KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Skalp-ph – blodprøve fra barnets hoved under fødslen

At tage en skalp-ph er en “nyere” metode til at sikre sig, at barnet i livmoderen hos den fødende kvinde har det godt under fødslen. En skalp-ph er en blodprøve, der tages fra barnets hoved (skalpen), mens barnet stadig er inde i livmoderen. Blodprøven analyseres i et apparat på fødegangen i løbet af et par minutter, og svaret vil fortælle, om barnet får nok ilt under fødslen.

Blodprøven kan gentages flere gange i fødselsforløbet, hvis det skønnes, at der er brug for den ekstra sikkerhed for at barnet har det godt. Det vil være, hvis man er i tvivl om tolkningen af CTG´en.

Får barnet ikke ilt nok, vil man forholde sig til, hvordan man kan afslutte fødslen. Det kan være ved kejsersnit (hvis livmoderen ikke er helt åben), ved sugekop forløsning eller tangforløsning. Eller hvis fødslen er helt tæt på ved at kvinden presser alt, hvad hun kan og selv føder – eventuelt med et klip i mellemkødet.

Hvem får taget skalp-ph under fødslen

Som udgangspunkt tager man ikke skalp-ph under en normal fødsel. Det gøres kun, hvis der er forhold, der viser at barnet kan være truet, eller hvis der er tvivl om det.

Forud for en skalp-ph vil der være kørt CTG – hjertelydskurve, hvor barnets hjertelyd overvåges. Når man overvåger hjertelyden, vil der en gang imellem være hjertelydskurver, hvor der kan opstå tvivl om, hvorvidt barnet har det godt eller dårligt inde i livmoderen. Om barnet i livmoderen kan klare flere veer – og mere fødsel. Eller om barnet har brug for at blive født – at fødslen og veerne afsluttes. Her kan man tage en skalp-ph for afklaring.

For at kunne tage en skalp-ph skal livmoderen være åben nok til, at man gennem skeden kan nå op til barnets hoved. Der kan i de fleste tilfælde tages skalp-ph, hvis man er 4 cm åben eller derover.

Hvilke svar får man fra skalp-ph´en?

Når man analyserer blodprøven fra barnets hoved, får man en PH værdi ud. Ph værdien er udtryk for, hvor surt barnets blod er. Dermed hvor meget ilt, barnet har til rådighed; altså hvor godt barnets blod er iltet.Ved at få svar på, hvor meget ilt barnet har i blodet, vil man også få svar på, om barnet har brug for at komme til verden hurtigt, snart eller om alt er helt fint.

Er ph´en i barnets blod lav, har barnet brug for at komme ud. Inde i livmoderen presser veerne på barnets iltforsyninger. Jo lavere ph, jo hurtigere har barnet brug for at komme ud af livmoderen.

Hvad er normale værdier – og lave værdier?

Når man arbejder med skalp-ph, er målet at have ph værdier over 7,20. Det er endnu ikke lavt, men der er indlagt i blodprøven, at det vil tage noget tid, inden barnet er forløst. Den normale grænseværdi for LET surt blod ligger mellem 7,25 – 7,20. Ved at lægge grænsen for blodprøven i udkanten af normalområdet, vil der være tid til at forløse barnet, inden blodet bliver for surt.

  • Normalværdien for blod er PH over 7,25 (normal ph)
  • Let surt blod for en skalp-PH har en værdi mellem 7,25 – 7,20. Hvis blodet er let surt med en PH mellem 7,25 og 7,20 skal prøven gentages efter 15-20 minutter.
  • Surt blod for en skalp-ph har en værdi under 7,20. Barnet skal forløses inden PH´en falder yderligere.

Der er risiko for at barnet tager skade på grund af iltmangel, hvis ph´en er under 7,05. Målet er, at barnets blod ikke kommer under 7,10. Man tjekker barnets blod med en blodprøve fra navlestrengen – ved at måle navlestrengs-PHen  umiddelbart efter barnet er kommet til verden.

Hvordan foregår en skalp-ph

Skalp-ph´en tages af lægen eller en specialuddannet jordemoder inde på fødestuen. De fleste læger og jordemødre har brug for, at den fødende kvinde ligger (næsten) fladt på ryggen på fødelejet (er mere hård end en seng). Det er også normalt at have benene i benholdere, som ved lægen ved gynækologisk undersøgelse.

Selve prøven tages med en lille bitte kniv, hvormed der prikkes et lille hul på barnets hoved, så blodet kan løbe ud i et tyndt kapillærrør. Før prøven kan tages, føres et to-delt hylster, der har form som en mands penis gennem skeden. Her kan den inderste del tages ud, så røret nu er hult og den lille kniv kan føres op gennem røret op i skeden til barnets hoved uden at beskadige skedevæggen.

Hvordan føles det for moderen?

Mange kvinder synes det er svært ubehageligt at skulle fikseres på ryggen, især hvis veerne kommer tæt. Det hylster, der føres op, kan være koldt og fylde svarende til en mands penis, men det er ofte mest det at skulle ligge relativt stille og på ryggen, der er udfordrende for en fødende kvinde.

Hvordan føles det for barnet?

Det er klart, at barnet kan mærke at blive stukket/få et lille snit i hovedet. Heldigvis er der meget pres på hovedet, der gør det mindre smertefuldt.

Man ser ofte ingen påvirkning af hjertelyden, når prøven tages (hvilket er tegn på, at barnet kun mærker ganske lidt til det). Nogle babyer har det dog svært med at moderen lejres fladt på ryggen på grund af vena cava, der påvirker blodforsyningerne til livmoderen og moderkagen.

Andre artikler om fødslen

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!