KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Tegn på fødsel – kend tegnene på fødsel

Der er forskellige tegn, der kan indikere, at din fødsel er nært forestående. Der er dog kun to måder, din fødsel kan starte på, nemlig med vandafgang eller veer.

Højgravid - tegn på fødsel?

Hovedet sætter sig fast i bækkenet

Når din baby sætter sig fast med hovedet i bækkenet, betyder det, at han eller hun nu har mindre plads i livmoderen til at komme rundt og derfor må placere sig på højkant med hovedet i bækkenet.

Selvom man siger, at barnet er klar til at blive født, siger det intet om, hvornår det bliver. De babyer fleste sætter sig fast i bækkenet længe inden selve fødslen.

  • Står din baby med numsen ned i bækkenet? 

Maven synker

Det er normalt op til fødslen, at maven synker – også kaldet falder. Maven synker ofte omkring 14 dage før fødslen, hos nogle meget før og hos andre først lige op til fødslen. Det at man synker vil gøre at du bedre kan trække vejret igen. Det sker, når din babys hoved kommer længere ned i bækkenet og derfor fylder mindre oppe ved lungerne.

Slimproppen går

Slimproppen er den “prop” der lukker livmoderhalsen til, så der ikke kan komme bakterier op i livmoderen via skeden. Slimproppen løsner sig, når længden af livmoderhalsen afkortes eller åbner sig.

Slimproppen kan gå flere uger før selve fødslen og i flere omgange. Oftest sker det et par dage før fødslen eller under selve fødslen.

Tegnblødning

Tegnblødning er en lille frisk blødning fra skeden, mens du er gravid og som ophører igen. Det er de små blodkar, der brister som følge af bevægelse i vævet.

Tegnblødning kan komme ved slimproppens afgang, vandafgang og som følge af småveer og veer.

Du kan have tegnblødning flere uger før du føder udløst af kraftige plukkeveer eller efter samleje (i så fald kaldet kontaktblødning) eller du kan have tegnblødning, fordi du er i begyndende fødsel eller aktiv fødsel.

Vandafgang

Når der er vandafgang, er der hul på fosterhinderne.

Det er forskelligt, hvor meget fostervand, der kommer ud ved vandafgang. Det kan være alt fra, at det plasker ud med vand til at du hele tiden føler dig fugtig.

Vandafgang betyder også, at der er adgang udefra og ind til din baby. Derfor sætter man i Danmark fødslen i gang med et vestimulerende drop, relativt hurtigt efter vandet er gået. Du er i fødsel, hvis vandet går og skal henvende dig til hospitalet ved vandafgang.

Veer

Den anden måde, fødslen kan starte på, er med veer. Hvis fødslen starter med veer, venter man på, at veerne etablerer sig i styrke. Der er i princippet ingen begrænsning på, hvor længe du kan være i begyndende fødsel med veer, hvilket er grunden til, at nogle fødsler er meget lange.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!