Hæmoglobin er et protein, som findes i de røde blodlegemer. Hæmoglobin og er den del af blodet, som transporterer ilt (oxygen) fra lungerne og ud i kroppen. Ilt der skal bruges for at musklerne og hjernen, kan fungerer. Herefter transporterer hæmoglobinen kuldioxid tilbage til lungerne, hvor det udskilles i udåndingsluften.
Hæmoglobin forekommer i forskellige former. Hos voksne dominerer den form, der hedder hæmoglobin A, mens hæmoglobin F dominerer i fosterstadiet.
Hæmoglobin opbygningen
Hæmoglobin består af globiner, der er kæder at polypeptider sammenknyttet med hæm-grupper. Det er hæmgrupperne, der indeholder jernet. Jernet er i en ionform (ferrojern), der gør at det kan binde iltmolekylerne til sig.
For at ens hæmoglobin kan fungerer optimalt i forhold til at transpotere ilt rundt i kroppen er det afgørende at have jern nok i kroppen!
Hæmoglobin er det stof, der gør blodet rødt. Det er jernet, der giver den røde farve.
Se video om hæmoglobins opbygning:
Hvornår måles hæmoglobin
Måling af hæmoglobin er meget normal. Det er eksempelvis normal at få mål ens hæmoglobin ved den første lægeundersøgelse i graviditeten.
Grunden er at mange danskere ligger lavt på hæmogloin, og det derfor er relevant at tjekke om du også gør det. Man måler også hæmoglobinen rutinemæssigt før operationer eksempelvis kejsersnit.
Hvordan måles hæmoglobin
Hæmoglobinen eller hæmoglobinniveauet måles ved en blodprøve.
I gamle dage fik man tallet ud i procent, hvorfor hæmglobinmålingen i dag stadig ofte kaldes blodprocent. I dag får man målet i hvor mange hæmoglobiner i millimol, der er i hver L blod (mmol/L). Koncentrationen af hæmoglobin i blodet er altså et udtryk for, hvor mange røde blodceller der findes i blodet.
Har man en normat blodprocent, betyder det, at man har en (tilpas) mængde hæmoglobin i kroppen. Med nok hæmoglobin i kroppen, så har man altså mulighed for en god iltning og en god iltning af kroppens væv.
Du kan læse mere om blodprocenten her =>
Nedbrydning af hæmoglobin – bilirubin
Hæmoglobin dannes i knoglemarven og nedbrydes i milten.
En af de dele der kommer ud af nedbrydningsprocessen er bilirubin. Bilirubin er et gult (galde)farvestof. Det er det farvestof, der er årsagen til fysiologisk gulsot hos nyfødte – og tll problematiske gulsot hos nogle nyfødte.
Bilirubin udskilles med galden fra leveren. Kroppen kommer af med bilirubinen via afføring og urinen – som giver den gule farve.