KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Efter fødslen

For år tilbage kunne man som nybagt mor ligge mindst fem dage på hospitalet efter fødslen. Her kunne man restituere efter fødslen, lære amningens kunst, og blandt andet få hjælp til, hvordan man puslede og badede ens baby. Formålet var også, at der var fagpersoner til stede i den første sårbare tid, hvor kvindens krop kom sig efter fødslen og det nyfødte barn tilpasser sig livet udenfor livmoderen.

Sådan er det ikke i dag. Hvis alt er forløbet ukompliceret, vil man som flergangsfødende mor de fleste steder blive sendt hjem ambulant lige efter fødslen og som førstegangsfødende blive sendt hjem efter ét eller to døgn = sendt tidligt hjem. Desuden er bemandingen på hospitalet reduceret, så hjælpen der er mindre.

Nybagt mor på hospitalet med sin nyfødte
Nybagt mor på hospitalet med sin nyfødte

Hvad sker der i kroppen efter en fødslen?

I den første tid efter fødslen vil kroppen godt kunne mærke, at den har været i gang ud over det sædvanlige.

Din krop efter fødslen:

  • Din mave vil være svarende til 4.-5. graviditetsmåned.
  • Du vil være øm i musklerne.
  • Du vil være øm forneden, især hvis du er bristet og syet.
  • Hæmorider fra graviditeten og presseperioden kan være generende, men vil også begynde at aftage.
  • Du vil have efterveer. For nogle er de meget smertefulde og for andre slet ikke forbundet med smerte.
  • Du vil slippe dine væskeophobninger i kroppen og derfor tisse hyppigt.
  • Du vil have humørsvingninger – vekslende mellem glæde, eufori og overvældelse og træthed.

Hvad sker der i dig efter fødslen – tanker og følelser?

En babys fødsel er for de fleste en hjørnesten i deres livshistorie, og fødselsoplevelsen bliver en del af din livshistorie – på godt og ondt.

De fleste oplever at blive mere sårbare og mere sensitive end nogensinde før i deres liv, når deres baby kommer til verden. Psykologen Daniel Stern skriver på baggrund af samtaler med flere hundrede kvinder således:

“Jeg kan ikke forestille mig mange tidspunkter i livet, hvor en kvinde er lige så sårbar og åben for indtryk som i timerne og dagene efter barnets fødsel. Det er, som om hun bliver et vibrerende modtagerfelt, der venter på, at hændelsen viser sig og får tag i hende. Hun befinder sig i en tilstand af konstruktiv skrøbelighed og opfatter enhver nuance i det der siges og gøres omkring hende og barnet, også de mest tilfældige bemærkninger.”  Daniel Stern – En mor bliver til, side 59.

De fleste kvinder – og mænd – oplever, at det at blive forældre bringer dem i en tilstand, hvor de mere eller mindre bliver bragt væk fra deres rationelle jeg og ellers stærke handlekompetence.

Det er derfor godt også at forberede sig på amningen og den første tid derhjemme med baby – og ikke bare fødslen.

Hvad du har brug for efter fødslen

Efter fødslen andre steder i verden

Uden for Danmarks grænser har den nybagte mor andre forhold. Hvis du eksempelvis boede i Sweitz, ville du få hjælp i 10 dage efter fødslen, enten på hospitalet eller med daglige hjemmebesøg af flere timers varighed. Bor du i Taiwan, ville du ligge fire uger på hospitalet; en uge for at restiutere efter fødslen og lave mælk, en uge for at få amningen til at fungere, en uge for at lære at passe og pleje din baby og en uge for at lære hvordan du skaber et velfungerende liv for og med din baby derhjemme.

Her har man stort fokus på at komme godt fra start. At alt det praktiske omkring spædbørn er noget man skal lære, og at man kommer hurtigere og længere – og får en gladere og mere velfungerende baby og hverdag – ved at få den viden givet, frem for selv at skulle opfinde den dybe tallerken.

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!