LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Hæmoglobin (Hgb), få viden om de røde blodlegemer og deres funktion

Hæmoglobin er et protein, som findes i de røde blodlegemer. Hæmoglobin og er den del af blodet, som transporterer ilt (oxygen) fra lungerne og ud i kroppen. Ilt der skal bruges for at musklerne og hjernen, kan fungerer. Herefter transporterer hæmoglobinen kuldioxid tilbage til lungerne, hvor det udskilles i udåndingsluften.

Hæmoglobin forekommer i forskellige former. Hos voksne dominerer den form, der hedder hæmoglobin A, mens hæmoglobin F dominerer i fosterstadiet.

Hæmoglobin opbygningen

Hæmoglobin består af globiner, der er kæder at polypeptider sammenknyttet med hæm-grupper. Det er hæmgrupperne, der indeholder jernet. Jernet er i en ionform (ferrojern), der gør at det kan binde iltmolekylerne til sig.

For at ens hæmoglobin kan fungerer optimalt i forhold til at transpotere ilt rundt i kroppen er det afgørende at have jern nok i kroppen!

Hæmoglobin er det stof, der gør blodet rødt. Det er jernet, der giver den røde farve.

Se video om hæmoglobins opbygning:

Hvornår måles hæmoglobin

Måling af hæmoglobin er meget normal. Det er eksempelvis normal at få mål ens hæmoglobin ved den første lægeundersøgelse i graviditeten.

Grunden er at mange danskere ligger lavt på hæmogloin, og det derfor er relevant at tjekke om du også gør det. Man måler også hæmoglobinen rutinemæssigt før operationer eksempelvis kejsersnit.

Hvordan måles hæmoglobin

Hæmoglobinen eller hæmoglobinniveauet måles ved en blodprøve.

I gamle dage fik man tallet ud i procent, hvorfor hæmglobinmålingen i dag stadig ofte kaldes blodprocent. I dag får man målet i hvor mange hæmoglobiner i  millimol, der er i hver L blod (mmol/L). Koncentrationen af hæmoglobin i blodet er altså et udtryk for, hvor mange røde blodceller der findes i blodet.

Har man en normat blodprocent, betyder det, at man har en (tilpas) mængde hæmoglobin i kroppen. Med nok hæmoglobin i kroppen, så har man altså mulighed for en god iltning og en god iltning af kroppens væv.

Du kan læse mere om blodprocenten her =>

Nedbrydning af hæmoglobin – bilirubin

Hæmoglobin dannes i knoglemarven og nedbrydes i milten.

En af de dele der kommer ud af nedbrydningsprocessen er bilirubin. Bilirubin er et gult (galde)farvestof. Det er det farvestof, der er årsagen til fysiologisk gulsot hos nyfødte – og tll problematiske gulsot hos nogle nyfødte.

Bilirubin udskilles med galden fra leveren. Kroppen kommer af med bilirubinen via afføring og urinen – som giver den gule farve.

Andre artikler om graviditet

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!