HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fødselssmerte / vesmerte

Når man taler om veer, er det naturligt også at tale om vesmerte. Vesmerte kommer af, at veerne presser barnet ned mod noget, der er lukket, som skal åbne sig. Fødselssmerterne kommer altså fra barnets hoved, der trykker på vævet og udspiler fødselskanalen og bækkenbunden.

I vepauserne oplever de fleste, at smertene helt forsvinder.

Der er stor forskel på, hvor ondt kvinder oplever, det gør, at føde. Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor godt man håndterer smerten, og hvor godt man er i stand til at slappe af og give plads til barnet.

Men det gør det ikke alene. Den mere mekaniske del af fødslen har også meget at sige; hvor stort bækkenet er i forhold til barnets hoved, hvordan barnets hoved er placeret i bækkenet, hvor meget fedt, der er indvendigt i bækkenet (stort BMI) mv. Voldsom fødselsmerte ses ofte, hvis barnet står skævt i bækkenet eller højt og lige. På den måde står hovedet og banker på bækkenknoglerne frem for på det, der skal (og kan) åbne sig.

Nedenstående vil derfor tage udgangspunkt i “normalen”.

Vesmerten i starten af fødsel

Vesmerten i den begyndende fødsel, sidder hos de fleste kvinder mest fortil ved skambenet. De fleste synes, det mærkes som en murende fornemmelse, der tager til og bliver til meget kraftige menstruationssmerter – og de fleste vil også kalde det mere end kraftige menstuationssmerter, når de er omkring de 3 cm og på vej til hospitalet.

Hvis din babys hoved står meget dybt kan veerne gå direkte til at kunne mærkes i lænden med det samme – og slet ikke sidde fortil.

Hvis din fødsel bliver sat i gang vil veerne bygge sig op på samme måde som en normal fødsel, dog vil den begyndende del af fødslen være afkortet tidsmæssigt. Nogle gange ved ve-drop bygger veerne sig ikke op, men starter med at komme hurtigt efter hinanden, kaldet dropveer. Her opleves veerne ofte pinagtige og hyppige.

Vesmerten fra de 3 cm til 7 cm

I udvidelsesfasen sidder vesmerten hos langt de fleste i lænden og kan sidst i udvidelsesfasen, hos nogle, også stråle ned i benene. Det er normalt, at vesmerten flytter sig fra at starte i lænden til at flytte sig længere og længere ned, eftersom barnets hoved kommer længere og længere ned i bækkenet at stå.

Hos nogle kvinder bliver vesmerten ved med at sidde fortil, men kraftigere og kraftigere. Det er meget pinagtigt og ses eksempelvis, når barnet står skævt i bækkenet og banker på skambensknoglen frem for at skubbe på den bløde del, der kan åbne sig.

Allerede når man kommer hertil, kan det være svært at beskrive vesmerten med ord, så den kan forståes af andre. Det er normalt, at smerten i denne del af fødslen er så intens, at du alllerede fra de 3 cm vil være fuldt koncentreret for at kunne kontrollere eller udholde smerten.

Vesmerten fra de 7 cm til hovedet er på bækkenbunden

Eftersom veerne tager til i styrke vil vesmerten være mere og mere kraftig. De fleste oplever åbningen fra de 7-10 cm som allermest smertefuld. Her er det normalt efterfølgende ikke at kunne genkalde sig vesmerten.

Vesmerten i presserfasen

Når presseveerne sætter ind flytter en stor del af vesmerten fra lænden (for de fleste alt vesmerten) sig til endetarmen. Inden hovedet drejer af og tager retning mod skeden skubbes  barnets hovedet nemlig direkte ned mod endetarmen.

For de fleste er det dog en lettelse, når presseveerne sætter ind, fordi man aktivt kan gøre noget for at føde, nemlig presse. Nogle enkelte kvinder oplever det modsatte, nemlig presseveerne som alt for voldsomme og ukontrolable, hvor de med udvidelsesveerne oplevede at kunne kontrollere smerten.

Når hovedet begynder at komme længere frem, oplever de fleste en kraftig svigende og brændende smerte mellem benene, fordi hovedet begynder at spile huden omkring skeden ud. Det gode ved denne sidste del af fødslen er, at din babys hoved kommer længere og længere frem (man kan se mere og mere af hårtoppen), hvilket ofte er meget motiverende og opvejer den “nye” smerte.

Jo mere press der er på vævet i pressefasen, jo flere af kroppens egne smertestillende endofiner vil blive frigivet, hvilket vil mindske smerten.

Når hovedet er født er smerten fra veerne så godt som overstået. De fleste føder kroppen let i næste ve og moderkagen fødes indenfor ca. 30 minutter i en eller to veer uden nogen smerte.

Smerte i forbindelse med bristning og syning

Det fleste synes, det er rigtigt ubehageligt at blive rørt forneden efter fødslen og også at skulle syes. Det eneste, der er at sige hertil, er, at der ikke er noget at sige til det, at det bare skal overståes og at det er en god investering.

Der kan gives lokalbedøvelse, der tager smerten, men den kan ikke tage den ubehagelige oplevelse det kan være at blive rørt forneden efter fødslen.

Vesmerten ved efterveer

Der er stor forskel på, hvordan efterveerne opleves. De fleste mærker dog slet ikke til dem.

Enkelte mærker meget til dem i de første dage efter fødslen til livmoderen er så lille, at det ikke længere gør ondt. De oplever efterveerne som næsten på ligefod med de begyndende veer

Som tommelfingerregel gælder det:

  • Jo kraftigere veer du kan lave jo mere mærker du til efterveerne
  • Jo større din livmoder er ved fødslen jo mere mærker du til efterveerne.

Derfor kan man som fleregangsfødende og tvillingefødende mærke mere til efterveerne.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!