HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Skalp-ph – blodprøve fra barnets hoved under fødslen

At tage en skalp-ph er en “nyere” metode til at sikre sig, at ens baby har det godt under fødslen. En skalp ph er en lille bitte blodprøve, der tages fra barnets hoved (skalpen), mens barnet stadigvæk er inde i livmoderen. Blodprøven analyseres i et apparat på fødegangen i løbet af et par minutter, og svaret vil fortælle, om barnet får nok ilt under fødslen.

Blodprøven kan gentages flere gange i fødselsforløbet, hvis det skønnes, der er brug for den ekstra sikkerhed.

Får barnet ikke ilt nok, vil man skulle forholde sig til, hvordan man kan afslutte fødslen. Det kan være ved kejsersnit (hvis livmoderen ikke er helt åben), ved sugekop forløsning eller tang forløsning. Eller hvis det er helt tæt på, at barnet kommer ud: Ved at kvinden presser alt, hvad hun kan.

Hvem får taget skalp-ph under fødslen

Som udgangspunkt tager man ikke skalp-ph under en normal fødsel. Det gøres kun, hvis der er forhold, der viser at barnet kan være truet, eller hvis der er tvivl om det.

Forud for en skalp-ph vil der være kørt CTG – en hjertelydskurve, hvor barnets hjertelyd overvåges. Når man overvåger hjertelyden, vil der en gang imellem være hjertelydskurver, hvor der kan opstå tvivl om, hvorvidt barnet har det godt eller dårligt inde i livmoderen. Om barnet i livmoderen kan klare flere veer – og mere fødsel, eller om det har brug for at blive født – at fødslen og veerne afsluttes. Her kan man tage en skalp-ph.

For at kunne tage en skalp-ph skal livmoderen være åben nok til, at man kan komme op på barnets hoved. Der kan i de fleste tilfælde tages skalp-ph hvis man er 4 cm åben eller derover.

Hvilke svar får man fra skalp-ph´en?

Når man analyserer blodprøven fra barnets hoved, får man en Ph værdi ud. Ph værdien er udtryk for, hvor surt barnets blod er, og dermed hvor meget ilt, barnet har til rådighed. Altså hvor godt barnets blod er iltet.Ved at få svar på, hvor meget ilt barnet har i sit blod, vil man også få svar på, om barnet har brug for at komme til verden hurtigt, snart eller om alt er helt fint.

Er ph´en i barnets blod lav, har barnet brug for at komme ud. Inde i livmoderen presser veerne nemlig på barnets ilt forsyninger. Jo lavere ph, jo hurtigere har barnet brug for at komme ud af livmoderen.

Hvad er normale værdier – og lave værdier?

Når man arbejder med skalp-ph, så er målet at have ph værdier over 7,20. Det er endnu ikke lavt, men der er indlagt i blodprøven, at det vil tage nogen tid inden barnet er forløst. Den normale grænseværdi for LET surt blod ligger mellem 7,25 – 7,20.). Ved at ligge blodprøven i kanten af normalværdien, vil der ved behov være tid til at forløse barnet inden blodet bliver for surt.

  • Normalværdien for blod er ph over 7,25 (normal ph)
  • Let surt blod for en skalp-ph har en værdi mellem 7,25 – 7,20. Hvis blodet er let surt med en Ph mellem 7,25 0g 7,20 skal prøven gentages efter 15-20 minutter.
  • Surt blod for en skalp-ph har en værdi under 7,20. Barnet skal forløses inden pH´en falder yderligere.

Målet er, at barnets blod ikke kommer under 7,10. Der er risiko for at barnet tager skade på grund af iltmangel, hvis ph´en er under 7,05. Man tjekker barnets ph efter fødslen, ved at tage en navlestrengs-ph (en blodprøve fra navlesnoren) umiddelbart efter barnet er kommet til verden.

Du kan læse om navlestrengs-ph her ⇒ 

Hvordan foregår en skalp-ph

Skalp-ph´en tages af lægen eller en special uddannet jordemoder inde på fødestuen. De fleste læger og jordemødre har brug for, at den fødende kvinde ligger (næsten) fladt på ryggen på fødelejet (er mere hård end en seng). Det er også normalt at have benene i benholdere, som ved lægen under gynækologisk undersøgelse.

Selve prøven tages med en lille bitte kniv, hvormed der prikkes et lille hul på barnets hoved, så blodet kan løbe ud i et tyndt kapillærrør. Før prøven kan tages, føres et to-delt hylster, der har form som en mands penis op igennem skeden. Her kan inderdelen tages ud, så røret er hult og den lille kniv kan føres op i skeden til barnets hoved uden at beskadige mor.

Hvordan føles det for moderen?

For at skalp-ph´en kan tages, har de fleste læger brug for, at den fødende kvinde ligger (næsten) fladt på ryggen på fødelejet (er mere hård end end en seng). Det er der mange kvinder, der synes er ubehageligt, især hvis veerne kommer tæt.

Det hylster, der føres op kan være koldt og fylde svarende til en mands penis, men det er ofte mest det at skulle ligge relativt stille og på ryggen, der er udfordrende for en fødende kvinde.

Hvordan føles det for barnet?

Det er klart, at barnet kan mærke at blive stukket / få et lille snit i hovedet. Heldigvis er der meget pres på hovedet, og det gør det mindre smertefuldt for barnet.

Man ser ofte ingen påvirkning af hjertelyden, når prøven tages (hvilket er tegn på, at barnet kun mærker ganske lidt til det). Nogle babyer har det dog svært med at moderen lejres fladt på ryggen pga vena cava.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

error: Content is protected !!