KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Hvornår føder jeg?

Det ville være fantastisk at vide, hvornår fødslen er klaret, og du ligger med din baby i dine arme. Desværre kan ingen forudsige det, med mindre du skal have planlagt kejsersnit.

Hvornår føder jeg?

Gennemsnitligt vil du føde 266 dage efter befrugtningen. Da de fleste ikke er bekendt med befrugtningstidspunktet, bliver det regnet som 280 dage (40 fulde uger) efter sidste menstruations første dag. Denne dato er din terminsdato.

Psst! Hvis du gerne vil bruge ventetiden fornuftigt, så tag et kig i vores vidensunivers om amning og tjek vores ammekursus ud, der er skræddersyet til at klæde dit godt på til den første store opgave efter fødslen, nemlig amningen.

Hvor mange føder til tiden ?

Hvis du føder mellem graviditetsuge 37+0 og 41+6, føder du til tiden (grønt område). Det gør 88 ud af 100.

Dem der føder til tiden fordeler sig ca. således:

  • 6 % føder i uge 37
  • 15 % føder i uge 38
  • 22 % føder i uge 39
  • 27 % føder i uge 40.
  • 18% føder i uge 41.

En baby født til tiden kaldes matur, hvilket betyder moden. Langt de fleste modne babyer klarer sig uden nogen særlig hjælp, når de kommer til verden – og kan komme direkte op på mors mave.

Hvor mange føder for tidligt?

Hvis du føder før uge 37+0, kalder man det født for tidligt (pink område tv).

I danmark fødes omkring 4200 babyer hvert år for tidligt, hvoraf de 370 bliver født meget for tidligt og 230 bliver født ekstremt for tidligt (mellem uge 23 og 27+6)

  • 6 % føder for tidlig (mellem uge 33+0 og uge 37+0)
  • 1% føder meget for tidligt, altså før uge 33+0

Et barn født før uge 37 kaldes præ-matur (før-moden eller umoden). De fleste umodne babyer har brug for hjælp. Som tommelfingerregel gælder det, at jo mere umoden baby er – jo mere for tidlig født – jo mere hjælp der være brug for i den første tid efter ankomst til verden.

Hvor mange går over tid?

Hvis du føder efter uge  42+0 føder du over tid (pink område th).

I dag anbefaler man at fødslen bliver sat i gang, da undersøgelser har vist, at der efter uge 43 ses en hyppig nedsat funktion af moderkagen.

  • 5 % føder efter uge 42+0

Babyer født efter uge 42+0 kaldes post-matur (efter-moden) eller overbåren.

Babyer født over tid vil man holde ekstra øje med under fødslen for at sikre sig, at moderkagen kan levere ilt nok.

Langt de fleste overbårne babyer klarer sig uden nogen særlig hjælp, når de kommer til verden, men nogle babyer vil dog være sultne og have brug for early feeding indtil mælken løber til.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!