KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Misoprostol (Angusta) til igangsættelse af fødslen

På de fleste fødesteder i Danmark anvendes Misoprostol tabletter til modning af livmoderhalsen som led i en igangsættelse af fødslen.

Misoprostol præparatet hedder i dag Angusta og indeholder 25 mikrogram misoprostol. Angusta er relativt nyt idet det først blevet registreret og godkendt til igangsættelse af fødsler i april 2017. Misoprostol har dog været brugt i mange år, før hed de misoprostol tabletter man brugte Cytotec (før de var godkendt til igangsættelse af fødslen). Cytotec er mavemedicin.

Angusta / Misoprostol spises som almindelig pille (eller kan oplægges i skeden).

 • Pillen kan sluges, her må der maks indtages en pille hver 4. time – i dag mest anvendte.
 • Pillen kan oplægges i skeden, her kan der maks oplægges en hver 2. time.

Hvordan foregår en igangsættelse med Misoprostol

Den dag, du begynder igangsættelse, vil du møde op på hospitalet som aftalt. Personalet vil fortælle dig om forløbet og hvad du kan forvente. Du vil få udleveret skriftligt materiale og give mundtligt tilsagn til at du igen vil have din fødsel sat i gang – altså sige at du gerne vil sættes i gang.

Du vil blive undersøgt indvendigt (hvis du ikke allerede er blevet det dagen før), så man derved kan vurdere hvilken måde det vil være bedste at sætte fødslen i gang – om misoprostol er den bedste løsning.

Inden du får medicinen, kontrollerer jordemoderen med CTG overvågning, at din baby har det godt inde i livmoderen – altså at din baby har ressourcer til at klare en igangsættelse og de veer der vil komme.

Alt afhængig af, hvad du aftaler med jordemoderen, indtages (eller oplægges) tabletterne med faste intervaller i dagtiden indtil, der kommer effektive veer.

Alt afhængig af begrundelsen for din igangsættelse, vil du måske skulle være indlagt i den tid hvor man forsøger at sætte fødslen i gang og indtil du har født, eller du vil være hjemme mens du afventer veer eller at man kan prikke hul på fosterhinderne.

Er du på hospitalet vil Angusta kunne lægges op som stikpiller i skeden eller du vil kunne sluge dem på almindelig vis. Du vil få at vide om du skal det ene eller andet.

Skal du hjem får du udleveret 5-7 piller til at tage med, som du skal spise en af gangen med to timers mellemrum, indtil du får veer.

Misoprostol – hvad venter man på?

Når du har fået pillen, venter man på, at der kommer aktivitet i livmoderen – aktivitet, der modner/åbner livmoderhalsen. Formålet er at modne livmoderhalsen så meget, at der kan gøres HSP.

Virkningen af Angusta er forskellig fra gravid til gravid. De fleste vil typisk få småveer og menstruationslignende smerter indenfor nogle timer. Disse plukkeveer/småveer kan gå i stå igen eller gradvis udvikle sig til veer.

Det sker mere hyppigt med misoprostol end med minprostin (der også er et middel til igangsættelse) og ballonkateter, at aktiviteten i livmoderen går fra at være modning til at blive til rigtige fødeveer.

Hvis veerne ikke er begyndt i løbet af det første døgn fortsættes behandlingen med piller den efterfølgende dag i dagtiden.

Hvis der fortsat ikke kommer veer, der vil man tage stilling til om der enten skal skiftes til en anden igangsættelsesmetode, eksempelvis ballonkateter, eller om behandlingen med Angusta skal fortsætte.

Misoprostol derhjemme, hvornår skal jeg henvende mig?

Du skal kontakte hospitalet ved;

 • begyndende veer
 • smerter
 • vandafgang
 • blødning

Når livmodermunden begynder at åbne sig, og har du ikke fået spontan vandafgang, så vil man prikke hul på fosterhinderne. Det vil man tidligst gøre 5 timer efter du har taget den sidste Misoprostol pille.

Kommer der ikke veer efter 1-3 timer med vandafgang, tilbydes du vestimulerende drop. ​

Bivirkninger ved misoprostol

Mulige bivirkninger kan være;

 • diarre
 • hududslæt
 • kvalme og opkastninger
 • mavesmerter
 • hovedpine
 • svimmelhed
 • feber.

Desuden er der en lille risiko for overstimulering af livmoderen i forhold til en spontant startende fødsel.

Er det farligt at blive sat i gang med misoprostol?

Du har måske i pressen hørt om forfærdelige fødselsberetninger, hvor børn er blevet hjerneskadet efter fødsler, der blev sat i gang med netop minprostin. Det er vigtigt at forstå at det ikke er medicinen, der har været skadelig for børnene, men at de har aktiveret en vestorm.

Ve-strom er kraftige veer (næsten) uden pause. Mange veer (næsten) uden pause nedsætter ilttilførslen til barnet under fødslen i alvorlig grad, og det er det, der er sket i de forløb, du kan læse om på nettet.

I dag anvendes en meget mindre dosis. Tabletterne er i dag professionelt fremstillet og godkendt til fødsler. Der er i dag meget bedre kontrol med igangsatte fødsler ligesom at kvinder med tidligere kejsersnit og tvillingemødre ikke sættes i gang med misoprostol.

Det er ikke sikkert at få sin fødsel sat i gang med misoprostol hvis:

 • Hvis du er gravid med tvillinger
 • Hvis du tidligere har fået kejsersnit (eller andre operationer på livmoderen).
 • Hvis der er påvirket flow eller hjertelyd ved CTG hos din baby i livmoderen eller hvis fostervandet er grønt.
 • Hvis der er frisk blødning fra skeden eller moderkagen ligger meget lavt.

Andre artikler om fødslen

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!