KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Begyndende fødsel / latensfasen

Inden du ankommer til hospitalet, vil du allerede opleve at være i fødsel, selvom fagpersoner først regner fødslens start fra du er i aktiv fødsel.

Din fødsel kan starte spontant på to måder; med vandafgang og med veer

Når fødslen starter med vandafgang

Hvis din fødsel starter med vandafgang, vil du ikke føde, før der også kommer veer. Nogle kvinder vil af sig selv, få veer kort tid efter vandafgang, hvor andre kvinder aldrig af sig selv laver veer.

Hvis du har vandafgang vil de fleste hospitaler ret hurtigt arbejde på, at du får veer med ve-stimulerende piller eller med et ve-stimulerende drop

Når fødslen starter med veer

Den anden måde, din fødsel kan starte spontant på, er med veer.

Hvis fødslen starter med veer, er man meget mere afventende og venter på at veerne etablerer sig i styrke. Der er i princippet ingen begrænsning på, hvor længe du kan være i begyndende fødsel med veer, hvilket er grunden til at nogle fødsler er meget lange.

Video; Plukkeveer versus fødeveer

Veerne, når jeg er i begyndende fødsel

I den begyndende fødsel er veerne ukoordinerede, hvilket vil sige, at de er forskellige i styrke, varighed og hyppighed. Når du er i begyndende fødsel er det overvejende den nederste del af livmoderen – kaldet det nedre segment, der er i aktivitet, som med plukkeveerne, men bare kraftigere. Aktiviteten i den nederste del af livmoderen er ikke nok til at skubbe din baby ud af livmoderen.

Nogle kvinder oplever, når fødslen bliver sat i gang med ve-stimulerende medicin, at veerne helt fra starten er regelmæssige i styrke og kommer med 3 minutters interval – i daglig tale kaldet dropveer, når det sker med ve-stimmulerende drop, men ses også ved igangsættelse med den mest hyppigt brugte piller til igangsættelse. Her opbygges processen ikke langsomt, som ovenfor beskrevet.

På Babyinstituttets fødselsforberedelse Fødsel i Kontrol arbejder vi blandt andet med vejrtrækningsteknikker, som du kan bruge til at håndtere veerne i fødslens opstart (og senere).

Vesmerten, når jeg er i begyndende fødsel

Vesmerten i latensfase, sidder hos de fleste kvinder mest fortil ved kønsbenet. De fleste synes det mærkes som en murrende fornemmelse, der tager til og bliver til meget kraftige menstruationssmerter.

Begyndende fødsel - fødende med begyndende veer

For nogle kvinder, især hvis hovedet står dybt, mærkes de begyndende veer mest i lænden.

Dropveer, der kommer hurtigt efter hinanden, giver ikke rigtigt tid til at vende sig til veerne og disse veer kan tilmed være temmelig pinagtige helt fra starten.

Smertelindring, når jeg er i begyndende fødsel

Typer af smertelindring du kan få i den begyndende fødsel;

Andre artikler om fødslen

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!