Når du skal føde, kan du vælge om du vil føde på hospitalet eller om du vil føde hjemme, altså have en hjemmefødsel. Tidligere var det helt almindeligt at føde sine børn hjemme, men siden 1970´erne, hvor det blev gratis at føde på hospitalerne, er andelen af hjemmefødsler faldet markant og ligger nu på ca 1,5%. I Holland har de ikke haft så travlt med at flytte fødslerne ind på hospitalerne, der føder ca 15% stadig hjemme.
Undersøgelser viser, at det er lige så sikkert at føde hjemme som på sygehuset, hvis man er sund og rask, og der ikke er komplikationer under graviditeten og fødslen.
Hvem kan føde hjemme?
For at det skal være sikkert at vælge en hjemmefødsel, er der en række kriterier, der skal være opfyldt.
- Du skal være sund og rask
- Du skal have en ukompliceret graviditet
- Du skal føde til tiden (altså inden for terminsperioden)
- Du må ikke vente tvillinger eller trillinger
- Din baby skal ligge i hovedstilling og have en vægt inden for normalområdet
- Hvis du er fleregangsfødende, skal dine tidligere fødsler have været ukomplicerede
- Du må ikke have ar på din livmoder (fra ex kejsersnit eller fjernelse af fibromer)
- Din fødsel skal gå i gang af sig selv
- Hvis fødslen starter med vandafgang, så skal veerne gå igang af sig selv efterfølgende
- Fostervandet skal være klart
- Du må som førstegangsfødende ikke være overvægtig (BMI over 30)
- Du må ikke være mangegangsfødende (født mere end 4 gange før)
Nogle af ovennævnte kriterier vil du kende allerede før eller i starten af graviditeten, eksempelvis om du har født normalt før, eller om du har ar på din livmoder. Men andre kendes først, når du nærmer dig terminen, eksempelvis din babys forventede fødselsvægt, og om du føder til tiden. Og at der ikke er opstået komplikationer undervejs i graviditeten. Derfor kan du sagtens planlægge en hjemmefødsel som udgangspunkt. Opstår der så noget, som gør at en hjemmefødsel alligevel frarådes, så føder du selvfølgelig på hospitalet i stedet for.
Hvem er med til en hjemmefødsel?
Når du føder hjemme, kommer der en jordemoder og måske også en jordemoderstuderende fra fødegangen. Herudover vil du og formentlig også din partner selvfølgelig være tilstede. Det er helt op til jer, hvem I ellers ønsker at have med til fødslen. Nogen vil gerne have deres mor, søster eller veninde med – eller måske dem alle. Det kan være en fordel at have en person med ud over ens partner, hvis funktion er at agere “praktisk gris”. Hente varmt vand til fødekarret (hvis du føder i vand), finde håndklæder, hente vand, kaffe og måske lidt at spise m.m. Det vil gøre, at man som partner bedre kan være til stede og være der for sin fødende kvinde uden at skulle tage sig af alt det praktiske også.
Det kan også være, at du gerne vil have dine større børn med til fødslen. Her er det selvfølgelig relevant at overveje dit barns (eller børns) alder, temperament og ønsker. Om dine børn ønsker at være med og hvordan de vil have det med at opleve dig i fødesituationen. Det kan være en meget stor og smuk oplevelse at være med til at tage imod sin lillebror eller lillesøster, men det kan også være skræmmende og voldsomt. Overvej alle aspekterne grundigt og tal sammen om det i familien. Hvis I vælger at have større søskende med ved fødslen, er det en god idé at sørge for, at der er en voksen tilstede, der primært har til opgave at tage sig af dem.
Hvad er fordelene ved hjemmefødsel?
Der kan være mange fordele forbundet med at føde hjemme – hvis du føler dig tryg ved det vel at mærke. Grundlæggende kan det siges, at når man føder i sit eget hjem, er man på hjemmebane. Dermed har du stor indflydelse på, hvordan du ønsker at rammerne og betingelserne for din fødsel skal være, og hvordan disse bedst understøttes. Du kan hvile dig i din egen seng, du kan opholde dig rundt omkring i huset, lejligheden (haven), som du har lyst til. Din partner er ligeledes på hjemmebane, hvorimod jordemoderen kommer som “gæsten”. Modsat på hospitalet, hvor partneren godt kan komme til at føle sig lidt “hjemløs” og måske endda overflødig.
Det at befinde sig i dine egne, kendte og trygge rammer, har stor betydning for, hvordan kroppen kan arbejde under fødslen. Tryghed skaber gode vilkår for ve- og kærlighedshormonet oxytocin, og de smertelindrende endorfiner.
Når du føder hjemme, slipper du for at skulle køre afsted til hospitalet midt i fødslen og du undgår den stress, der kan være forbundet med ankomsten til hospitalet og som faktisk kan få veerne til at aftage for en tid. Fordi stress nedsætter oxytocinniveauet i kroppen, og netop oxytocin er ansvarlig for ve-arbejdet). Jo mere tryg, afslappet og afstresset du er i situationen, jo bedre bliver dine veer.
Efter fødslen er du og din baby allerede hjemme hos jer selv. Og skal altså ikke ud og køre på vejene.
Hvornår overflyttes en hjemmefødsel til hospitalet?
Statistikken viser, at omkring halvdelen af de førstegangsfødende, der starter med en hjemmefødsel, også ender med at føde hjemme. Og stort set alle fleregangsfødende, der starter med en hjemmefødsel, føder hjemme. Hvis der opstår komplikationer undervejs i fødslen, eller hvis du får behov for medicinsk smertelindring, vil du blive overflyttet til fødegangen, hvor resten af fødslen kommer til at foregå.
Det kan være i tilfælde hvor:
- Du har et ønske om medicinsk smertelindring.
- Forløbet trækker ud eller går i stå.
- Der er mere blødning end normalt (både undervejs eller efter fødslen).
- Barnet viser tegn på stress, eksempelvis ved påvirket hjertelyd eller grønt fostervand.
- Du får temperaturstigning under fødslen eller for højt blodtryk
- Der er en kompliceret bristning.
Overflytningen foregår i en ambulance, og jordemoderen følger med den fødende /den nybagte mor ind til hospitalet. Partneren vil oftest selv køre i sin egen bil.
God forberedelse giver en bedre hjemmefødsel
Der er flere praktiske ting der skal fungere, når man skal føde hjemme. Skal man eksempelvis i badekar og måske føde i vand, skal det både lejes og fungere i praksis. Det vil derfor kræve mere af dig og forberede dig til en hjemmefødsel end en hospitalsfødsel, men det er også en god afklarende proces. God forberedelse giver ofte en bedre hjemmefødsel, fordi tingene vil fungere bedre i praksis.
Andre artikler om fødslen
- Viden om den naturlige vaginale fødsel
- Hvordan din baby roterer ned igennem bækkenet under fødslen
- Hvornår skal din babys navlesnor klippes?
- Antibiotika under fødslen
- Stress efter fødslen, hvordan det påvirker dig og din baby