Genåbningssalg få 20 % rabat med koden "HURRA20" i WEBSHOPPEN =>

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første 100 dage af din babys liv – herefter ikker så hyppigt. Få daglige guldkorn i din indbakke om graviditeten, din babys udvikling i livmoderen og efter det udenfor livmoderen,  bliv klogere på babyudstyr og vejledning til brug mm. Derudover får du en unik adgang til gode rabatter og du løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og barsel. Kort sagt undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fodsel

Begyndende fødsel / latensfasen

Inden du ankommer til hospitalet, vil du allerede opleve at være i fødsel, selvom fagpersoner først regner fødslens start fra du er i aktiv fødsel.

Din fødsel kan starte spontant på to måder; med vandafgang og med veer

Når fødslen starter med vandafgang

Hvis din fødsel starter med vandafgang, vil du ikke føde, før der også kommer veer. Nogle kvinder, vil af sig selv, få veer kort tid efter vandafgang, hvor andre kvinder aldrig af sig selv laver veer.

Hvis du har vandafgang vil de fleste hospitaler ret hurtigt arbejde på, at du får veer med ve-stimulerende piller eller med et ve-stimulerende drop

Når fødslen starter med veer

Den anden måde din fødsel kan starte spontant på er med veer.

Hvis fødslen starter med veer, er man meget mere afventende og venter på at veerne etablerer sig i styrke. Der er i princippet ingen begrænsning på, hvor længe du kan være i begyndende fødsel med veer, hvilket er grunden til at nogle fødsler er meget lange.

Video; Plukkeveer versus fødeveer

Veerne, når jeg er i begyndende fødsel

I den begyndende fødsel er veerne ukoordinerede, hvilket vil sige, at de er forskellige i styrke, varrighed og hyppighed. Når du er i begyndende fødsel er det overvejende den nederste del af livmoderen – kaldet det nedre segment, der er i aktivitet, som med plukkeveerne men bare kraftigere. Aktivitet i den nedereste del af livmoderen er ikke nok til at kunne skubbe din baby ud af livmoderen.

Nogle kvinder oplever, når fødslen bliver sat i gang med ve-stimulerende medicin, at veerne helt fra starten er regelmæssige i styrke og kommer med 3 minutters interval – i daglig tale kaldet dropveer. Her opbygges processen altså ikke langsomt, som ovenfor beskrevet.

På Baby Instituttets private fødselsforberedelse Fødsel i Kontrol arbejder vi blandt andet med vejrtrækningsteknikker, du kan bruge til at håndtere veerne i fødslens opstart (og senere).

Vesmerten, når jeg er i begyndende fødsel

Vesmerten i latensfase, sidder hos de fleste kvinder mest fortil ved skambenet. De fleste synes det mærkes som en murende fornemmelse, der tager til og bliver til meget kraftige menstruationssmerter.

Begyndende fødsel - fødende med begyndende veer

For nogle kvinder, især hvis hovedet står dybt, mærkes de begyndende veer mest i lænden.

Dropveer, der kommer hurtigt efter hinanden, giver ikke rigtigt tid til at vende sig til veerne og disse veer kan tilmed være temmelig pinagtige helt fra starten.

Smertelindring, når jeg er i begyndende fødsel

Typer af smertelindring du kan få i den begyndende fødsel;

Andre artikler om fødsel og kejsersnit

Andre artikler, der kunne have interesse