Søg
Close this search box.

Blodtryk og blodtryksmåling

Blodtrykket er et tal for, hvilken kraft dit blod sendes fra hjertet og ud i kroppen med, og med hvilken kraft blodet løber tilbage til hjertet. Det er en nem og hurtig måde at få viden om kredsløbet. Når man vurderer blodtrykket, vurderer man det ud fra et normalområde, men også ud fra hvor det plejer at ligge. Personer med en højt legemsvægt har ofte højere blodtryk end personer der er normalvægtige.

Blodtrykket sammenlignes med den almene tilstand og eventuelt øvrige værdier som puls og vejrtrækning. Blodtrykket har døgnsvingninger. Blodtrykket vil være lavest i hvile. Aktivitet og stærke følelser øger blodtrykket.

Hos gravide bruger man det blodtryk, der bliver taget ved første lægebesøg om udgangspunktet (for hvor blodtrykket normalt ligger). Det anslås at være det “normale tryk”.

Hvordan måles blodtrykket

Dit blodtryk måles med et apparat, manuelt eller elektrisk. Du har en blodtryksmanchet om armen, der pumpes op med luft, trykkes slippes efterfølgende langsomt ud igen. Undervejs registerers blodtrykket.

Blodtryk måling på gravid med højt blodtryk

Blodtryksmåling – systolen og diastolen

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg) og angives med to værdier, f.eks. 125 / 65 der udtales “125 over 65”.

Den første værdi kaldes systolen og er et udtryk for den stærkeste kraft. Den hvor med hjertet sender blodet afsted, når hjertet trækker sig sammen. Den anden værdi kaldes diastolen og er udtryk for den laveste kraft. Den hvormed blodet løber tilbage til hjertet. Det diastoliske tryk er af højere betydning, fordi det udgør den største belastning. Hvis det er højt, er der et højt “tryk” på hele kredsløbet/kroppen.

Hvad er et normalt blodtryk

  • Et normalt blodtryk er mellem 100-140 (systolisk) og 60-90 (diastolisk).
  • Et lavt blodtryk ligger under 100 / 60 mmHg og kaldes hypotension.
  • Et højt blodtryk ligger over 140 / 90 mmHg og kaldes højt blodtryk eller hypertension.

Blodtrykket fortæller om kroppen er på overarbejde eller ikke. Blodtrykket vil påvirkes eksempelvis ved svangerskabsforgiftning. For højt blodtryk længe udgør en risiko. For lavtblodtryk vil gøre at man nemmere kan blive utilpas og også besvime. 

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!