Planlagt kejsersnit udføres langt oftest i lokalbedøvelse, da den er den mindst risikofyldte bedøvelse. Du vil derfor være vågen under operationen, din ledsager vil kunne være hos dig og du vil kunne se og røre din baby, så snart han eller hun er kommet til verden.
Hvornår får man planlagt kejsersnit?
Man vil helst vente med at forløse barnet til han eller hun er så moden som muligt, men samtidig ikke vente så længe, at der er risiko for, at fødslen går i gang.
De fleste planlagte kejsersnit ligger sidst i uge 38 eller i uge 39.
Hvordan forløber et planlagt kejsersnit?
Der er selvfølgelig en lille forskel fra hospital til hospital, men overordnet set forløber langt de fleste planlagte kejsersnit som beskrevet nedenfor.
Hvad sker der inden det planlagte kejsersnitt
Inden det planlagte kejsersnit vil du møde på hospitalet – oftest dagen før.
- Du taler med en narkoselæge (ligger bedøvelser) og giver forskellige oplysninger, der er relevante for operationen.
- Du vil tale med en fødselslæge (foretager kejsersnit).
- Du vil måske se en jordemoder.
Du vil få taget forlig, målt blodtryk mm.
Det er ikke nødvendigvis de samme læger og den samme jordemoder, du vil møde næste dag. Når alt er klar til det planlagte kejsersnit, vil du kunne tage hjem igen.
Hvad sker der på dagen for det planlagte kejsersnit
Samme morgen som du skal have planlagt kejsersnit møder du op på hospitalet. Du skal være fastende, hvilket vil sige, at du ikke må have spist siden aftenen før og ikke må have drukket noget fra tidligt om morgen før det planlagte kejsersnit
På hospitalet vil du få udleveret hospitalstøj, som du skal have på. Du må ikke have smykker og sminke på. Du vil få udleveret en seng, så er du klar.
Du vil være på operationsprogrammet, som et nummer med et klokkeslæt. Eksempel nr. 2 – som altid er klokken xx planlagte kejsersnit for dagen. I praksis er det sådan at ALLE akutte kejsersnit og akutte situationer på fødegangen, der kræver “din” fødselslæge, kommer før dig. Når de er klar til dig, vil du blive hentet i sengen og kørt til operationsstuen. I sjældne tilfælde vil et kejsersnit udsættes til næste dag på grund af travlhed.
Hvem er på operationsstuen under et planlagt kejsersnit?
Der er relativt mange fagpersoner til stede under et planlagte kejsersnit
- 1 narkoselæge (som anlægger bedøvelsen ved kejsersnittet),
- 1 narkosesygeplejerske – som sidder ved dit hoved
- 2 fødselslæger, som sammen udfører kejsersnittet
- 1 sygeplejerske som assisterer ved kejsersnittet
- 1 sygeplejerske som assisterer på stuen
- 1 jordemoder, som tager mod barnet.
Her foruden kan der være studerende
Alle ved, hvad der skal foregå, og stemningen på stuen er god og afslappet. Din ledsager vil blive placeret ved dit hoved, hvor også anæstesisygeplejersken holder til.
Hvilke typer bedøvelser er der ved planlagt kejsersnit?
Lokalbedøvelse til planlagt kejsersnit kan enten være spinalbedøvelse eller epiduralbedøvelse, men gøres helst i spinalbedøvelse.
- Spinalbedøvelse lægges ind i spinalrummet i ryggen, som en engangsdosis
Epiduralbedøvelse anlægges som et kateter i epiduralrummet i ryggen, hvor der løbende kan gives bedøvelse. Du vil være bedøvet fra brystet af og ned uanset hvilken af de to bedøvelser du får.
I særlige tilfælde vil der gives fuld bedøvelse, det kan være aftalt på forhånd eller hvis lokalbedøvelsen ikke virker – hvilket er meget sjældent. Du vil så ikke kunne være vågen og din ledsager vil ikke kunne være på stuen. Du vil foruden være temmelig omtåget på opvågningsafdelingen.
Hvad sker der på operationsstuen ved planlagt kejsersnit?
