LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Planlagt kejsersnit / elektivt sectio

Planlagt kejsersnit udføres langt oftest i lokalbedøvelse, da den er den mindst risikofyldte bedøvelse. Du vil derfor være vågen under operationen, din ledsager vil kunne være hos dig og du vil kunne se og røre din baby, så snart han eller hun er kommet til verden.

Planlagt kejsersnit

Hvornår får man planlagt kejsersnit?

Man vil helst vente med at forløse barnet til han eller hun er så moden som mulig, men samtidig ikke vente så længe, at der er risiko for, at fødslen går i gang.

De fleste planlagte kejsersnit ligger sidst i uge 38 eller i uge 39.

Hvordan forløber et planlagt kejsersnit?

Der er selvfølgelig en lille forskel fra hospital til hospital, men overordnet set forløber langt de fleste planlagte kejsersnit som nedenfor beskrevet.

Hvad sker der inden det planlagte kejsersnitt

Inden det planlagte kejsersnit vil du skulle møde på hospitalet – oftest dagen før.

  • Du taler med en narkoselæge (ligger bedøvelser) og giver forskellige oplysninger, der er relevante for operationen.
  • Du vil tale med en fødselslæge (foretager kejsersnit).
  • Du vil måske se en jordemoder.
  • Du vil skulle have taget forlig, målt blodtryk mm.

Det er ikke nødvendigvis de samme læger og den samme jordemoder du vil møde næste dag. Når alt er klar til det planlagte kejsersnit vil du kunne tage hjem igen.

Hvad sker der på dagen for det planlagte kejsersnit

Samme morgen som du skal have planlagt kejsersnit møder du op på hospitalet. Du skal være fastende, hvilket vil sige, at du ikke må have spist siden aftenen før og ikke må have drukket noget fra tidligt om morgen før det planlagte kejsersnit

På hospitalet vil du få udleveret hospitalstøj, som du skal have på. Du må ikke have smykker og sminke på. Du vil få udleveret en seng, så er du klar.

Du vil være på operationsprogrammet, som et nummer med et klokkelslet. Eksempel nr 2 – som altid er klokken xx planlagte kejsersnit for dagen. I praksis er det sådan at ALLE akutte kejsersnit og akutte situationer på fødegangen, der kræver “din” fødselslæge, vil komme før dig. Når der er klar til dig, vil du blive hentet i sengen og kørt til operationsstuen. I sjældne tilfælde vil dit kejsersnit udsættes til næste dag.

Hvem er på opreationsstuen under et planlagt kejsersnit?

Der er relativt mange fagpersoner til stede under et planlagte kejsersnit

  • 1 narkoselæge (som anlægger bedøvelsen ved kejsersnittet),
  • 1 narkosesygeplejerske – som sidder ved dit hoved
  • 2 fødselslæger, som sammen udfører kejsersnittet
  • 1 sygeplejserske som assisterer ved kejsernsnittet
  • 1 sygeplejserske som assisterer på stuen
  • 1 jordemoder, som tager mod barnet.
  • Her foruden kan der være studerende mv.

Alle ved, hvad der skal foregå og stemningen på stuen er god og afslappet. Din ledsager vil blive placeret ved dit hoved, hvor også anæstesisygeplejersken holder til.

Hvilke typer bedøvelser er der ved planlagt kejsersnit?

Lokalbedøvelse til planlagt kejsersnit kan enten være spinal bedøvelse eller epidural bedøvelse.

  • Spinal bedøvelse ligges ind i spinalrummet i ryggen, som en engangsdosis
  • Epiduralbedøvelse anlægges som et katether i epiduralrummet i ryggen, hvor der løbende kan gives bedøvelse.

Du vil være bedøvet fra brystet af og ned uanset hvilken af de to bedøvelser du får.

I særlige tilfælde vil der gives fuld bedøvelse, det kan være aftalt på forhånd eller hvis lokalbedøvelsen ikke virker – hvilket er meget sjældent. Du vil så ikke kunne være vågen og din ledsager vil ikke kunne være på stuen. Du vil foruden være temmelig omtåget på opvågningsafdelingen.

Hvad sker der på operationesstuen ved planlagt kejsersnit?

  • Ved ankomst vil du få anlagt et venflon (plastikkateter i blodåren i hånden). Dette bruges til at give dig saltvand og medicin mm.
  • Du vil få anlagt et urinkatheter i din blære, som skal være der til du kan komme på toilettet.
  • Du vil få anlagt bedøvelsen af narkoselægen.
  • Du bliver lagt på opearationslejet og fastgjort til lejet
  • Du vil blive sprittet grundigt af i flere omgange.

Når bedøvelsen virker går fødselslægerne i gang med at åbne de forskellige lag, huden, bughinden, livmoderen og forstehinderne, for at kunne forløse barnet. Når barnet tages ud vil du kunne mærke, at de rykker i din krop, men du vil ikke kunne mærke smerte.

Fødselslægerene giver barnet til jordemoderen, der de fleste steder, tjekker at alt er som det skal være med din baby og pakker din baby ind i varme tæpper. Herefter vil din baby komme ind til dig på operationesstuen.

Hvis din baby har brug for assistance vil børnelæger eller narkoselæger komme til stuen. Hvis børnelægen vurderer, at din baby har brug for mere hjælp vil han eller hun tage din baby med på børneafdelingen.

Imens vil fødselslægerne have taget moderkagen og fosterhinderrne ud af livmoderen og være i gang med at lukke lagende et for et. Det er mest normalt at det yderste lag klipses sammen med stabler (en slags hæfteklammer), som skal fjernes og at alt andet syes med selvopløsesligt tråd. Efter operationen kommer du over i sengen og bliver sammen med din baby kørt til opvågningsafdelingen. Din ledsager følger med.

Nogle kvinder oplever store rysteture og kvalme og evt opkast efter, at barnet er kommet ud. Det er en af bivirkninger ved medicinen og kan være så voldsomme at de tager den første glæde ved at være blevet mor.

Hvad sker der på opvågningsafdelingen ved planlagt kejsersnit?

På opvågningsafdeligen vil du kunne nyde din baby og amme for første gang. Nogle kvinder har det dog fortsat dårligt på opvågningsafdelingen og kan have svært ved at nyde deres baby.

Nogle mødre bløder meget efter kejsersnit fordi efterveerne svigter. I så fald vil der blive givet ekstra medicin, blive trykket ekstra meget på livmoderen og holdt ekstra øje med blødningen.

Du vil blive holdt øje med af personalet og jordemoderen og først komme videre til barselsafdelingen, når de vurderer, at du ikke længere behøver at være under skarp overvågning.

Jordemoderen vil undersøge din baby, veje, måle og give k-vitamin.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

error: Content is protected !!