fbpx

Blodtryk og blodtryksmåling

Blodtrykket er et tal for hvilken kraft dit blod sendes fra hjertet og ud i kroppen med, og med hvilken kraft blodet løber tilbage til hjertet. Det er en nem og hurtig måde at få viden om kredsløbet. Når man vurdere blodtrykker vurdere man det ud fra et normal område, men også ud fra hvor det plejer at ligge. Hos gravide bruger man det blodtryk, der bliver taget ved første lægebesøg om udgangspunktet (for hvor blodtrykket normalt ligger).

Blodtrykket sammenlignes med den almene tilstand og evt. øvrige værdige puls og vejrtrækning. Blodtrykket har døgnsvingninger, aktivitet og stærke følelser øger blodtrykket. Blodtrykket vil være lavest i hvile.

Personer med en højt legemsvægt har ofte højere blodtryk end personer med normal vægt.

Hvordan måles blodtrykket

Dit blodtryk måles med et apparat, manuelt eller elektrisk. Du har en blodtryksmanchet om armen, der pumpes op med luft, der efterfølgende langsomt slippes ud igen. Undervejs registeres blodtrykket.

Blodtryk måling på gravid med højt blodtryk

Blodtryksmåling – systolen og diastolen

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg) og angives med to værdier, f.eks. 125 / 65 der udtales “125 over 65”.

Den første værdi kaldes systolen og er et udtryk for den stærkeste kraft, hvormed hjertet sender blodet afsted, når hjertet trækker sig sammen. Det diastoliske tryk er ofte af højere betydning, fordi det udgør den største belastning.

Den anden værdi kaldes diastolen og er udtryk for den laveste kraft, hvormed blodet løber tilbage til hjertet.

Hvad er et normalt blodtryk

  • Et normalt blodtryk ligger mellem 100-140 (systolisk) og 60-90 (diastolisk).
  • Et lavt blodtryk ligger under 100 / 60 mmHg og kaldes hypotension.
  • Et højt blodtryk ligger over 140 / 90 mmHg og kaldes højt blodtryk eller hypertension.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.