HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvordan epidural-blokade kan påvirke din amning

De få studier, der undersøger sammenhængen mellem epiduralblokade og amning, viser, at epiduralblokade under fødslen kan have en negativ indvirkning på amningen. Hvor mange der oplever det problem er uvist, da der er meget lidt fokus på netop det. Herhjemme tager man ikke højde for at kvinden har fået epidural under fødslen i forhold til at tjekke op på om alt forløber planmæssig med amningen.

Det undersøgelserne viste var at kvinder der har fået epiduralblokade har vanskeligere og mindre succesfulde ammeforløb, med en øget tendens til helt at opgive. Hvilket jo er trist, når man gerne vil amme – og ens baby også gerne vil (og sundhedsstyrelsen anbefaler amning).

Mor på hospitalet efter fødslen, med baby der gerne vil til brystet

Hvilke udfordringer er der ved epidulblokade under fødslen og amningen

Det man ofte ser hos kvinder der har fået epiduralblokader er:

  • Kvinder med epiduralblokade ammer ikke så ofte indenfor de første 4 timer efter fødslen.
  • Kvinder med epiduralblokade har et væsentligt lavere oxytocinniveau sammeholdt med kvinder, der har født uden. Jo mere medicin, de har fået, jo lavere er deres oxytocinniveau.
  • Kombination af epiduralblokade og vestimulerende medicin viser, at kvinder på anden dagen efter fødslen har et oxytocinniveau svarende til før, de blev gravide.
  • Kombinationen af vestimulerende medicin og epiduralblokade nedsætter babys parathed til amning.

Oxytocin er et lykkehormon, forelskelseshormon og mælkehormon. En lav koncentration af oxytocin vil give vanskeligere betingelser for både amningen og for at føle lykke og glæde ved at være blevet mor. Babys oxytocinniveau påvirkes ligeledes, hvilket kan medføre at baby ikke er så interesseret i brystet og at instinkter og reflekser hæmmes.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Du kan sagtens være en af dem, hvis krop, i forhold til amningen, ikke påvirkes af at du har fået en epiduralblokade, hvilket jo bare er dejligt. Alligevel er det godt at være ekstra opmærksom, da du jo ikke kan vide det på forhånd. Påtænker du at få en epiduralblokade, så er det særligt vigtigt, at du optimerer dine muligheder for at lykkes med amningen og også har særligt fokus på, hvordan din baby kommer fra start med amningen – og beder om hjælp, hvis I har brug for det. Der er nemlig ofte for lidt fokus på det. Har du allerede født og haft epiduralblokade, og tænker du at det påvirker din ammestart, der ikke har været god, så er det nu, du skal handle på det og gøre en ekstra indsats for at vende situationen.

At “starte forfra” med din baby kan være en hjælp til at vende situationen. Det vil sige, at man forsøger at genskabe stemningen fra lige efter fødslen, hvor baby ligger hud mod hud og er uforstyrret sammen med sin mor. Mange gange vil det kunne gen-vække din babys instinkter og reflekser og medvirke til, at din baby kommer til brystet. At “starte forfra” kan ofte ikke stå alene, da det også er vigtigt fx at mælkeproduktionen hjælpes på vej (hvis den ikke er helt som den skal være), men det kan være med til at øge jeres oxytocin-niveau og tilknytning – altsammen afgørende for amningen. Det er også vigtigt for prolaktinproduktionen og dannelsen af prolaktin-receptorer at barnet komme til brystet.

Du vil have stor gælde af vores Effektiv, Smertefri Amning metode, der kan læres på følgende måder;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!