KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Nyfødt og lige kommet til verden

De fleste nyfødte babyer omstiller sig vejrtrækningsmæssigt og hjertemæssigt uproblematisk til livet udenfor livmoderen. Hvis din nyfødte baby, som de fleste andre nyfødte babyer, har det godt, vil han eller hun komme op på din (mors) mave lige efter fødslen.

Nyfødt baby

Mens din baby ligger på din mave vil jordemodere (ofte ubemærket) vurderer din babys Apgar-score efter 1 minut, efter 5 minutter og efter 10 minutter.

Den første stund med min nyfødte baby

De fleste nyfødte babyer har en meget vågen periode lige efter fødslen, hvor de meget intenst sanser dig og den verden de er havnet i.

Din nyfødte baby vil kunne genkende lydende fra dit hjerte og din vejrtrækning. Din nyfødte baby vil også opleve sin første hud mod hud kontakt, der vil aktivere din babys lyst til at søge brystet. Efter nogen tid vil din nyfødte baby begynde at række tungen ud og lede efter brystvorten.

Efter den første amning falder de fleste nyfødte babyer i søvn af udmattelse – mere end af mæthed. De dråber mælk din baby vil have fået ved brystet vil være med til at stabilisere din babys blodsukker efter fødslen, der også har været en kraftpræstation for din baby.

Jordemoderen vil inden I forlader fødestuen undersøge din nyfødte baby, der også vil blive vejet, målt og få k-vitamin.

Brug for hjælp til at omstille sig

At blive født og i løbet af få minutter omstille sig til et helt nyt liv uden for livmoderen, kan for nogle enkelte babyer være hårdt og svært.

Hvis din nyfødte baby har brug for hjælp lige efter fødslen, vil din jordemoder tage din baby over på børnebordet. Hvis jordemoderen vurderer, at der er brug for hjælp vil hun kunne kalde børnelægen til stuen.

De fleste nyfødte babyer vil efter lidt “starthjælp” kunne komme til deres mor og ikke have brug for yderligere behandling.

Hvis din baby har brug for mere hjælp end hvad man lige kan give på fødestuen af “starthjælp”, vil din baby skulle overflyttes til børneafdelingen. Enkelte nyfødte babyer vil have brug for at komme på børneafdelingen og få yderligere hjælp – ofte er det deres vejrtrækning, der er besværet.

Hvad jeg selv kan gøre for min nyfødte baby

Hvis din nyfødte baby er på børneafdelingen, kan du ikke gøre så meget andet end at vente tålmodigt på at komme over til din baby.

Hvis du har din nyfødte baby på maven så dæmp lyset, så det ikke er for skarpt. Din baby er fra livmoderen ikke vant til stærkt lys og din nyfødte baby vil bedre kunne møde dit blik og se sig intenst rundt, når det ikke er for lyst.

Tal endelig med din nyfødte baby. Bare sig, hvad der falder dig ind, fordi alt er nyt og føles fremmed for din baby, men din stemme vil være kendt.

Det er mest optimalt for amningen, at din nyfødte baby kommer til brystet og får korrekt fat i de første timer efter fødslen. Det er vigtigt IKKE at tage imod personalets eventuelle tilbud om en suttebrik, da det vil forvirre din babys instinkter og give dig dårlige chancer for at lykkes med amningen.

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!