HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Ballonkateter til igangsættelse

Et ballonkateter bruges til at modne den nederste del af livmoderen og livmoderhalsen, som led i en igangsættelse af fødslen. Ballonkateter er en relativ dyr måde at sætte fødslen i gang, og bruges derfor kun, hvis man vil undgå medicinsk igangsættelse af fødslen. Det kan være, hvis du tidligere har fået kejsersnit eller har haft andre operationer i livmoderen, der gør at medicinsk igangsættelse vil være en dårlig løsning.

Man kan også anlægge ballonkateter hvis man, uden held har forsøgt med medicinsk igangsættelse.

Foto af fyldt ballonkateter, ballonkateteret kan være i klar plast eller gul plast.

Hvordan fungerer et ballonkateter?

Et ballonkateter er er en gummeslange på knap en cm – der ligner en aflang ballon, der lægges op i skeden og den inderste del ind i livmoderhalsen. Herefter puttes der vand i to balloner en der ligger inde i livmoderen og en der ligger lige udenfor livmoderhalsen (i skeden).

Når ballonerne fyldes med vand (omkring 80 ml i hver ballon) tvinges livmoderhalen til at åbne sig endnu mere. Både ved at blive presset ud til siden og ved at der kommer tryk på livmoderhalsen oppe fra, fra ballonen med vand.

Når kateteret er lagt, må du gerne gå rundt. Det kan også være, at du bliver sendt hjem med ballonkateteret, hvis der ikke er noget der gør, at du skal blive på hospitalet.

For det meste lægges kateteret op om eftermiddagen/aftenen, også fjernes det igen næste morgen, hvor man satser på at kunne tage fostervandet – lave HSP.

Det kan sætte fødslen rigtigt i gang ved at prikke på fosterhinderne i omkring 80 % af tilfældene efter anvendelse af ballonkateter.

Hvordan mærkes ballonkateter?

De fleste synes ikke, at det er ubehagelig at få lagt et kateteret op, mere end de synes en almindelig undersøgelse forneden er.

Kateteret er ret tyndt, der hvor der ikke er væske i ballonerne. Ballonkateteret vil stikke ud af skeden og det har du så i dine underbukser.

Nogle oplever menstruationsagtig murren eller at det strammer indvendigt, og kan have svært ved at sove den nat, de har ballonkateteret. Prøv virkelig at få søvn, da du vil have brug for kræfterne til fødslen. Andre mærker det næsten ikke.

Det er kun sjældent at ballonkateteret sætter gang i noget der minder om veer, så det skal du ikke forvente (eller frygte) .

Ballonkateter, hvad du skal reagere på?

Du skal kontakte personalet eller hospitalet hvis kateteret falder ud. Gør det det, så er det faktisk en god ting, fordi det vil betyde at der nu er så åbent at det rent faktisk er muligt for ballonen med vand at passere.

Du skal henvende dig, fordi at det godt kan lukke sig igen, når der ikke længere er pres på fra ballonen.

Du skal også henvende dig hvis fostervandet går – der er vandafgang.

Hvad hvis man ikke kan tage fostervandet efter ballonkateter?

I 20 % af de gange, hvor man har lagt ballonkateter op, er det næste dag stadig ikke muligt at prikke hul på fosterhinderne. Er det dig det gælder, vil du tale med en læge og I vil sammen lægge en plan for, hvad der skal ske – om der skal lægges et nyt ballonkateter eller opgive at sætte fødslen i gang.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!