fbpx

Efter fødslen

For få år tilbage kunne du som nybagt mor ligge mindst fem dage på hospitalet efter fødslen. Her kunne du restituere, lære amningens kunst, og blandt andet få hjælp til, hvordan du puslede og badede din baby.

Formålet var også, at der var fagpersoner til stede i den første sårbare tid, hvor kvindens krop skulle komme sig efter fødslen og den nyfødte baby tilpasse sig livet udenfor livmoderen.

Sådan er det ikke i dag. Hvis alt er forløbet ukompliceret, vil du som flergangsfødende mor de fleste steder blive sendt hjem lige efter fødslen og som førstegangsfødende blive sendt hjem efter ét eller to døgn.

Desuden er bemandingen på hospitalet reduceret, og du vil derfor skulle forberede dig på, i stor udstrækning, at klare dig selv, mens du og din baby er på hospitalet. Set i det lys kan det selvfølgelig være lige så rart at komme hjem – da der muligvis er mere ro.

Uden for Danmarks grænser har den nybagte mor meget bedre forhold. Hvis du fx boede i Sweitz, ville du få hjælp i 10 dage efter fødslen, enten på hospitalet eller med daglige hjemmebesøg af flere timers varighed. Boede du i Taiwan, ville du ligge fire uger på hospitalet; en uge for at restiutere efter fødslen og lave mælk, en uge for at få amningen til at fungere, en uge for at lære at passe og pleje din baby og en uge for at lære hvordan du skaber et velfungerende liv for og med din baby derhjemme.

Vi mener – som i Sweitz og Taiwan – at det er altafgørende hvordan du og din baby kommer fra start. Vi ved, at alt det praktiske omkring spædbørn er noget du skal lære, og at du kommer hurtigere og længere – og får en gladere og mere velfungerende baby og hverdag – ved at få meget af den viden givet, frem for selv at skulle opfinde den dybe tallerken.

Nybagt mor på hospitalet med sin nyfødte

Nybagt mor på hospitalet med sin nyfødte

Hvad sker der i kroppen efter en fødslen?

I den første tid efter fødslen vil din krop godt kunne mærke, at den har været i gang ud over det sædvanlige.

Din krop efter fødslen:

 • Din mave vil være svarende til 4.-5. graviditetsmåned.
 • Du vil være øm i musklerne.
 • Du vil være øm forneden, især hvis du er bristet og syet.
 • Hæmorider fra graviditeten og presseperioden kan være generende, men vil også begynde at aftage.
 • Du vil have efterveer. For nogle er de meget smertefulde og for andre slet ikke forbundet med smerte.
 • Du vil slippe dine væskeophobninger i kroppen og derfor tisse hyppigt.
 • Du vil have humørsvingninger – vekslende mellem glæde, eufori og overvældelse og træthed.

Hvad sker der i dig efter fødslen – tanker og følelser?

En babys fødsel er for de fleste en hjørnesten i deres livshistorie, og fødselsoplevelsen vil blive en del af dig – på godt og ondt.

De fleste oplever at blive mere sårbare og mere sensitive end nogensinde før i deres liv, når deres baby kommer til verden. Psykologen Daniel Stern skriver på baggrund af samtaler med flere hundrede kvinder således:

“Jeg kan ikke forestille mig mange tidspunkter i livet, hvor en kvinde er lige så sårbar og åben for indtryk som i timerne og dagene efter barnets fødsel. Det er, som om hun bliver et vibrerende modtagerfelt, der venter på, at hændelsen viser sig og får tag i hende. Hun befinder sig i en tilstand af konstruktiv skrøbelighed og opfatter enhver nuance i det der siges og gøres omkring hende og barnet, også de mest tilfældige bemærkninger.”  Daniel Stern – En mor bliver til, side 59.

De fleste kvinder – og mænd – oplever, at det at blive forældre bringer dem i en tilstand, hvor de mere eller mindre bliver bragt væk fra deres rationelle jeg og ellers stærke handlekompetence. De oplever også at den viden, de har om nyfødte og babyer ikke rækker, og at de ikke ved, hvad de helt konkret skal gøre derhjemme i de forskellige situationer med deres baby.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Vores barselsophold er en fantastisk overgang mellem hospitalet og hjemme, således at I bliver klædt på til at skabe den bedste start for jeres nye baby og jer selv som forældre. Med et barselsophold på Det Private Barselshotel bliver du ikke snydt for, at hjemkomsten med din baby bliver lige så god, som du ønskede.

Hvis I er kommet hjem og det ikke er gået som ønsket eller planlagt, kan vi med vores Ny start ændre det spor og bringe jer derhen, hvor I ønsker at være med jeres barn

Fordelene ved et ophold hos os er:

 • Du får hjælp 24 timer i døgnet, lige præcis når der er brug for den. Eksempelvis når jeres baby græder, ved amningerne eller hvis der opstår noget akut.
 • Du får den viden, vejledning og støtte du reelt har brug for i den første tid efter fødslen.
 • Du får mulighed for at lære din baby at kende og får redskaber til at starte gode rutiner blandt andet omkring mad og søvn.
 • Du bestemmer selv hvor længe du og din baby vil blive.
 • Vi har en god personalenormering – 1 personale til 3 familier – og stor kontinuitet både i personalet og i den undervisning du modtager, fordi det er vigtigt.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.