...

Efter fødslen

For år tilbage kunne man som nybagt mor ligge mindst fem dage på hospitalet efter fødslen. Her kunne man restituere efter fødslen, lære amningens kunst, og blandt andet få hjælp til, hvordan man puslede og badede ens baby. Formålet var også, at der var fagpersoner til stede i den første sårbare tid, hvor kvindens krop kom sig efter fødslen, og det nyfødte barn tilpasser sig livet udenfor livmoderen.

Det kan man ikke i dag, her kan man ligge i 2 dage på hospitalet eller mindre. Man kommer altså hjem før mælken er løbet til. Det kræver, at man er bedre forberedt end man behøvede at være før i tiden. Det er derfor godt også at forberede sig på amningen og den første tid derhjemme med ens baby – og ikke bare fødslen, ligesom du skal vide, at det er helt normalt at have brug for hjælp til at komme godt fra start.

Hvad sker der i kroppen efter en fødsel?

I den første tid efter fødslen vil kroppen godt kunne mærke, at den har været i gang ud over det sædvanlige.

Din krop efter fødslen:

  • Din mave vil være svarende til 4.-5. graviditetsmåned.
  • Du vil være øm i musklerne.
  • Du vil være øm forneden, især hvis du er bristet og syet.
  • Hæmorider fra graviditeten og presseperioden kan være generende, men vil også begynde at aftage.
  • Du vil have efterveer. For nogle er de meget smertefulde og for andre slet ikke forbundet med smerte.
  • Du vil slippe dine væskeophobninger i kroppen og derfor tisse hyppigt.
  • Du vil have humørsvingninger – vekslende mellem glæde, eufori, overvældelse og træthed.

Hvad sker der i dig efter fødslen – tanker og følelser?

En babys fødsel er for de fleste en hjørnesten i deres livshistorie, og fødselsoplevelsen bliver en del af din livshistorie – på godt og ondt. De fleste oplever at blive mere sårbare og mere sensitive end nogensinde før i deres liv, når deres baby kommer til verden. Psykologen Daniel Stern skriver på baggrund af samtaler med flere hundrede kvinder således:

„Jeg kan ikke forestille mig mange tidspunkter i livet, hvor en kvinde er lige så sårbar og åben for indtryk som i timerne og dagene efter barnets fødsel. Det er, som om hun bliver et vibrerende modtagerfelt, der venter på, at hændelsen viser sig og får tag i hende. Hun befinder sig i en tilstand af konstruktiv skrøbelighed og opfatter enhver nuance i det der siges og gøres omkring hende og barnet, også de mest tilfældige bemærkninger.‟  Daniel Stern – En mor bliver til, side 59.

De fleste kvinder – og mænd – oplever, at det at blive forældre bringer dem i en tilstand, hvor de mere eller mindre bliver bragt væk fra deres rationelle jeg og ellers stærke handlekompetence. De føler sig mere sårbare og bliver meget lettere påvirket af andre mennesker. Du vil formentlig også have „brug for at lande‟ efter fødslen, men det er tiden ikke til, der er kommet en dejlig lille baby, der her brug for dig. Det vil for mange være godt at begrænse barselsbesøgende frem til, at man føler, at man har styr på amningen og man selv og ens krop er landet godt efter fødslen.

Hvad du har brug for efter fødslen

Fødslen er starten på din babys ankomst. Du skal derfor lige efter fødslen i gang med amningen og med at få etableret en god mælkeproduktion til din baby. Det er godt at få hjælp til det, men også at have forberedt sig godt på inden din babys ankomst til verden. Det samme gælder det at stå med en nyfødt baby i armene og få etableret en god hverdag for sådan en lille størrelse. Her synes jeg, du skal tjekke Babyinstituttets bogpakker ud. De kan forberede dig og er særligt brugbare at have ved hånden i forhold til amningen og den første måned med din baby.

Nybagt mor på hospitalet med sin nyfødte

Rent fysisk har du brug for at kunne tage den med ro efter fødslen. Du har brug for at ligge mere ned, end du plejer for at restituere og for at aflaste bækkenbunden. Mange vil have god glæde af et isbind til mellemkødet, hvis det er hævet og ømt. De fleste vil også være rigtig glade for at have en skylleflaske frem til det ikke længere svier forneden, når man tisser. Og til at kunne skylle sig forneden og holde sig ren.

Det er også godt at få godt med væske. De fleste har svedt meget under fødslen og har brug for at få fyldt væskedepoterne op igen. Vær opmærksom på at komme af med væsken igen, altså få tisset mindst hver 3. time. Nogle mærker ikke så godt, at blæren er fyldt, som de plejer. Og så er der smart at have adgang til nogle gode sunde måltider mad, du ikke først skal til at lave.

  • Ting der er gode at gøre i graviditeten her => 

Efter fødslen andre steder i verden

Uden for Danmarks grænser har den nybagte mor andre forhold. Hvis du eksempelvis boede i Schweiz, ville du få hjælp i 10 dage efter fødslen, enten på hospitalet eller med daglige hjemmebesøg af flere timers varighed. Bor du i Taiwan, ville du ligge fire uger på hospitalet; en uge for at restiutere efter fødslen og lave mælk, en uge for at få amningen til at fungere, en uge for at lære at passe og pleje din baby og en uge for at lære, hvordan du skaber et velfungerende liv for og med din baby derhjemme.

Her har man stort fokus på at komme godt fra start. At alt det praktiske omkring spædbørn er noget man skal lære, og at man kommer hurtigere og længere – og får en gladere og mere velfungerende baby og hverdag – ved at få den viden givet, frem for selv at skulle opfinde den dybe tallerken.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler til dig

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!