Dette kan du forvente;
- Ved ankomst vil du få anlagt et venflon (plastikkateter i blodåren i hånden). Dette bruges til at give dig saltvand og medicin mm.
- Du vil få anlagt et urinkateter i din blære, som skal være der, til du kan komme på toilettet.
- Du vil få anlagt bedøvelsen af narkoselægen.
- Du bliver lagt på opearationslejet og fastgjort til lejet
Du vil blive sprittet grundigt af i flere omgange.
Når bedøvelsen virker, går fødselslægerne i gang med at åbne de forskellige lag, huden, bughinden, livmoderen og fosterhinderne, for at kunne forløse barnet. Når barnet tages ud vil du kunne mærke, at det rykker i din krop, men du vil ikke kunne mærke smerte.
Fødselslægerne giver barnet til jordemoderen, der de fleste steder, tjekker at alt er som det skal være med din baby og pakker din baby ind i varme tæpper. Herefter vil din baby komme til dig/ind til dig på operationsstuen.
Hvis din baby har brug for hjælp, vil en børnelæge eller narkoselæge komme til stuen. Hvis børnelægen vurderer, at din baby har brug for mere hjælp end han eller hun kan give på operationsafdelingen, vil han eller hun tage din baby med på børneafdelingen.
Imens vil fødselslægerne have taget moderkagen og fosterhinderne ud af livmoderen og være i gang med at lukke lagene et for et. Det er mest normalt at det yderste lag klipses sammen med stabler (en slags hæfteklammer), som skal fjernes og at alt andet syes med selvopløseligt tråd. Efter operationen kommer du over i sengen og bliver sammen med din baby kørt til opvågningsafdelingen. Din ledsager følger med.
Nogle kvinder oplever store rysteture og kvalme og evt opkast efter, at barnet er kommet ud. Det er en af bivirkningerne ved medicinen og kan være så voldsomme, at det kan være svært at give ens baby den opmærksomhed, som man ønsker.
Hvad sker der på opvågningsafdelingen ved planlagt kejsersnit?
På opvågningsafdelingen vil du kunne nyde din baby og amme for første gang. Nogle kvinder har det dog fortsat dårligt på opvågningsafdelingen og kan have svært ved til fulde at nyde deres baby.
Nogle mødre bløder meget efter kejsersnit fordi efterveerne svigter. I så fald vil der blive givet ekstra medicin, blive trykket ekstra meget på livmoderen og holdt ekstra øje med blødningen. Du vil blive holdt øje med af personalet og jordemoderen og først komme videre til barselsafdelingen, når de vurderer, at du ikke længere behøver at være under skarp overvågning.
Jordemoderen vil undersøge din baby, veje, måle og give k-vitamin.
Kan jeg vælge et planlagt kejsersnit?
Man kan i stort omfang være med i beslutningen om ikke at føde vaginalt, det vil sige, i stedet at føde med planlagt kejsersnit.
I langt de fleste regioner er sådan, at man ikke kan få et planlagt kejsersnit uden først at have deltaget i en del samtaler med både en jordemoder og en fødselslæge. De vil i første omgang forsøge at kortlægge bevæggrunden til ønsket om planlagt kejsersnit. Derefter vil de forklare om alle risici ved et operativt indgreb og hvilke fordele der er for både mor og barn ved en vaginal fødsel. På ret mange sygehuse er der mulighed for et personligt tilrettelagt forløb (en slags fødeplan) for en vaginal fødsel. Hvis man alligevel i fællesskab finder ud af, at et planlagt kejsersnit er det bedste valg er det som regel det, det ender med, men man skal være forberedt på, at læger og jordemødre ikke som udgangspunkt vil synes, at et planlagt kejsersnit er den bedste løsning.
Hvis du har ønske om et planlagt kejsersnit, skal du i første omgang tale med din egen læge eller jordemoder om det. Nogle gange er det nok at tale om sin frygt og angst, andre gange skal der mere til. Både jordemoder og læge kan henvise dig videre i systemet.
Andre artikler om fødslen
- Generel viden om kejsersnit
- Viden om akut kejsersnit
- Far under kejsersnit
- Viden om tiden efter kejsersnit
- Nyfødt og lige forløst ved kejsersnit