det fremmer vehormonet oxytocin og de smertestillende hormoner endorfiner. Tryghed giver din krop ro til at kunne arbejde med veerne.

Du kan selvfølgelig ikke præcist vide, hvordan du vil have det når du skal føde, hvis du aldrig har prøvet det før. De fleste kvinder har nu er ret god ide om, hvad de tror kan gøre dem trygge. Tænk over hvordan du ellers har reageret, når du på andre tidspunkter i dit liv har befundet dig på ukendt grund og samtidig har været kropsligt og/eller mentalt udfordret. Er det for eksempel vigtigt med et højt eller lavt informationsniveau? Tror du det er rart at blive berørt og holdt om, eller skal jordemoderen og din partner helst lade dig være? Hvilke personer vil du gerne have med til din fødsel?

På din ønskeliste til fødslen hører stort set altid information om, hvilken form for smertelindring du ønsker at gøre brug af. Du kan også skrive, hvilke personer, du gerne vil have omkring dig (din mand, din veninde, din søster). Vil du gerne vil høre musik, og hvilken slags, eller ej? For nogle kvinder er det vigtigt at have sin egen hovedpude med, mens det for andre er mere vigtigt med en dæmpet belysning. Hvem der skal klippe navlesnoren, kan også skrives på ønskelisten. Du kan også overveje om du lyst til, at der tages billeder undervejs eller ej? Og i så fald om der er noget, du ikke vil have taget billeder af.

Er der noget, du er bange for?

Du bør også overveje, om der er noget du er bange eller måske nervøs for ved fødslen, og formulere det så godt du kan. Det er en rigtig god ide, at din fødsels-jordemoder ved det, da det kan bremse fødslen og /eller trække den unødigt i langdrag. Angst hos den fødende kvinde kan forhindre ve-hormonet oxytocin i at arbejde ordentligt og effektivt.

Når du har skrevet din ønskeseddel, kan det være en god ide at tage den med til din jordemoder ved en af de sidste graviditets-undersøgelser, og gennemgå den med hende. Det er selvfølgelig også vigtigt, at din partner og/eller andre fødsels-hjælpere kender til dine ønsker, så de kan støtte op omkring det og hjælpe med at føre dem ud i livet.

Indimellem går ønskerne ikke i opfyldelse

Det er klart, at en fødsel kan være uforudsigelig, og derfor vil det indimellem ikke være muligt at få opfyldt eller imødekommet alle ens ønsker til fødslen. Det kan for eksempel være, at far gerne vil klippe navlesnoren, men hvis baby så fødes og har brug for lidt “start-hjælp”, så kan det være at jordemoderen klipper den hurtigt, så baby kan få den rette hjælp i en fart. Eller det kan være, at du ønsker at undgå ve-stimulerende medicin – men alligevel får brug for det undervejs. Eller at du som udgangspunkt ønsker naturlig smertelindring, men under fødslen skifter mening og alligevel gerne vil have eksempelvis en epidural-blokade.

Så ønskelisten er et udgangspunkt for fødslen og for den måde, du gerne vil støttes og hjælpes på – men er ikke nødvendigvis en fast opskrift, der ikke kan afviges fra.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler som kunne have din interesse

error: Content is protected !!