Søg
Close this search box.

Fødestuen

Fødestuen er det rum på hospitalet, hvor du kommer til at føde dit barn, hvis ikke du lige føder hjemme eller ved kejsersnit, der foregår på operationsafsnittet.

Fødestuerne på de danske hospitaler minder i det store hele meget om hinanden. De er indrettet på næsten samme måde med en seng, et børnebord (Sechers bord), en stol til far og et arbejdsbord til jordemoderen og eget toilet.

Topmoderne fødestue:

På en del fødestuer er der også et badekar – men ikke på alle. Hvis du kunne tænke dig at føde i vand eller benytte dig af vand som smertelindring under fødslen, skal du huske at spørge efter en fødestue med badekar.

Fødelejet

Sengen eller fødelejet, som det kaldes af jordemødre, er en vigtig del af fødestuen. De fleste fødestuer er udstyret med et fancy fødeleje, der med en fjernbetjening kan køres op og ned i højde og på andre måder indstilles, så du kan sidde eller ligge nogenlunde behageligt, når du skal føde og i tiden lige efter fødslen. Fodenden kan tages af, så jordemoderen kan komme tæt på dig og få en god arbejdsstilling, når hun skal tage imod din baby. Fødelejet ligner mest en seng, men den nederste del kan som sagt tages af, og der kan også sættes fodstøtter, som du kan sætte fødderne på under presseveerne, eller som du kan have benene oppe i, hvis du skal syes efter fødslen (som det er på fotoet ovenfor).

Kvinde i fødsel der ligger på fødelejet hen over en bold:

Kvinde i fødsel på fødelejet

På fødestuen findes der også måleinstrumenter, som kan bruges til at holde øje med både dig og din baby under og efter fødslen. Det kan være overvågningsapparat og blodtryksapparat til at måle blodtryk.

Sechers bord – børnebordet

Ved siden af sengen står børnebordet, også kaldet Sechers bord – efter ham, der opfandt bordet. Sechers bord har en varmelampe og lys over og diverse udstyr til nyfødte lige i nærheden.

Bordet bliver for det meste brugt, når jordemoderen et par timer efter fødslen laver en børneundersøgelse og måler og vejer din baby. Men hvis din baby får det dårligt og har brug for hjælp til vejrtrækning efter fødslen, foregår det på Sechers bord, efter din baby er kommet til verden. Her kan din baby også suges i næsen og svælget for slim og fostervand og få ilt på maske, hvis der er behov for det eller hjælp til at trække vejret.

Fremtidens fødestuer i Danmark

Udformningen af fødestuer i Danmark har stort set været ens i alle de år, fødsler har foregået på hospitaler. Men de seneste 5 år er der sket en del rundt omkring i landet. På flere fødesteder eksperimenteres der med at gøre fødestuen mindre hospitalsagtig og mere hjemlig, hyggelig og afstressende. Der arbejdes med et samspil mellem lyd, lys og indretning, der kan virke mest mulig afslappende for dig, der skal føde.

På de fleste hospitaler er der lavet små forsøg med enten lys og lyd, men på Regionshospitalet i Herning er man gået all in og har lavet et komplet bud på fremtidens fødestue. Du kan se de nye “fremtidens fødestuer” fra Herning her:

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!