Hindeløsning, til igangsættelse af fødslen

Når man taler om at løsne hinderne, henvises der til fosterhinderne, der ligger rundt om din baby og er fyldt med fostervand inde i livmoderen.
Det, at løsne hinderne, vil sige, at jordemoderen løsner fosterhinderne (uden at de sprænges) fra den nederste del af livmoderen (gult område) samtidig med, at hun manipulerer området med sin finger (gult område).

Hindeløsning forgår ved, at du bliver undersøgt indvendigt gennem skeden (vaginal eksploration) med fingrene. Under undersøgelsen fører jordemoderen sin pegefinger op i livmoderhalsens kanal (åbningen) (gul pil) og med pegefingeren løsnes hinderne fra den nederste del af livmoderen (gult område på foto), så langt jordemoderen kan nå nedefra med sin finger.

Hvorfor hindeløsning?

Formålet med hindeløsningen er, at der frigives hormoner, som (hvis kroppen er klar) kan føre til at den nederste del af livmoderhalsen modnes, så man kan prikke hul på fosterhinderne (sætte fødslen i gang) eller ved meget gunstige forhold at hindeløsningen får fødslen til at gå igang af sig selv (vandet går spontant eller der kommer fødeveer).

Hindeløsning - området man påvirker ved hindeløsning.

Der er ingen garanti for at fødslen går i gang ved at få foretaget hindeløsning.

Det er dog bevist i flere undersøgelser, at flere hindeløsninger foretaget tæt på hinanden kan nedsætte behovet for igangsættelse. 

Så, er du meget belastet af graviditeten eller lurer den medicinske igangsættelse om hjørnet, er der måske ikke så meget at tabe – hvor du med hindeløsninger har mulighed for at “vinde” en normal fødsel.

Hvordan føles det at få hindeløsning?

Hindeløsning føles på næsten samme måde som en indvendig undersøgelse.

Vær opmærksom på at en indvendig undersøgelse i skeden på ingen måde kan sammenlignes med en gynækologisk undersøgelse. En gynækologisk undersøgelse foretages med hårde og kolde instrumenter, hvor hindeløsning foretages med fingrene. Jordemødre er uddannet til at være forsigtige og lytte til dig. Jordemødre er meget dygtige til at lave indvendige undersøgelser i skeden og er uden sammenligning den faggruppe, der foretager flest indvendige undersøgelser.

På trods af jordemødres forsigtighed kan hindeløsning sagtens medføre ubehag, og nogle synes også, at det gør (lidt) ondt. Ubehaget vil du primært føle ved indgangen til skeden og helt oppe ved den nederste del af livmoderen hvorfra hinderne løsnes.

Hvis din krop ikke er klar til at føde, vil livmoderhalsen være trukket let tilbage i bækkenet og jordemoderen må føre sine fingre længere op skeden for at nå åbningen. Det er ubehageligt og kan gøre ondt. Jo mere du slapper af og gør dig tung i kroppen, des mindre smerte og ubehag er der forbundet med hindeløsningen.

Efter hindeløsningen er det normalt, at du får flere plukkeveer og måske endda småveer (murren hen over lænd og skamben), så du skal forberede dig på nogle urolige timer med pinagtige plukkeveer og uro i kroppen. Nogle gange udvikler plukkeveer og uro sig til rigtige veer og andre gange falder kroppen til ro efter nogle timer – og så bliver det ikke til fødsel i denne omgang.

Det er også normalt at få tegnblødning efter hindeløsning.

Hvem kan få hindeløsning?

Man kan kun lave hindeløsning hvis livmodermunden (kanalen op til barnets hoved) har åbnet sig 1 cm eller mere (som på foto, gul pil).

Hvis livmodermunden ikke har åbnet sig 1 cm kan hindeløsning ikke lade sig gøre, fordi der ikke er plads til at komme op til fosterhinderne. I den situation kan jordemoderen massere livmoderhalsen, som også kan frigive hormoner og dermed modne kroppen til fødsel.

Det er normalt kun at foretage hindeløsning, når man er tæt på sin terminen (eller hvis det alligevel er planen at sætte fødslen i gang).

Som udgangspunkt kan man sige, at fødslen starter, når din krop og dit barn er klar til det. Derfor kan du måske opleve, at mange jordemødre er tilbageholdende med hindeløsning, hvis du er før terminen (40+0).

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt hindeløsning kan være en løsning for dig, så snak med din jordemoder ved næste besøg eller kontakt os på Baby Instituttet.

Hvor kan man få løsnet fosterhinderrne?

Hindeløsning foretages af en jordemoder. I det offentlige løsner man kun hinderne i konsultationen og nogle gange på fødegangen, hvis man ved, at en kvinde alligevel skal sættes i gang.

Du kan også få hindeløsninger hos private, det koster selvfølgelig penge, men fordelen er, at det er muligt at få flere hindeløsninger i træk (som har dokumenteret effekt), hvilket ikke tilbydes i det offentlige system.

Vores jordemoder Cecilie tilbyder hindeløsninger. Hvis du gerne vil høre mere eller booke en tid hurtigst muligt, så kan du altid ringe til Cecilie på 22771543

Du kan også læse mere om det her 

Cecilie tilbyder også hindeløsninger sammen med fødselsmodnende akupunktur på Baby Instituttet. Det kan du læse mere om her 

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Lotte Drechsler, jordemoder
Lotte Drechsler er uddannet jordemoder i 2004 og har arbejdet som jordemoder siden. Lotte har desuden en uddannelse som massageterapeut. Lotte startede på Det Private Barselshotel / Baby Instituttet i november 2015.