KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Barnets rotation gennem bækkenet under fødslen

Mest relevant i forhold til fødslen er “hullet” i bækkenet, fordi det er her barnet skal igennem for at komme ud af livmoderen og ud af moderens krop – og blive født. Man kalder “hullet gennem bækkenet” den hårde fødselsvej og det er her, barnets lille hoved (kranie) skal passere gennem under fødslen. Det kan det (for det meste) men pladsen er normalt trang.

bækkenkransen
Den røde cirkel markere hullet barnets skal ud gennem – bækkenkransen.

For at afhjælpe den problemstilling sker det i graviditeten og endnu mere under fødslen at kvindens krop begynder at producere stoffet relaxin. Relaxin får de 3 falske led i bækkenet til at kunne give sig en smule – nogle millimeter og rotation i størrelsesorden nogle grader. Det er naturens måde at sørge for, at der bliver en smule mere plads og mere bevægelighed i bækkenet, når barnet skal fødes.

Før man kunne tage babyer ud med kejsersnit – og i lande hvor man ikke kan det – øger det barnets og moderens chancer for at overleve fødslen væsentligt.

Når alt forløber som det skal – rotationen gennem bækkenet

For at kunne fødes skal barnet dreje/skrue/rotere en kvart omgang for at komme ud og blive født. Du kan her se barnet placeret i bækkenet i en 1. stilling, med ryggen til moderens venstre side og i en anden stilling, med ryggen til moderens højre side, og se hvordan barnet roterer for at komme ud.

rotation fra første stilling
Barnets rotation fra første stilling (ryggen i mors venstre side)
rotation fra anden stilling
Barnets rotation fra anden stilling (ryggen i mors højre side)

Sidst i graviditeten op til fødslen står barnet, som sagt, med sit hoved oppe i bækkenkransen med ryggen enten i moderens venstre eller højre side. Når fødslen går i gang bliver barnet af veerne presset længere ned i bækkenet. Når barnet kommer dybt nok ned i bækkenet, kommer han eller hun til to fremspring i moderens bækken, der kaldes spinae (de to grå pile på foto).

bækkenet set oppe fra
Bækkenet set oppe fra.

For at barnets hoved kan passere spinae i det relativt smalle bækken, skal hovedet rotere – det vil sige drejes, så det passer ind med pladsen (eller den manglende plads) og form bækkenet har. Barnet roterer til en skrådiameter.

skrådiameter
Barnet roterer til en skrådiameter (set nedefra)

Nu har barnet passeret spinae og presses længere ned i bækkenet mod udgangen kommer halebenet, der også skal passeres.

halebenet

Det duer heller ikke at barnet passerer halebenet (eller kommer ud gennem skeden) på skrå – i den skrådiameter.  Barnet skal rotere en 1/8 omgang mere. Her bliver “barnet” født i det man kalder en regelmæssig baghovedstilling. Det vil sige, når moderen ligger på ryggen, så vender barnet med ansigtet ned mod madrassen. Det er mest naturligt for babyer at blive født i den regelmæssige baghovedstilling (uanset moderens fødestilling). Vender en baby den modsatte vej, så kalder man det uregelmæssige hovedstilling eller en stjernekigger

barnets rotation gennem bækkenet

For at kunne komme den sidste vej ud forbi halebenet er bredden af det punkt, der kaldes arcus-buen i moderens bækken, afgørende. Den bue skal have en vis størrelse, for at barnet kan være der med sit hoved – og det er derfor det kvindelige bækken har en større bue fortil ved kønsbenet end et mande-bækken.

Barnets rotation gennem bækkenet kan med fordel hjælpes på vej med rebozo-massage både før og under fødslen, hjemme og på fødestuen.

Hvordan ved man, hvor barnet står i bækkenet?

Jordemoderen undersøger gennem skeden under fødslen (vaginalekspolerer) og kan her mærke hvor mange cm livmoderen har åbnet sig. Under fødslen kan jordemoderen også mærke direkte op på barnets hoved med sine fingre.

Ved at orientere sig ved hjælp af den trekantede fontanelle og suturerne på barnets lille kranie, der kan mærkes gennem barnets hår og hovedhud (og evt. også fosterhinderne hvis fostervandet ikke er gået), vil jordemoderen få viden om hvordan barnets hoved står i bækkenet – om barnet roterer hensigtsmæssigt.

Det vil også kunne mærkes hvor langt nede i bækkenet hovedet står. Samt hvor god kontakt med eller pres der er på det, der skal åbne sig (den bløde fødselsvej).

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!